Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

brambory z trouby
Zdroj: Toprecepty, rebeka

Brambory jsou pro nás základní a tradiční přílohou. Občas ale pochybujeme, jak je to vlastně s jejich dietností. Jsou obavy opodstatněné? Zeptali jsme se výživové specialistky a uvádíme vše na pravou míru.

Jsou brambory dietní?

Kolem hubnutí existuje spousta mýtů. Jedním z nich je to, že sacharidy jsou tabu. Brambory jsou bohaté na vitamíny skupiny B a vitamín C. Z minerálů v nich najdete především draslík, hořčík a železo. Na otázku, jestli jsou brambory dietní, říká výživová specialistka, Karolina Katchaba Hrubešová pro Toprecepty.cz: „Mnoho lidi má z brambor v dietě strach. Ale je zcela zbytečný. Brambory mají totiž nejnižší obsah kalorií ze všech klasických příloh. Ve srovnání například s rýží si jich při zachování stejného množství přijaté energie můžeme dát skoro 5x tolik,“ a dodává, že záleží hlavně na jejich úpravě. Mohou být vařené, připravené jako kaše, i pečené. Pojďme se tedy podívat na jednotlivé způsoby úprav brambor.

Vařené brambory a hubnutí

Jako nejzdravější se mohou jevit vařené brambory. Záleží ale také, jak je budete vařit. Ve slupce nebo oloupané? Jde nejspíš o záležitost toho, co vám chutná více, ale také stojí zato zvážit otázku výživy a počet kalorií. Z portálu Kalorické tabulky lze vyčíst, že 100 g oloupaných vařených brambor má 85 kcal, 19 g sacharidů a 1,4 g vlákniny, ale brambory vařené ve slupce mají ve stejném množství 92 kcal, 20,6 g sacharidů a 1,4 g vlákniny. To znamená, že jsou mírně kaloričtější. Pozitivum můžeme vidět v tom, že obsahují více výživných látek a snáz zasytí. „Mají totiž nižší glykemický index,“ vysvětluje výživová specialistka Hrubešová. Podle ní ideální redukční jídlo představuje kombinace brambor vařených ve slupce a libové maso, ryba, nebo vejce.

Bramborová kaše a hubnutí

Při přípravě bramborové kaše je zase velmi důležité, z čeho ji připravíte. Pokud stejně jako šéfkuchaři sáhnete po vařených bramborách a másle, příliš hubnutí nepomůžete. Jak píší na webu Kalorické tabulky 100 g kaše s mlékem a máslem má 113 kcal. Když ale máslo vynecháte, získáte v bramborové kaši s mlékem 85 kcal.

Zajímavou variantou pak představují zeleninové kombinace. Můžete využít brambory s dýní. Samotná dýňová kaše má ve 100 g 47 kcal. Ještě méně má květák, a to 31 kcal. Zkuste změnu a připravte si bramborovo-květákovou kaši. Zajímavou variantou je i bramborová kaše s brokolicí. „Pokud vynecháte smetanu, plnotučné mléko a hodně másla, pak je kaše vhodná. Zkuste ji udělat s méně tučným mlékem nebo s kefirem," doporučuje Karolina.

Pečené brambory a hubnutí

Pečené brambory a hranolky nutně nemusí být vysoce kalorické. Když budete hranolky smažit na tuku, budou mít ve 100 g 275 kcal. Výborné jsou ale i pečené v troubě nasucho. Kalorická hodnota pak bude představovat 128 kcal. Pokud připravujete brambory v horkovzdušné fritéze, mají ve 100 g asi 166 kcal. Když tyto brambory doplníte o další porci zeleniny a plátek libového masa, bude mít jídlo nižší glykemický index. Hladina cukru v krvi bude stoupat pomaleji a sytost vám vydrží déle.

Na brambory pečené bez tuku předehřejte troubu zhruba na 180-200 °C. Zeleninu oloupejte, nakrájejte na čtvrtky a dejte na plech. Brambory osolte a plech vložte do předehřáté trouby. Pečte, dokud nezačnou hnědnout, trvá to asi 20 minut. Na plech můžete dát spolu s bramborami i kousky mrkve, celeru, dýně a péct vše dohromady. Vše posolte a můžete využít bylinky, jako je tymián, nebo třeba petrželka. Budete mít připravenou skvělou a zdravou večeři.  

Bramborový knedlík domácí

Velkou energetickou náloží je také domácí bramborový knedlík, který ve 100 g ukrývá 148 kcal. Pokud si ho nebudete připravovat pravidelně a jídeníček s ním jen ozvláštníte, dopřát si ho můžete.  

Zdroj informací:
rozhovor s Karolinou Hrubešovou, autorkou knížek o hubnutí a zakladatelkou úspěšné facebookové skupiny Jíme a hubneme s Katchabou

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více