Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelenina obsahuje řadu cenných vitamínů. Články, rady a postupy, jak ji využít v kuchyni

Zelenina obsahuje řadu cenných vitamínů. Články, rady a postupy, jak ji využít v kuchyni

Zelenina má na lidský organismus blahodárný vliv. Obsahuje totiž řadu antioxidantů, vitamínů a minerálů a vysoký podíl vlákniny. Navíc pomáhá udržet zdravou váhu, dodává energii, podporuje správnou peristaltiku střev a pomáhá v prevenci proti různým chorobám. To vše platí, pokud ji jíme dostatek, což je podle doporučení přibližně 400 gramů denně

Jak se dá připravit zelenina? 

Zelenina se dá připravit na různé způsoby. Zejména v létě je skvělá na grilu, během roku je pak nejlepší zelenina na pánvi na másle. Pokud chcete zeleninu do polévky, můžete ji jednoduše uvařit. Vynikající je také pečená zelenina. Možnosti jsou zkrátka neomezené

Exotická, salátová, kořenová a další druhy zeleniny

Velkým lákadlem zeleniny je především její rozmanitost. Máte rádi salátovou zeleninu, či dáváte přednost třeba kořenové? Nebo naopak holdujete spíše méně známé zelenině? Pak vyzkoušejte některý z exotických druhů, jako je třeba oblíbené avokádo, mangold nebo pak-choy. Tak nebo tak do těla dostanete spoustu skvělých živin. 

 



 

 

 

Více

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Peperoncino

Peperoncino neboli chilli papričky pěstovali už indiáni. Jsou to malé, světlejší papričky se silnou vůní a jejich pálivost způsobuje látka kapsaicin. Mají příznivý účinek na zažívání, nicméně nesmí se to s nimi přehánět, ve větším množství mohou dráždit močové ústrojí. Chilli je považováno za afrodiziakum. Přidává se do gulášů, různých polévek, drobně nakrájené i do salátů.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Meloun

Ač chutná sladce, je to druh plodové zeleniny z čeledi tykvovitých. Rozdělují se na dvě skupiny, melouny vodní a cukrové. Pěstuje se mnoho druhů, které se liší od sebe barvou, tvarem a chutí. Vodní meloun obsahuje více než 90 % vody, čímž se stává velmi osvěžujícím v horkých dnech. Je zdrojem vápníku, železa a kyseliny listové. Vhodný je do ovocných salátů a nápojů.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Mořské řasy

Mořské řasy bychom mohli nazvat slovy "mořská zelenina". Obsahují více vitamínů a minerálů než zelenina rostoucí v zemi. Řasy mají schopnost odstraňovat z těla jedy a těžké kovy, proto je dobré zařazovat je do našeho jídelníčku. Podle barev je rozlišujeme na zelené, hnědé a červené.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Okurka setá

Okurka setá je jednoletá rostlina z čeledi tykvovitých. Mezi základní druhy patří okurky polní a salátové. Okurky polní, kterým říkáme nakládačky, se zavařují do sladkokyselého nálevu. Okurky salátové, jak jejich název napovídá, jsou hlavní součástí salátu, buď samostatně nebo s jinými zeleninami. Mnoho salátových okurek se pěstuje ve sklenících, a jsou k dispozici z dovozu po celý rok. Okurka obsahuje velké množství draslíku, čímž je močopudná a dokáže odvodnit organismus. Dobře působí na krevní oběh, obsahuje málo kalorií, tudíž se hodí na diety. 

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Pak choi

Pak choi je druh čínského zelí. Je to brukvovitá zelenina, stejně jako naše zelí. Částečně se podobá mangoldu. Využívá se zejména v asijské kuchyni, nejlepší je konzumace v syrovém stavu v podobě salátů, kdy si uchová co nejvíce cenných látek. Má protisklerotické a protinádorové účinky, napomáhá trávení.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Kysané zelí

Kysanému zelí se říká "domácí vitamínová bomba". Je velmi jednoduché na přípravu a má mnoho zdravotních výhod. Obsahuje vitamíny A, C a K, zlepšuje imunitní systém, snižuje záněty, podporuje trávení, dodává energii. Neumíme si bez něj představit oblíbenou zelňačku, je neodmyslitelnou přílohou k masu a knedlíkům, a základem salátů v kombinací s mrkví a křenem.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Lečo

Lečo je jídlo typické pro maďarskou a středoevropskou kuchyni, velmi oblíbené i u nás, a to především v letních měsících, kdy je dostatek čerstvé zeleniny. Lečo obsahuje hlavně papriku a rajčata, které se podusí na cibulovém základu do homogenní směsi. Někdy se přidávají vejce nebo uzenina.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Lilek vejcoplodý

Lilek vejcoplodý je také znám pod názvem baklažán. Jedná se o jednoletou rostlinu z rodu lilek, pochází hlavně z Balkánu, ale pěstujeme ho i u nás. Tato plodová zelenina je červenofialová. V kuchyňské úpravě lze lilek marinovat, smažit či zapékat. Z léčebného hlediska se používá šťáva, která má antibiotické účinky, snižuje cholesterol a podporuje činnost jater.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Listová zelenina

