Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brambory pochází z jižní Ameriky. Za dobu asi 5000 let se podařilo jejich odrůdy zušlechtit, zbavit je hořkosti a toxicity. Do Čech se brambory dostaly až v první polovině 18. století a hned se staly jídlem chudých.

Jsou vůbec lidé, kteří nikdy neochutnali brambory? Oblíbené brambory patří mezi několik základních druhů potravin, které máme běžně doma a neustále jejich zásobu doplňujeme. Podle starých tradic stačí člověku k přežití jen brambory, sůl a voda.

1

Odkud pochází brambory

Brambory jsou hlíznatá zelenina se škrobovitou dužinou a tenkou slupkou. Pochází z jižní Ameriky, odkud je Španělé přivezli do Evropy. Původně byly jen okrasnými rostlinami. Do českých zemí se brambory dostaly kolem roku 1780 za krále Fridricha I. Velikého a okamžitě se začaly pěstovat na polích chudých lidí.

2

Jaké jsou druhy brambor

V České republice je zaregistrováno několik desítek druhů brambor, které se dělí na rané, polorané a pozdní (konzumní). Tyto druhy se dále dělí podle tvaru, barvy, klíčivosti, času sklizně, trvanlivosti, obsahu škrobu a konzistence dužiny, která může být žlutá a máslově jemná, ale také moučnatá a drobivá.

3

Jaké jsou typy brambor

Na nejvyšší příčce stojí konzumní brambory typu A, které se nerozváří a hodí se na saláty a pečené brambory. Na druhé příčce jsou brambory typu B, které jsou vhodné na přílohy a do polévek. Třetí místo mají brambory typu C, ze kterých připravíme kaše, placky, knedlíky a krokety. Čtvrtou příčku mají krmné brambory typu D.

4

Jsou brambory zdravé

Brambory jsou velice ceněnou potravinou, plnou sacharidů, živin, vitamínů C a B, minerálů (draslík, hořčík, železo, mangan), vlákniny a antioxidantů. Hodí se do velké většiny diet (kromě smažených), protože neobsahují lepek a jejich kalorickou hodnotu vyvažují pozitivní účinky na lidský organismus.

5

Kdy se brambory nesmí jíst

Celá rostlina brambory kromě hlíz je jedovatá. Zelené hlízy a klíčky obsahují jedovatý alkaloid solanin - po jeho požití člověk nezemře (tolik brambor by asi nesnědl), ale bude mít nepříjemné žaludeční a střevní potíže. Z obdobného důvodu se nedoporučují syrové brambory nebo naopak smažené, které obsahují velké množství tuku.

6

Jaké vlastnosti mají brambory

Vlastnosti brambor se liší podle druhu a typu - nicméně zasyrova je můžeme vařit, péct a smažit, dusit, strouhat, mačkat, lisovat, krájet nebo mlít - stále si udržují svou pevnou strukturu. Vařené brambory mají podobné využití, ale kratší dobu zpracování. V těstech a sladkých nákypech jsou nezaměnitelné.

7

Co slaného udělat z brambor

Syrové i ve slupce vařené brambory, strouhané či rozmačkané, pokrájené na kousky nebo uvařené předchozí den - všechny je můžeme zpracovat do mnoha chutných jídel. Ať jsou to přílohy (vařené a pečené brambory, kaše, noky, lokše), hranolky, saláty, knedlíky, placky, pečivo, slaná těsta na záviny nebo náplně do koláčů.

8

Brambory ve sladké kuchyni

K přípravě sladkých pokrmů potřebujeme brambory uvařené ve slupce, které oloupeme a nastrouháme najemno. Brambory využijeme k přípravě těsta na sladké knedlíky, koláče, bábovky, placky, palačinky a lívance, šišky, koblížky a krokety. Sladkým bramborovým pokrmům nejvíce sluší povidla, mák, cukr a máslo.

9

Co se vyrábí z brambor

Nejvýznamějším produktem z brambor je bramborový škrob. Používá se nejen v potravinářství, ale i ve farmacii nebo při výrobě lepidel a barev. Dextriny jsou důležitou součástí výroby v papírenském obalovém průmyslu. Krmné brambory a hlízová šťáva se využívají v zemědělství při krmení skotu, drůbeže a prasat.

10

Jaké je jiné využití brambor

Syrové slupky z brambor slouží jako hnojivo pod rostliny a uvařené jako krmivo pro zvířata. Vodou ze slupek opláchneme vlasy, aby získaly tmavší barvu. Po přiložení na ránu se poranění lépe hojí. Neslaná voda z brambor slouží jako zálivka rostlin doma i na zahradě. Dětem se bude líbit vyřezávání bramborových razítek.

Jednou z nejoblíbenějších bramborových pochoutek jsou smažené bramboráky. Připravují se ze syrových brambor, vejce, mouky, soli, česneku a majoránky. Někdy se do nich přidává pokrájená slanina, škvarky nebo houby. Pokud se chcete inspirovat jedním z našich receptů, připravte si bramboráky podle našeho videa:

Komentáře

Naposledy jste si prohlédli