Co dobrého z kýty? Objevte s námi 10 jednoduchých a výborných receptů
Kýta je libové vepřové maso, které je díky své struktuře a minimu tuku v kuchyni velmi oblíbené. Hodí se na celou řadu úprav - pečení, dušení, vaření i smažení. Ať už se rozhodnete pro omáčku, řízek nebo roládu, vždy si na kýtě pochutnáte.
Vepřová kýta je v kuchyni opravdu univerzálním kouskem masa, které je také cenově dostupné, čímž se stává oblíbenou i pro rodinné obědy a větší hostiny. K dostání je v celku s kostí nebo bez ní, což využijeme při přípravě klasické pečeně, ale můžeme si snadno koupit i předpřipravené porce, ze kterých uděláme minutku i modernější pokrmy.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co dobrého z kýty
Ať už vybereme kýtu v celku, nakrájenou na nudličky, kostky či na plátky, je pokaždé skvělou volbou pro kulinářské experimenty. Poradíme, co z ní připravit, a to pro každou příležitost:
- Řízky: Nejoblíbenější úpravou kýty jsou řízky - tenké plátky masa obalené v trojobalu a usmažené dozlatova, případně řízky na přírodní způsob, které jsou pouze okořeněné bylinkami a osmažené z obou stran dozlatova. Řízky z kýty také můžeme naložit do marinády.
- Pečeně: Kýtu můžeme upéct v celku s kořením, cibulí a česnekem. Podlijeme pivem nebo vývarem a pomalé pečení se postará o šťavnatý výsledek. Je to výborné hlavní jídlo, které podáváme s knedlíkem a se zelím či špenátem.
- Rolády: Naklepaný plátek kýty se dá naplnit téměř čímkoli - od slaniny, šunky, sýrů, zeleniny a špenátu až po míchaná vejce. Naplněnou roládu poté podlijeme a upečeme dozlatova v troubě.
- Guláše a ragú: Kýta nakrájená na kostky a pomalu dušená s kořením a zeleninou je lahodný pokrm, protože maso zůstane jemné a šťavnaté. A z guláše se rázem stane minutkový pokrm.
- Nudličky z kýty: Nudličky z kýty jsou snadnou a chutnou minutkou. Maso okořeníme nebo naložíme do marinády a poté zprudka osmažíme na pánvi. Můžeme přidat také nakrájenou zeleninu. Známým pokrmem je oblíbený katův šleh nebo čína. Podáváme s jakoukoliv oblíbenou přílohou.
- Dušená kýta: Dušení kýty netrvá dlouho a máme na stole výborné šťavnaté plátky masa, nejčastěji s omáčkou, kterou získáme zahuštěním výpeku. Oblíbená je kýta na kmíně.
- Prošpikovaná kýta: Větší kus kýty můžeme prošpikovat špekem nebo slaninou, poté orestovat a dusit doměkka, případně péct v troubě. Maso zůstane krásně šťavnaté a nevysuší se. Doplníme omáčkou a podáváme nejčastěji s knedlíkem.
- Karbanátky: Kýta je libová a karbanátky z ní jsou skvělé a snadné. Maso nameleme na masovém mlýnku, okořeníme, přidáme nakrájenou cibuli, vejce, strouhanku a vytvarujeme placičky, které smažíme na oleji nebo pečeme v troubě.
- Šunka: Kýta je ideální na přípravu domácí šunky. Nakrájenou kýtu umeleme v masovém mlýnku, okořeníme a uvaříme v šunkovaru.
- Pomazánky a paštiky: Z upečené nebo uvařené vepřové kýty uděláme jednoduché a výborné masové pomazánky nebo domácí paštiky.
Připravte si s námi oblíbenou klasiku české kuchyně v podobě vepřové kýty na smetaně. Je to variace svíčkové omáčky, ale s chutným libovým masíčkem. S přípravou pomůže náš videorecept. Přejeme dobrou chuť.
Komentáře