Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čalamáda (maďarsky csalamádé) je směs různých druhů zeleniny - tradičně zelí, cibule, mrkve a paprik, naložených do slaného olejového nálevu s kořením. Čalamáda je zásobárnou vitamínů v zimním období a na jaře.

Míchaná zelenina je báječným chutným doplňkem k různým pokrmům, ke kterým podáváme kyselé okurky. Čalamáda má však daleko více chutí a možností přípravy - můžeme ji naložit bez zavařování nebo ji sterilizovat. Obě možnosti jsou skvělé.

Zelenina v kuchyních našich babiček

Přebytek zeleniny, kterou si babičky samy vypěstovaly a už ji nestihly prodat, bylo nutné zpracovat, protože žádné jídlo nemohlo přijít nazmar. Zelí, mrkev a cibuli bylo sice možné i na delší dobu uskladnit, ale papriky měly krátkou trvanlivost. Babičky také dobře věděly, že ke konci zimy nedostatek vitamínů způsobuje zdravotní problémy dětem i dospělým. Proč toho tedy nevyužít a nezásobit se vitamíny až do další úrody?

Jak babičky vyráběly čalamádu

Základem čalamády bylo zelí, cibule, mrkev a paprika. Do čalamády se však dala přidat i jiná zelenina - ať to byl květák, houby, nedozrálá rajčata, přerostlé okurky, mladé cukety nebo fazolové lusky. Co šlo nastrouhat, to babičky nastrouhaly. Zbytek zeleniny jemně pokrájely, vše smíchaly s cukrem a solí, popřípadě s trochou octa, oleje či Deka. Směs zatížily a nechaly stát do druhého dne. Pak  zeleninu napěchovaly do sklenic, zalily uvolněnou šťávou a uzavřely víčkem. Pro větší jistotu bylo možné čalamádu zavařit - vydržela pak i několik let.

Jaký nálev připravit na čalamádu

Připravíme si směs 5 kg zeleniny, ve které má zelí nejvyšší podíl:
  • Zelenina ve vlastní šťávě - prosypeme ji 200 g cukru, 50 g soli a 1 lžíci kmínu. Když pustí šťávu, přidáme 250 ml octa a 150 ml oleje. Vše smícháme a necháme zatížené do druhého dne. Zeleninu ve skle zalijeme vlastní šťávou.
  • Zelenina v nálevu s Dekem - nastrouhanou a pokrájenou zeleninu promícháme se 150 g cukru, 50 g soli a 1/2 sáčkem Deka. Necháme stát do druhého dne. Přidáme 250 ml octa a 100 ml oleje. Čalamádu sterilujeme 20 minut, aby získala trvanlivost.
  • Zelenina v uvařeném nálevu - zeleninu napěchujeme do sklenic a zalijeme horkým nálevem, který připravíme ze 2 litrů vody, 1 lžíce soli, 500 g cukru a 500 ml octa. Sklenice uzavřeme a sterilujeme po dobu 20 minut na 80 °C.

Do nálevu můžeme přidat Deko nebo jen hrst hořčičných semínek. Do sklenic položíme na dno bobkový list, 2 kuličky nového koření a 2 kuličky celého pepře. Zeleninu ochutíme křenem i zelenými bylinkami.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli