Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Citrusy jsou tropické stromy a keře, které produkují plody s výraznou chutí a vůní. Citrusy mají bohatou zásobu vitamínů, minerálů a antioxidantů, proto se používají nejen v potravinářství, ale i ve farmacii a kosmetice.

Nejznámější citrusy jsou citróny, pomeranče, mandarinky, limetky, pomela a grapefruity. Některé jsou více sladké, některé více kyselé - ale všechny druhy se hojně využívají ve sladké i slané kuchyni, kde perfektně doplňují chuť pokrmu.

1/16

    1 z 16

    Pomerančová zmrzlina

    Pomerančová zmrzlina

    Léto a horké dny přímo vybízí k výrobě zmrzliny se svěží nakyslou chutí pomerančové šťávy. Tu vmícháme spolu s cukrem nebo medem do našlehaného tvarohu a nakonec vmícháme šlehačku. Krém vložíme do dózy do mrazáku a po půlhodinách promícháme. Před podáváním ho zdobíme zelenou meduňkou a výsečí pomeranče.

    3 z 16

    Okurkovo-limetková limonáda

    Okurkovo-limetková limonáda

    Letní limonáda nemůže být víc osvěžující, než když do ní přidáme citrusy. K okurce se zázvorem, které nastrouháme a zalijeme perlivou vodou s medem, se nejvíce hodí kyselá limetka nebo citrón. Limetkové plátky zelenou limonádu naladí na sváteční pohodu pro rodinu i pro večerní posezení s přáteli.

    4 z 16

    Pečený grapefruit

    Pečený grapefruit

    Pečené ovoce se hodí k mlsání v chladných dnech. Někdy není grep dost sladký, aby byl o něj v rodině zájem. Pomůžeme tomu jeho tepelnou úpravou. Grep rozpůlíme, nožíkem ho částečně  odřízneme od slupky, posypeme cukrem se skořicí a vložíme na pečicí papír do trouby. Grep pečeme 15 minut a pak si na něm hned pochutnáme.

    5 z 16

    Mandarinkovo-šlehačkový dortík

    Mandarinkovo-šlehačkový dortík

    Mnoho lidí dá při přípravě dortu přednost mandarinkovému kompotu. Upečený piškot rozřízneme, potřeme pomerančovým džemem a ozdobíme šlehačkou a mascarpone s kousky mandarinek. Povrch dortu ozdobíme pěknými dílky ovoce, zelenými lístky meduňky a čokoládovými hoblinkami.

    7 z 16

    Lehký salát s citronovou zálivkou

    Lehký salát s citronovou zálivkou

    Saláty jsou oblíbeným lehkým jídlem nejen v létě, ale po celý rok. Ještě lehčí salát určitě nepřipravíme s tučnou majonézou, ale se sladkokyselou zálivkou, kterou tvoří voda, sůl, pepř, cukr, bylinky a ocet nebo citrónová šťáva, která dá salátu navíc jemně ovocnou svěží chuť. Pokud je to nutné, použijeme olivový olej.

    8 z 16

    Tvarohový pohár s mandarinkou

    Tvarohový pohár s mandarinkou

    Báječnou svačinku i pohoštění k odpolední návštěvě připravíme ze šlehaného tvarohu, který můžeme zjemnit zakysanou smetanou, jogurtem nebo šlehačkou. Krém osladíme cukrem nebo medem a dochutíme mandarinkovou šťávou. Krém dáme do skleniček a ozdobíme. Z kompotovaných mandarinek můžeme připravit želé.

    9 z 16

    Játra na pomerančích a sherry

    Játra na pomerančích a sherry

    Pomeranče se hodí ke sladkým i slaným pokrmům, protože se v nich snoubí sladká i kyselá chuť, která doladí i nevýrazné potraviny jako jsou třeba játra. Maso orestujeme na cibuli, okořeníme ho a podusíme. Do šťávy přidáme těsně před dokončením pokrájený pomeranč, zbavený kůry, a jídlo prohřejeme. 

    11 z 16

    Platýs v krémové marinádě a citrusech

    Platýs v krémové marinádě a citrusech

    Ryba a citróny k sobě patří. Báječnou marinádu připravíme z čerstvého sýra, majonézy, másla a smetany, které dochutíme citrónovou šťávou, solí a nasekanými bylinkami. Rybí filety potřeme marinádou, necháme je v ní 2 hodiny odležet a upečeme spolu s plátky citrónů, které položíme na vršek ryby.

    12 z 16

    Grepové sušenky na obložení dortu

    Grepové sušenky na obložení dortu

    Sušenky s citrusovou kůrou a šťávou jsou neobyčejně chutné díky své svěží nakyslé chuti. Můžeme je připravit z různých těst - na linecké cukroví, na americké cookies, na máslové sušenky. Cukroví má vždy skvělou chuť. Některé druhy je vhodné polít cukrovou citrónovou polevou a posypat kandovanou pomerančovou kůrou.

    13 z 16

    Džus z kurkumy a limety

    Džus z kurkumy a limety

    Pro horké letní dny připravujeme spoustu druhů limonád, ale žádná není tak osvěžující jako ta s citrusy. Smícháme vodu s limetkovou šťávou, nápoj přisladíme podle potřeby cukrem či medem a nakonec přisypeme zdraví prospěšnou kurkumu, která limonádu obarví do žluté barvy.

    15 z 16

    Pomerančové sušenky

    Pomerančové sušenky

    Úžasně chutné cukroví nebo sušenky připravíme z lineckého těsta, ochuceného citrusovou šťávou a strouhanou kůrou. Cukroví plníme pomerančovou marmeládou, spojíme a nakonec poprášíme cukrem. Kousky bez vykrájených středů polijeme polevou a ozdobíme kandovanou kůrou.

    16 z 16

    Nadýchaný lemon curd

    Nadýchaný lemon curd

    Jedná se o dokonalé spojení sladké a kyselé chutě, které potěší každého milovníka citrusů. Má jemnou, krémovou strukturu, kterou tvoří máslo, cukr, citróny a vejce, ty jsou vyšlehané a uvařené do pevného svěžího krému. Lemon curd je zásobárnou chutí pro přípravu krémů, zmrzlin a náplní do cukroví.

1/16

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli