Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jarní cibulka
Zdroj: Toprecepty, mika59

Využití jarní cibulky je velmi pestré a zdaleka se netýká jen salátů a asijských pokrmů. Máme pro vás pět různých tipů, jak si tuto aromatickou zeleninu vychutnat. Připravte si polévku, koláč, nebo si jarní cibulku ugrilujte.

Využití celé jarní cibulky

Na jarní cibulce máme nejraději její svěží nať. Použít ovšem můžeme i samotnou spodní část cibulky, kterou využijeme právě tam, kam bychom jinak přidali klasickou cibuli, ale potřebujeme jemnější a nasládlejší chuť. Většinou ji krájíme na menší kolečka, ale v některých případech se využívá celá. Nechte se inspirovat našimi tipy.

Jarní cibulka v polévce

Jarní cibulka bývá vyhledávaná často jako ozdoba jídel. Dá se toho s ní ale v kuchyni provádět mnohem více. Jednou z možností je polévka, ve které dokonce může hrát tato surovina jednu z hlavních rolí. Když ji doplníme třeba o zeleninový vývar, sůl a pepř, získáme velmi dobrou a zdravou polévku. Může do ní přijít i nastrouhaná brambora na zahuštění, na dochucení třeba trocha česneku, případně pár kapek citronové šťávy.

Náš tip: Připravte si luxusní krémovou polévku s jarní cibulkou a slaninovým chipsem.

Asijská jídla

Jarní cibulka se objevuje i v asijských jídlech, kde se připojuje k nádherné barevnosti a chuťové rozmanitosti pokrmů. Vychutnat si ji můžeme v různých směsích se smaženými nudlemi či rýží nebo například v salátu v kombinaci s kuřetem a dalšími ingrediencemi. Hodí se přidat mrkev, papriku, ale také typické ingredience asijské kuchyně, jako je koriandr, sójová nebo rybí omáčka.

Náš tip: Vyzkoušejte asijský kuřecí salát s jarní cibulkou.

Grilovaná jarní cibulka

Když grilujeme, je skvělé využít i různé druhy zeleniny. S grilovanou jarní cibulkou získáte jemnou přílohu k masu a příprava je neuvěřitelně jednoduchá. Pokud máte kontaktní gril, stačí jen cibulku očistit, pokapat olejem, opepřit a osolit. Pak už může na gril. Jestliže máte rošt, je třeba cibulku dát na alobal, aby nepropadla.

Náš tip: Ogrilujte si jarní cibulku třeba s ředkvičkami

Asijská

Asie je největším a nejlidnatějším kontinentem světa, a tak je jasné, že lokální vaření se tu liší co 100 kilometrů. Jinak kuchtí v Indii, jinak v Číně a jinak v Libanonu, ale všechno to pořád spadá…

Vařená jarní cibulka jako hlavní chod

Jarní cibulka může posloužit jako příloha, ale také hlavní chod. Skvěle ladí s opečenou slaninou, zajímavá je i v kombinaci s opečenou strouhankou a ořechy.

Náš tip: Vyzkoušejte bezmasou vařenou jarní cibulku se strouhankou a ořechy

Koláč s jarní cibulkou

Slaný koláč je ideální možností, jak využít celou řadu zbytků z předchozích dnů a dopřát jim druhou možnost vyniknout. Když jako korpus využijete hotové listové nebo křehké těsto, bude příprava před pečením trvat jen pár minut. Cibulka se dá zkombinovat jen s vejcem, sýrem a smetanou, z koření se hodí pepř, ale také třeba muškátový oříšek. Koláč může zůstat jako bezmasé jídlo, dá se ale přidat například i šunka nebo italská slanina pancetta. 

Přichystejte si jednoduchý slaný koláč z listového těsta s jarní cibulkou

Náš tip: Protože se jarní cibulka chuťově podobá pórku, můžeme tuto zeleninu využít právě místo něj. Připravte si cizrnu na paprice s jarní cibulkou:

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více