Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jahody patří k druhům ovoce, které nelze dlouhodobě uskladnit. Musí se brzy zpracovat, aby se nesnížila jejich kvalita. Můžeme je zakonzervovat, ale nejchutnější jsou čerstvé. Abychom nejedli stále totéž, k tomu poslouží i náš bohatě zásobený receptář.

Vůně jahod je všudypřítomná hlavně v květnu a červnu, pak nastupují jiné druhy ovoce. Ovšem jahodové období je natolik všeobecně oblíbené, že asi neznáme člověka kromě alergiků, který by si něco z jahod v sezóně nedopřál.

Jahodové polévky

Jednou z nejjednodušších dobrot jsou studené jahodové polévky. Rozmačkané jahody s cukrem zalité mlékem, smetanou nebo kysaným nápojem milují nejen děti. Můžete je připravit i složitěji, s kapkou alkoholu pro dospělé nebo přídavkem burizonů pro zvýšení výživnosti.

Jahodové bublaniny

Na ně využijete menší jahody. Těst na bublaninu je několik druhů, oblíbené jsou hrníčkové. Hodně sladké jahody můžete kombinovat s kyselkavým rybízem nebo s rebarborou, která se s nimi velmi dobře doplňuje.

Jahodové knedlíky

Na knedlíky vám stačí menší množství pěkných pevných jahod. Těsta můžete vybírat od jednoduchých tvarohových přes bramborová, kynutá až po odpalovaná. S jahodami a dobře zvolenou posypkou bude vás oběd vždy výborný.

Jahodové řezy

Jahodové řezy už jsou svátečnější moučníky, většinou mají na korpusu vyskládané  jahody a také želé proti osychání. Želé vyzkoušejte jahodové, je výborné. Krémy volte raději lehké - tvarohové nebo smetanové

Jahodové dorty

Nejen oslavencům v období jahod udělá jahodový dort velkou radost. Ovocné dorty vypadají krásně, jsou chutné a jako sváteční moučník naprosto neodolatelné. Korpus i krém zvolte k ovoci odlehčený, těžké krémy se k jahodám nehodí.

Nepečené zákusky z jahod

Asi bezkonkurenční je jahodové tiramisu, ale strávníky potěší také lahodné lehoučké zákusky z jahod a piškotů - v tomto období mají pré. Jsou totiž jednoduché, rychle připravené a po rozležení neodolatelné.

Jahodové poháry

Kombinace jahod, piškotů nebo sušenek a lehkého krému ve sklínce či kelímku je jednoduchou variací na pracné zákusky. Při skládání do poháru můžete popustit uzdu své fantazii. Takovým pohárem po obědě nebo na svačinu nikdo nepohrdne.

Jahodové nápoje

Jahody jednoduše rozmixované s cukrem a jogurtem nebo jiným mléčným výrobkem jsou oblíbeným, rychlým a výživným nápojem v sezóně, jehož přípravu zvládne každý. Ale vyzkoušet můžete i jahodovou limonádu.

Jahodová zmrzlina

Na závěr jsme si nechali mlsotu nejoblíbenější - zmrzlinu. Ta jahodová může být mléčná nebo v podobě sorbetu. Může mít tvar nanuku, takže nepotřebujete zmrzlinovač. Ale zvládnete bez něho i tu krémovou, pokud se budete řídit naším článkem.

Na závěr jsme vybrali videorecept na přípravu další dobroty, palačinek zapečených s tvarohem, jahodami a smetanovou zálivkou.

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli