Otázky na téma brambory: Z jídla chudých se staly potravou lidí na celém světě
Brambory pochází z jižní Ameriky. Za dobu asi 5000 let se podařilo jejich odrůdy zušlechtit, zbavit je hořkosti a toxicity. Do Čech se brambory dostaly až v první polovině 18. století a hned se staly jídlem chudých.
Jsou vůbec lidé, kteří nikdy neochutnali brambory? Oblíbené brambory patří mezi několik základních druhů potravin, které máme běžně doma a neustále jejich zásobu doplňujeme. Podle starých tradic stačí člověku k přežití jen brambory, sůl a voda.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
1
Odkud pochází brambory
Brambory jsou hlíznatá zelenina se škrobovitou dužinou a tenkou slupkou. Pochází z jižní Ameriky, odkud je Španělé přivezli do Evropy. Původně byly jen okrasnými rostlinami. Do českých zemí se brambory dostaly kolem roku 1780 za krále Fridricha I. Velikého a okamžitě se začaly pěstovat na polích chudých lidí.
2
Jaké jsou druhy brambor
V České republice je zaregistrováno několik desítek druhů brambor, které se dělí na rané, polorané a pozdní (konzumní). Tyto druhy se dále dělí podle tvaru, barvy, klíčivosti, času sklizně, trvanlivosti, obsahu škrobu a konzistence dužiny, která může být žlutá a máslově jemná, ale také moučnatá a drobivá.
3
Jaké jsou typy brambor
Na nejvyšší příčce stojí konzumní brambory typu A, které se nerozváří a hodí se na saláty a pečené brambory. Na druhé příčce jsou brambory typu B, které jsou vhodné na přílohy a do polévek. Třetí místo mají brambory typu C, ze kterých připravíme kaše, placky, knedlíky a krokety. Čtvrtou příčku mají krmné brambory typu D.
4
Jsou brambory zdravé
Brambory jsou velice ceněnou potravinou, plnou sacharidů, živin, vitamínů C a B, minerálů (draslík, hořčík, železo, mangan), vlákniny a antioxidantů. Hodí se do velké většiny diet (kromě smažených), protože neobsahují lepek a jejich kalorickou hodnotu vyvažují pozitivní účinky na lidský organismus.
5
Kdy se brambory nesmí jíst
Celá rostlina brambory kromě hlíz je jedovatá. Zelené hlízy a klíčky obsahují jedovatý alkaloid solanin - po jeho požití člověk nezemře (tolik brambor by asi nesnědl), ale bude mít nepříjemné žaludeční a střevní potíže. Z obdobného důvodu se nedoporučují syrové brambory nebo naopak smažené, které obsahují velké množství tuku.
6
Jaké vlastnosti mají brambory
Vlastnosti brambor se liší podle druhu a typu - nicméně zasyrova je můžeme vařit, péct a smažit, dusit, strouhat, mačkat, lisovat, krájet nebo mlít - stále si udržují svou pevnou strukturu. Vařené brambory mají podobné využití, ale kratší dobu zpracování. V těstech a sladkých nákypech jsou nezaměnitelné.
7
Co slaného udělat z brambor
Syrové i ve slupce vařené brambory, strouhané či rozmačkané, pokrájené na kousky nebo uvařené předchozí den - všechny je můžeme zpracovat do mnoha chutných jídel. Ať jsou to přílohy (vařené a pečené brambory, kaše, noky, lokše), hranolky, saláty, knedlíky, placky, pečivo, slaná těsta na záviny nebo náplně do koláčů.
8
Brambory ve sladké kuchyni
K přípravě sladkých pokrmů potřebujeme brambory uvařené ve slupce, které oloupeme a nastrouháme najemno. Brambory využijeme k přípravě těsta na sladké knedlíky, koláče, bábovky, placky, palačinky a lívance, šišky, koblížky a krokety. Sladkým bramborovým pokrmům nejvíce sluší povidla, mák, cukr a máslo.
9
Co se vyrábí z brambor
Nejvýznamějším produktem z brambor je bramborový škrob. Používá se nejen v potravinářství, ale i ve farmacii nebo při výrobě lepidel a barev. Dextriny jsou důležitou součástí výroby v papírenském obalovém průmyslu. Krmné brambory a hlízová šťáva se využívají v zemědělství při krmení skotu, drůbeže a prasat.
10
Jaké je jiné využití brambor
Syrové slupky z brambor slouží jako hnojivo pod rostliny a uvařené jako krmivo pro zvířata. Vodou ze slupek opláchneme vlasy, aby získaly tmavší barvu. Po přiložení na ránu se poranění lépe hojí. Neslaná voda z brambor slouží jako zálivka rostlin doma i na zahradě. Dětem se bude líbit vyřezávání bramborových razítek.
Komentáře