Co dělat s třešněmi? 10 tipů, jak si na nich pochutnat a zásobit se na zimu
Sezóna sběru třešní je v plném proudu a byla by velká škoda ji nevyužít. Sladké třešně jsou jako stvořené pro dezerty a moučníky. Jakmile si je dostatečně vychutnáme, vyplatí se přebytek úrody zakonzervovat na zimu.
"Jó, třešně zrály, zrovna třešně zrály, a tak honem sbírat a do moučníku dát." Třešně jsou nejoblíbenějším letním ovocem a není se čemu divit, jsou totiž sladké, zároveň neuvěřitelně šťavnaté a plné prospěšných vitamínů. Nejvíce si na nich pochutnáme začerstva, ale také z nich upečeme mnoho famózních moučníků a zbytek zavaříme do marmelád, džemů, sirupů nebo kompotů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co dělat s třešněmi
Třešně nabízí mnoho možností, jak je můžeme zpracovat, a to chutně i jednoduše. Podle toho, k čemu je budeme chtít využít, se můžeme rozhodnout pro vypeckování - doporučujeme však vypeckovat těsně před použitím, ztrácí tím svou šťavnatost a rychleji se kazí.
- Bublanina: Absolutní letní klasika je třešňová bublanina, která je na přípravu snadná a výsledný moučník chutná výtečně. Můžeme do těsta přidat tvaroh či jogurt, čímž bude vláčnější. Třešně v tomto případě doporučujeme vypeckovat.
- Muffiny: Oblíbené malé koláčky s třešněmi chutnají výborně, a to především v kombinaci s čokoládou.
- Koláče: Z třešní upečeme skvělé koláče z kynutého těsta, ale i z třeného, křehkého nebo piškotového. Oblíbené jsou variace s tvarohem, pudinkem a drobenkou.
- Řezy: Nadýchané piškotové těsto, tvarohový krém či mascarpone a spousta šťavnatých třešní - řezy jsou osvěžující a lahodné.
- Záviny: Nejoblíbenější jsou třešňové záviny z listového těsta, ale i z těsta taženého nebo kynutého. Často v kombinaci s tvarohem, mákem nebo ořechy.
- Dorty: Třešně jsou součástí pečených i nepečených dortů. Klasikou je slavný Schwarzwaldský dort, ale s oblibou třešně používáme do palačinkového dortu a do dortů s tvarohovou nebo smetanovou náplní či s čokoládovým krémem.
- Poháry a zmrzliny: Poháry a zmrzliny s třešněmi jsou na přípravu snadné osvěžení, které milují děti i dospělí. Kombinujeme nejčastěji tvaroh, šlehačku, bílý jogurt a čerstvé nebo kompotované třešně.
- Ovocné knedlíky: Ovocné knedlíky s třešněmi jsou úžasné a podle času je můžeme udělat z různých těst - k nejoblíbenějším patří kynuté nebo tvarohové těsto.
- Marmelády a džemy: Marmelády a džemy z třešní jsou vynikající a hodí se na pečivo, koláče, buchty i palačinky a lívance. Vždy je potřeba třešně vypeckovat.
- Kompoty a sirupy: Třešňový kompot je oblíbenou klasikou a pochutnáme si na něm ke slaným jídlům a využijeme ho do sladkých moučníků. Na přípravu je jednoduchý a vydrží nám po celou zimu (pokud ho ovšem dřív nesníme). Z třešní můžeme udělat i výborný sirup, který se hodí do letních limonád.
Tip: Věděli jste, že třešně můžeme dobře zamrazit a poté využívat jako čerstvé? A to s peckou i bez.
Upečte si francouzskou "bublaninu" zvanou Clafoutis, která je plná třešní, a určitě si na ní pochutnáte. S přípravou vám pomůže náš videonávod.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře