Rajčatová kuřecí stehna s bylinkami - parní hrnec

mirca75 Kuchařka: mirca75

Doba přípravy: Do 60 min. 2 porce Drůbeží maso 10 názorů

Suroviny

2 kuřecí stehna s kostí
sůl
1 lžíce čerstvého oregana
provensálské koření (nemusí být)
250 g cherry rajčat
3 stroužky česneku
1 lžička hladké mouky
1 lžička másla
1 lžička rajčatového protlaku
rýže
sůl
2 hřebíčky
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Asi 10 rajčátek si nakrájíme na plátky. Česnek si oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.

  2. Kuřecí stehna očistíme a opatrně z nich odhrneme kůži.

  3. Stehna si osolíme, posypeme oreganem a poklademe plátky rajčat a česneku. Kůži opatrně přetáhneme zpátky a stehna shora posypeme špetkou provensálského koření a lehce osolíme.

  4. Připravená stehna dáme do parní nádoby a přiklopíme. Do parního hrnce dáme vodu dle návodu, přidáme nádobu s kuřaty a necháme pařit asi 40 min.

  5. Rýži si propláchneme vodou, necháme okapat a dáme do přídavné nádobky na rýži. Poté rýži zalijeme vodou (1 díl rýže na 1,5 dílu vody - dle rýže). Rýži osolíme a přidáme hřebíček.

  6. Po 40 min. paření kuřete si ze spodní nádoby hrnce slijeme vývar do hrnku.

  7. Rýži si dáme do parního hrnce - pod kuře - a necháme ještě asi 20 min. pařit.

  8. Mezitím si v kastrolku rozehřejeme máslo, zasypeme ho moukou a uděláme si světlou jíšku. Tu zalijeme částí vývaru z hrnečku a necháme asi 15 min. provářet.

  9. Na malé pánvi si rozehřejeme kousek másla a na něm orestujeme pokrájený česnek a na čtvrtky pokrájená rajčata. Poté přidáme lžičku protlaku, lehce orestujeme a vše přendáme do provařené šťávy v kastrolku. Šťávu dle chuti dosolíme, přidáme pokrájené oregano.

  10. Hotové kuře buď na talíři přelijeme šťávou s rajčaty, nebo si dáme porce kuřete ještě na chvíli do hotové šťávy prohřát a pak servírujeme s rýží.

Poznámka

Teď v letních dnech si ráda dělám jídla, u kterých nemusím trávit moc času a po kterých mi nebude moc těžko. Proto jsem zkusila tuto variantu.

Rajčatový protlak se dávat nemusí, ale jídlo má od něj nejen pěknou barvu,ale i dobrou chuť. Místo něj, se může do hotové šťávy přidat pát kapek citronové šťávy.

Stehna si lze vykostit- zkrátí se tím doba paření, nebo je naříznout v kloubu, aby se lépe přohřívala. Lze použít i maso bez kůže.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 55 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Rajčatová kuřecí stehna s bylinkami - parní hrnec

  • malaneta malaneta

    dělala jsem trošku jinak - do misky jsem dala ty kuřecí kousky,pod kůži jsem dala kousky česneku. pak jsem přidala 3 čerstvá oloupaná rajčata nakrájená na kousky a jednu plechovku rajčat z konzervy. přidala jsem bylinky - bazalku, tymián a rozmarýn, trochu jarní cibulky, osolila, opepřila a nechala společně 35 minut pařit. Když bylo hotovo, dala jsem maso stranou a omáčku přidala na tu jíšku a chvíli povařila, aby se to zahustilo. A chuťově je to výborné. S dovolením přidávám fotku ještě než se to začalo pařit :-)

    Odpovědět

  • Pajaja Pajaja

    Mirečko, nádhera! :yes:+

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Mirčo,máš to opět moc hezké,jak recept,tak fotky(jsou vždycky hodně pestré;-)). Je na tom vidět,že to není jen tak odfláknutý oběd:-)).:yes:

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Kúzelné fotky:-O:-*To by mi určite chutilo:yes:

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Mirčo krásný receptík,nedávno jsem dělala podobně vepř.kotlety je to takové lehčí,chutné jídlo;-):-p+1:yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Další moc krásný recept pro PH:-p+7:yes:který si ukládám:-*

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autorka receptu)

    Špagetko:-) "parník" je určitě dobrá věc;-). Jen mám smůlu, že s ním přes zimu nemůžu tolik dělat - nemám v kuchyni pořádné odvětrávání a kuchyň pak trpí:-(. Jinak v něm moc ráda "vařím" knedlíky, zeleninu, .... A i starší syn si ho moc oblíbil a rád si v něm vaří dobroty:-p. Ale chce to mít místo na dalšího pomocníka do kuchyně;-).
    Děkuju vám:-).

    Odpovědět

  • lemarti lemarti

    Mirčo jen tak dál s recepty v parním hrnci;-)tento vypadá lákavě:-*:-*+:-KJídlo je i super dietní:-*:-*

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • spagetka spagetka

    Mirčo, já snad do toho Parního půjdu :-*;-), dělám obdobně, i s tím protlakem, ale díky němu tam dám 4 lístky libečku, nedávám provensál - muž ho nemusí, ale ten hřebíček je taky výborný :-p:-p:yes::yes:
    Teď si všímám oregana, jo, to taky půjde ;-):-p

    Odpovědět

Tématické fráze: kuřecí stehna v parním hrnci kure v parnim hrnci kuřecí stehna s rajčaty kuřecí čtvrtky z rýží a lilek kuřecí spodní stehna recept kuřecí stehna na rajčatech kuřecí čtvrtky v parním hrnci spodní kuřecí stehna pestre obědy recepty parní hrnec recepty nádoba na rýží do parního hrnce kuřecí stehna s protlakem kuřecí stehna z jednoho hrnce obed z parniho hrnce kuře z parního hrnce kuřecí stehna s bylinkami parní hrnec kuřecí stehna nadobka do parniho hrnce kučecí stehna v parním hrnci parní hrnec recepty kuřecí

Zapomněl/a jsem heslo