Listová zelenina je ta, u které konzumujeme nadzemní listy nebo stonky. Obsahuje chlorofyl, velké množství vitamínu C, kyselinu listovou a minerální látky. Patří k ní všechny druhy salátů, špenát, čekanka, mangold, rukola, ale také polníček. Listová zelenina se připravuje nejčastěji v syrovém stavu, obvykle ve formě salátů.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Mangold

Mangold je zelenina pocházející ze Středomoří. Chutná podobně jako špenát, vzhledem je barevnější. Pěstuje se mangold listový a řapíkatý. Oba druhy jsou velmi zdravé, pomáhají nám při detoxikaci a urychlují trávení. Mimo vitamínů a minerálů obsahují lutein, kyselinu listovou. Z mangoldu připravujeme "špenát", karbanátky, placky nebo jej zaděláváme.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Julienne

Julienne je gastronomický název pro zeleninu nakrájenou na velmi jemné proužky, nejčastěji určenou do polévky. Proužky můžeme nakrájet klasicky nožem, ale rychlejší to bude škrabkou julienne nebo na mandolíně - obě pomůcky se dají koupit v domácích potřebách.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Kari pasta

Kari pasta, aromatická asijská lahůdka, je základem asijských jídel. Nejpálivější pasta je z ostrova Bali, je v ní totiž větší množství chilli papriček, thajská pasta je výrazně aromatická, a nejjemnější je pasta kambodžská. Kari pastami ochucujeme jak maso, tak zeleninu. Vhodnou přílohou k těmto pokrmům je rýže.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Kadeřávek

Kadeřávek je kadeřavá listová kapusta s vysokým obsahem vitamínu C. Snadno se pěstuje, snáší mráz, proto ji můžeme mít na zahrádce celou zimu, a chodit si trhat čerstvé listy. Kadeřávek je vhodný na saláty, do polévek, na dušení (jako příloha), nebo do zeleninových karbanátků. Výborné jsou pečené chipsy z kadeřávkových listů.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Kiwano

Kiwano (rohatý meloun, africká rohatá okurka) se řadí mezi zeleninu. Rostlina je liána, která dorůstá délky několika metrů. Její listy a květy přiipomínají okurku. Dobře vyzrálé plody mají chuť připomínající nasládlou okurku s citronovou šťávou (nebo také kombinaci melounu a kiwi). Kiwano se konzumuje čerstvé, po rozříznutí plodu dužinu vybíráme lžičkou. Výborně chutná společně s jogurtem.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Kapary

Kapary jsou uzavřená, nerozvitá, olivově zelená poupata kapary trnité ze Středomoří. Nakládané v solných nebo octových nálevech mají jedinečnou nahořklou, slanokyselou chuť. Vynikající jsou kapary (lidově kaprlata) v salátech, omáčkách, na pizze a k sýrům. Nezbytné jsou při výrobě rybích oček.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Kořenová zelenina

Kořenová zelenina se pěstuje pro své podzemní části - kořeny, bulvy a hlízy. Patří k nejstarším pěstovaným zeleninám. Nejrozšířenější je mrkev, petržel, celer, ale také křen. Veškerá kořenová zelenina má velkou dietetickou hodnotu a příznivé léčivé účinky na lidský organismus. Je zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. V našem jídelníčku je nepostradatelná, a připravit se z ní dá mnoho pokrmů.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Kaprlata

Kaprlata je lidový název kaparů. Používal se již v dobách Magdaleny Dobromily Rettigové.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Košťálová zelenina

Košťálová zelenina je chutná, zdravá a oblíbená. Je plná vlákniny, vitamínu K a kyseliny listové. Je pro ni typická tlustá lodyha - košťál. Do této skupiny patří kedlubny, květák, brokolice, zelí, kapusta a mnoho dalších, např. fenykl. Košťálová zelenina má všestranné využití v kuchyni. Použijeme ji k přípravě salátů, příloh nebo samostatných jídel.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Kapusta

Kapusta je košťálová zelenina. Už v 16. století byly známé její blahodárné účinky pro lidský organismus. Je vyšlechtěno několik druhů, od hlávkové po růžičkovou. Hlávkovou kapustu můžeme zpracovat na mnoho způsobů, do polévek, dušenou, zapékanou, i na karbanátky. Nekonzumuje se syrová, před přidáním do salátů je třeba ji povařit.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Chmel

Chmel je na našem území pěstován již od 1. století. O rozvoj chmelnic se nejvíce zasloužil Karel IV. Chmel je nezbytnou surovinou při vaření piva. Chmelové šištice obsahují hořčinu lupulin, která dává pivu charakteristickou chuť, ale uplatní se i v čaji na uklidnění nebo koupeli. Český chmel je stejně vyhlášený jako české pivo. Mladé výhonky chmele se používají jako zelenina, jsou nejen chutné, ale i zdravé a obsahují hodně vitaminů skupiny B i minerálních látek.

1 39 40 41 42 43 45

Další témata

Další recepty

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více