Chyby při nakupování másla: Pozorně čtěte složení a všímejte si jeho uskladnění
Máslo je nezaměnitelný tuk s dokonalou chutí i vůní. Byť se dá nahradit, nikdy to není tak úplně ideální volba. Máslové aroma je zkrátka dokonalé - a co teprve jeho chuť. Při nákupu másla pak buďte velmi obezřetní.
Máslo lze bez problému nahradit jinými tuky, avšak jeho chuť a vůně jsou nenahraditelnými. Vzhledem ke stále se zvyšujícím cenám je potřeba vědět, jak máslo správně nakoupit, abyste si domů donesli kvalitu odpovídající dané ceně.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při nakupování másla
Vyvarujte se následujících chyb a pochutnávejte si na pokrmech s tímto lahodným tukem. Poradíme vám, na co se zaměřit při výběru kvalitního másla.
- Nehledíte na složení nejoblíbenějšího tuku? Chyba, máslo totiž musí obsahovat mezi 80 a 90 % mléčného tuku a zároveň maximálně 16 % vody.
- Tento námi milovaný tuk nesmí obsahovat žádná Éčka - tyto umělé šmakulády do něj zkrátka nepatří, a to v žádném případě.
- Máslo je jen jedno. Pokud kupujete rádoby "máslo" s jiným názvem, věřte, že ani zdaleka tento produkt nevyhovuje požadavkům výše psaným. Obvykle obsahuje umělé přísady a větší množství vody - říká se tomu směsné tuky.
- Tak jako ostatním tukům, ani máslu nesvědčí teplo a světlo. Nekupujte kostky v poškozeném obalu nebo takové, které nejsou uskladněny v chladících vitrínách.
- Radujete se z nižší ceny másla? Potom dejte pozor - klasická kostka váží 250 g, k dostání jsou však i kostky o váze 200 g a u těch už daná cena nemusí být výhodná.
- Pozor na označení čerstvé nebo stolní máslo. Čerstvé máslo je vyráběno pro okamžitý prodej, to stolní bylo již jednou zamrazeno, tudíž je méně výživově hodnotné a je náchylné k rychlému žluknutí. I proto se nemá znovu zamrazovat.
Máslo můžete nakoupit i do zásoby a zamrazit ho, pozor ale na to, aby se pod jeho obal nedostala voda, která následně způsobuje plísně, zmrazené máslo však může i žluknout. Připravíte si spolu s námi kuře pečené v máslové marinádě podle videa?
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Časté chyby při skladování tuků: Předejděte jim a prodlužte tukům jejich trvanlivost
Připravit skvělé domácí máslo je snadné: Vyzkoušeli jsme, zda vyjde levněji než to z obchodu i jaké má výhody
Otázky a odpovědi o másle: Jak vyrobit lahůdkové hnědé? A je ghí opravdu zdravější?
Komentáře