

Piadine Romagnole
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 110 g mléka
- 140 g vody
- lžička cukru
- lžička medu
- 15 g soli
- 130 g změklého sádla
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
Postup přípravy receptu
Prášek do pečiva smícháme s moukou, přidáme všechny ostatní surovimy a vymísime přijemně vláčné těsto, které necháme asi hodinu odpočinout. (Pokud pospícháte, dá se tento krok vynechat.)
Bude třeba vyválet placky. Můžeme buď vyválet velký plát těsta a z něj třeba kolem položeného talíře vykrojit kruh – s hezky pravidelnými okraji. Nebo je možné těsto rozdělit na 6 dílů a z každého pak placku vyválet. Měly by být asi 2 mm tenké.
Rozehřejeme pánev s nepřilnavým povrchem, placky ještě před smažením propícháme vidličkou a přeneseme na horkou pánev. Smažíme přibližně 2 minuty z každé strany, až se na placce objevují tmavá očka.
Usmažené placky stohujeme natalíři, zakryté čistou utěrkou – do naplnění změknou a nelámou se.
Naplnit je možné podle chuti. Měli jsme je s kozím sýrem, rukolou a plátky rajčat – plní se jen na polovinu placky, druhá se přes ni přehne – takto naplněnou placku je dobré trochu osmažit opět na suché pánvi dokřupava.
Můžeme podávat plněné, přehnuté napůl….nebo naplnit a srolovat jako palačinku….nebo náplň rozprostřít po celé ploše piadiny, druhou, prázdnou placku přiklopit a takto upravené je rozřezat na klínky (čtvrtky). Ať je konečná úprava kterákoliv, s libovolnou náplní, pořád je piadina výborným a rychlým občerstvením.
Poznámka od kuchařky
Piadinu znali už staří Etruskové. Tehdy byla asi ještě jednodušší nez dnes, pravděpodobně používaná místo talíře nebo natrhananá na kousky, určená k vytření mísy se zbytky jidla.
Dnes je piadina nadlehčená trochou prášku do pečiva (jinde sodou nebo i droždím). Ale pořád je to ta stará, prostá placka, kterou je možné naplnit podle přání a chutí jednotlivých stolovníků.
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Piadine Romagnole
-
Zajímavý recept, zase specialitka
+
moc lákavé z fotky
-
Tak to zkusím určitě, kynutou verzi znám, tahle mě láká taky.
-
Recept vypadá výborně!
-
cathleen:S tím sádlem to musí být dobrota
Ukládám a na suché pánvičce upeču!
-
zizala: díky Jarka, pozriem sa tam, nenapadlo ma, že to tam môžeš mať. cathleen, prepáč.
-
cathleen: To sice nejsou, ale nechci pod Tvým receptem upozorňovat a ukazovat na ten můj
Nezdá se mi to úplně košer
-
zizala: proč by se to nehodilo? Nejsou všechny recepty jen na topkách
-
cathleen: Já s tou mou pitomou klávesnicí než to naklepu a opravím, už je pozdě
-
tejaja: Malinko jiný poměr, místo mléka sodovka např. Nechci sem dávat odkaz, nehodí se to, když budeš chtít porovnat, najdeš je na mých stránkách
-
tejaja: trochu jiné, koukni
http://www.mlsoty.estranky.cz/clanky/neco-z-italie... -
zizala: Zvyšok surovín aj postup ako tu, rozumiem dobre?
-
tejaja:
Jak píše cathleen, dělám je kynuté.
-
Veronika.Hrozna: všechny suroviny jdou do těsta - placky se smaží na suché pánvi
-
Šikovné, poznám, ale nikdy som nerobila. Musím vyskúšať.
Jarka, v čom sa líši tvoja verzia?
-
cathleen: Smaží se to v tuku,nebo se to peče na suché pánvičce? A to sádlo jde do těsta? Jsem asi popleta, nějak jsem to nepochopila.