Recepty na domácí knedlíky: Z kterého těsta jsou vaše nejoblíbenější?
Knedlíky jsou pokladem české kuchyně. Tato nadýchaná příloha doplní omáčku, špenát či zelí. A jaké jsou nejlepší? No přeci ty domácí, ať už to jsou ty houskové, bramborové nebo třeba karlovarské. Poradíme, jak na ně.
Knedlíky jsou neodmyslitelnou součástí české kuchyně a když se povedou, jsou chloubou každé hospodyňky. Dělají se z různých těst a liší se nejen chutí, ale i surovinami nebo náročností přípravy. Některé druhy knedlíků jsou na stole dříve, než uvaříme omáčku; na jiné si chvíli počkáme. Nicméně chutí to vždy vynahradí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kynuté houskové knedlíky
K těm nejoblíbenějším patří kynuté houskové knedlíky, které podáváme ke klasickým pokrmům české kuchyně. Příprava není složitá, je však důležité dodržet postup, a to dostatečné vykynutí těsta a správné vaření - buď v osolené vodě, nebo vaření knedlíků v páře. Po uvaření knedlíky ihned propíchneme špejlí, aby mohla unikat pára a knedlíky se nesrazily.
Bramborové knedlíky
O něco jednodušší na přípravu jsou bramborové knedlíky, které mají mírně hutnější konzistenci, a tak jsou jako stvořené k pečenému masu se zelím a osmaženou cibulkou. Knedlíky nejčastěji děláme z předem uvařených brambor ve slupce, které nastrouháme a smícháme s moukou, vejcem a solí. Pro nadýchanější konzistenci se přidává dětská krupička. Chutnou variací jsou chlupaté knedlíky ze syrových brambor.
Hrnkové knedlíky
Bleskové a velmi jednoduché jsou hrnkové knedlíky. Na tyto knedlíky stačí smíchat mouku, sůl, mléko, vejce, kousek housky a kypřicího prášku a vše dát do tukem vymazaného hrnečku (plníme do dvou třetin), ve kterém knedlík uvaříme ve vroucí vodě nebo dokonce i v mikrovlnné troubě.
Žemlové knedlíky
Žemlové knedlíky jsou knedlíky ozvláštněné starším pečivem nakrájeným na malé kousky. Nejčastěji přidáváme světlé rohlíky, veku nebo housky. Dále se přidává mouka, vejce, sůl a případně nasekané bylinky i kousek uzeniny. Knedlíky nakypříme sněhem z bílků. Oblíbené jsou karlovarské, vídeňské nebo špekové knedlíky.
Komentáře