Bramborové pagáčky

Suroviny 25 ks i více

Těsto:
500 g hladké mouky
500 g ve slupce vařených brambor
20 g droždí
1 vejce
2 lžičky soli
2 dl mléka
1 dl oleje
125 g másla
Na posyp:
kmín
sezam
eidam
lněné semínko

Postup přípravy receptu

  1. Do prosáté mouky vmícháme sůl, uděláme důlek do něj nadrobíme kvasnice, posypeme lžičkou cukru, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek. Potom přidáme vajíčka, olej a vypracujeme v hladké těsto. Necháme asi hodinu nakynout.

  2. Mezi tím uvaříme brambory, nastrouháme je na jemno a necháme vychladnout. Na rozválené těsto rozprostřeme brambory a na ně nastrouháme máslo.

  3. Těsto přeložíme a necháme 20 minut kynout. Překládání opakujeme třikrát. Potom těsto JEMNĚ rozválíme asi na 6,5-7 mm (30x40cm), vykrajujeme pagáče, potřeme vajíčkem a kdo chce posype sezamem nebo kmínem a nebo eidamem, jak kdo má rád, ale nemusí se sypat vůbec, jsou vynikající i tak.

  4. Pečeme dozlatova na 200°C.

Poznámka od kuchařky

http://recepty-online3.webnode.cz/recepty/

Počítejte s tím, že jsou hodně žravé :-). Jdou i zamrazit pro nečekané hosty. Potom stačí rozmrazit v mikrovlnce nebo troubě a jsou jako čerstvé.

Komentáře k receptu Bramborové pagáčky

  • Pete 69 Pete 69

    Je to opravdu žravé :) Děkuji za recept :yes:

    Odpovědět

  • misula29 misula29

    cathleen: magdalenka: děkuji za rady, příště tomu zkusím dát více času. S tím jemným zacházením mi pravda po chvíli došla trpělivost, protože jsem si řekla, že takto se asi nehnu z místa a budu válet do zblbnutí. Takto bojuji s těstem na pizzu a s každým kynutým, které je potřeba válet. Nenapadlo mě, že těsto se mění v čase.:yes::-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    misula29: a pri váľaní cesta veľmi netlačiť, pomaly a opatrne postupne viackrát váľať, potom by zemiaky nemali vyliezť.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    misula29: nespolupracující ("smršťující se") kynuté těsto stačí nechat chvilku v klidu, ono při kynutí povolí a je vláčnější. Stačí 5-10 minut a těsto se chová úplně jinak ;-)

    Odpovědět

  • misula29 misula29

    Tak já jsem válela špatně, brambory při druhém přeložení vylezly z těsta ven:-(( . Nakonec jsem to nějak vyválela, nakrájela na čtverečky a výsledek je parádní. Snad to příště lépe zvládnu. Není nějaký fígl na to válení? Těsto se mi pořád smršťuje:-)

    Odpovědět

  • Chanellina35 Chanellina35

    Včera jsem dělala a jsou výborné, plnila jsem je pletými škvarky s česnekem :-) Posílám foto :-) :-K

    Odpovědět

  • Iness Iness(neregistrovaný)

    zizala:Máš je moc povedené ;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    zizala:Ja zásadne robím štvorce...zemiakové pagáčky sú skvelé, robím podobne, obyčajne k hutnejšej polievke.

    Odpovědět

  • zizala zizala(moderátorka)

    :-) Máš recht, jsou opravdu velmi žravé, určitě jsem je nepekla naposledy:-p:yes:. Sice jsem kvůli úspoře dělala něco jako čtverečky, ale na chuť to vliv určitě nemělo :-)) Dovoluji si fotku :-8

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Zase je horko,takže pagáčky a pivo je jediným řešením + kvašené okurky jinak tady uhyneme ! V Bratislavě je 35 !!!:-((

    Odpovědět

  • Iness Iness(autor receptu)

    Katka:Ahoj Katko, aby to nebylo tak zdlouhavé, tak nech těsto těch 20 minut nakynout až ho třikrát přeložíš a vyválíš, pak vykrajuj kolečka a upeč;-). Přeji dobrou chuť:-K.

    Odpovědět

  • Katka Katka(neregistrovaná)

    Ahoj všem, prosím vás, někdo mi poraďte - klasika, začátečník. V receptu se píše, že se má přeložení 3x opakovat. Takže je to tak, že přeložím, rozválím, 20 min kynu. Pak zas přeložím, rozválím, 20 min kynu, atd.?
    díky

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Iness:Představ si,že někdo peče pagáčky prvně v životě: Já bych napsala i o kolik milimetru mají nakynout ,aby byly ve správný čas v troubě. Nám se to peče,když to už máme v oku,ale začátečník ten má v oku akorát slzičku,když se nezdaří! Ráno byly ješté lepší ,to máslíčko to ovonělo ,nebo jsem měla domácí máslo, občas je u nás v Bratislavě dostat.:-)) Určitě jsem je nepekla naposled ! ;-)

    Odpovědět

  • Iness Iness(autor receptu)

    Veronika.Hrozna:
    Chutnaly? Super ! :-D. To s tím těstem...to mě ani nenapadlo, že by to mohl někdo pokazit válením, ale něco na tom je;-):-)):-K.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Iness:Jo,jo! A všechno mizí,a mizí a mizí .Já mám asi v lednici takovou malou "černou díru " !:-(( Pagáčky se povedly ,udělala jsem jednu dávku větších ,abych se s tím tolik ne to! A zustali do dnes 4 kousky! V tom teple krásně vykynuly a jsou "velice jedlé" ! Uděluji bodík.:-D A zjistila jsem,že na vál se nesmí moc tlačit ,ale válet velice trpělivě a zlehka. Jestli chceš dopiš,t to do receptu,nebo začínající hospodyňky mohou pagáčky zmršit!

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: pagáčky pagáče sýrové pagačky zemiakove pagace bramborove pagaciky sýrové pagáče pagáče recept pagáčky z bramborového těsta pagace z bramborového těsta pagačky recept bramborový pagáček bramborove recepty recept na pagacky domácí pagáče bramborove pegačky zemiakove pagacky škvarkove pagačky pegáče branborove pagace recept na pagáče