Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Japonské sushi a hry: Co jedí sportovci v Tokiu na letošní olympiádě a co naopak jíst nesmějí?
Zdroj: unplash, Vinicius Benedit

Největší sportovní událost roku, olympijské hry v Tokiu, jsou právě v plném proudu. Pojďte s námi nahlédnout pod pokličku olympijské kuchyně a zjistěte, jaké dobroty si v japonském hlavním městě sportovci dopřávají. Možná vás překvapí, že sushi se syrovou rybou to není…

Vesnička v číslech

Nejdříve si zopakujme fakta. Olympiáda letos probíhá od 23. července do 8. srpna. Na tu dobu se zhruba 11 tisíc sportovců z celého světa zabydlelo v olympijské vesnici o rozloze 44 hektarů na tokijském ostrově Harumi. Jelikož jsou letos kvůli koronaviru jiná pravidla, sportovci se prakticky nedostanou mimo tento areál. I proto pro ně vesnice, která rozlohou i vybavením připomíná spíš menší město, slouží jako domovská základna, kde kromě ubytování najdou i parky, obchody, banku, kadeřnictví nebo rekreační areály. A jelikož mají podle portálu Japantimes.co.jp sportovci zakázáno volně se stravovat v restauracích nebo barech, jejich kulinární setkání s Japonskem se odehrává téměř výhradně ve zdejších dvou hlavních jídelnách. Ty ovšem také nepatří mezi žádné „drobky“.

Podle agentury AFP se v jídelnách v olympijské vesnici denně vydá přibližně 48 000 jídel a na jídelním lístku je až 700 položek. Jídelny fungují nepřetržitě 24 hodin denně, a jelikož chuťové i jiné preference sportovců ze všech koutů světa jsou poměrně pestré, snaží se jim kuchaři vyjít vstříc. V nabídce jsou tak denně nejen veganské a halal varianty pokrmů, ale poprvé v historii olympijských her je zde i bezlepková sekce. I přes některá bezpečnostní opatření se zdá, že sportovcům jídlo chutná. Aby taky ne, japonská kuchyně je celosvětově vyhlášená a oblíbená a v roce 2013 byla dokonce zapsána organizací UNESCO na seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva. Co z ní tedy sportovci ochutnají?

Tradice, která se nesmí

Pokud si na první dobrou ve spojení s japonskou gastronomií vybavíte sushi se syrovou rybou, musíme vás zklamat. Právě syrové ryby mají sportovci, s ohledem na jejich bezpečnost, zakázány. To ovšem neznamená, že si sushi neužijí. Jen v trochu jiných variacích. Olympijské sushi rolky mohou, podle webu Foodandwine.com, obsahovat pouze plně tepelně upravené krevety, konzervovaného tuňáka nebo vegetariánské varianty, jako jsou třeba okurky nebo speciální nakládané švestky. Jelikož Japonci hodně stojí o to, aby se všichni návštěvníci her mohli alespoň v nějaké formě seznámit s místní kulturou, jídlo je právě jedna z nejdůležitějších položek. Kromě sushi se v olympijské vesničce proto podávají také další tradiční speciality.

Jsou jimi třeba nudle ramen a udon, rýžové kuličky, různé druhy zeleniny či masa smažené v tempuře, nebo speciální zelná omeleta okonomiyaki, které se někdy také říká japonská pizza. Japonské slovo okonomiyaki se dá volně přeložit jako „všechno, co máte rádi“.  Na druhé straně ovšem nelze z této omelety udělat dort, který pekli v Čapkově knize pejsek s kočičkou. Základ na omeletu okonomiyaki by mělo tvořit zelí, vejce, slanina, mouka a sojová omáčka. Hotová omeleta se dochucuje omáčkou Okonomi, drcenou řasou aonori, majonézou a hoblinkami sušeného tuňáka. Zkuste si podle našeho receptu udělat jednu z variací na okonomiyaki. Patříte-li mezi milovníky vývarů a nudlí, určitě musíte ochutnat polévku ramen. Je to skvělý vyprošťovák po dlouhém večírku, ale taky životabudič, pokud vás sklátí viróza. Výtečný rychlý letní oběd jsou i nudle udon s kuřecím masem a hoisin omáčkou. A jelikož my tady nezávodíme, klidně si udělejte i sushi se syrovou rybou a jako dezert piškot ze zeleného čaje matcha. Ke sledování závěrečných dnů olympiády nemůžete pro sebe a své blízké připravit stylovější pohoštění. Dobrou chuť!

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více