

Pečené kuře, plněné kysaným zelím
Suroviny ,4
- cca 1300 g kuřete
- 700 g kysané zelí (velká sklenice)
- 100 g klobásy , nejlépe pálivé (maďarská)
- 100 g anglické slaniny
- 1 cibule (větší)
- 3 stroužky česneku
- sůl
- koření na pečené kuře
- zbylý lák ze zelí
- voda (nebo černé pivo na podlití)
Postup přípravy receptu
Zelí vyjmeme ze sklenice, trochu je zbavíme nálevu, ten si schováme (nevyždímat, opravdu jen trochu,jinak by bylo zelí suché).
Polovinu klobásky si nakrájíme na drobné kousky, promícháme se zelím společně s půlkou drobně nakrájené cibule. Pokud je zelí opravdu hodně kyselé, přisladíme.
To vše nacpeme do omytého a očištěného kuřete, sepneme, nebo zašijeme.
Vložíme na pekáč společně s druhou polovinou klobásky, nakrájené na kolečka, slaninou na špalíčky, cibulí na měsíčky, česnekem.
Zalijeme nálevem ze zelí, který jsme případně přisladili (já ho nechávám tak jak je), dolijeme vodou, popřípadě černým pivem, osolíme a dáme koření na pečené kuře.
Při pečení podle potřeby podléváme.
Pečeme přikryté na cca 180°C asi 1,1/2,až 2 hodiny, pak odkryjeme, přidáme teplotu a dopečeme do křupavé kůrčičky.
Podáváme nejlépe s bramborovými knedlíky.
Poznámka od kuchařky
Tuhle úpravu kuřete jsem tady hledal a našel akorát s červeným dušeným zelím. Pokud jsem hledal špatně, tak mě neumlaťte.
Do zelí dejte jen půlku klobásky, krásně to zelí ovoni. Více není vždy lépe.
Recept znám přes 20 let od kamaráda (bývalého šéfkuchaře jednoho pražského hotelu)
2 kuchtíci zkoušeli podlít i trochou černého piva a moc chválili, tak jsem to přidal přímo do receptu.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Pečené kuře, plněné kysaným zelím
-
Vypadá to krásně, určitě vyzkouším
-
Tak dnes jsem plnil červeným zelím.A chutná nám spíš to bílé
ale taky ma něco do sebe
-
Jan Nemec: Dik za vyzkoušení
a protože jsi druhý,který podléval ještě černým pivem, zakomponoval jsem to přímo do receptu
-
Výborné, při pečení trošku podlito černým pivem. Pochoutka. Všem doporučuji. !!!
-
amalia:
-
paráda
-
brendy: dík
mata 3636:dík za vyzkoušení i foto -
Vyskúšané, výborné. Mala som viac kapusty, tak som zvyšok dala do pekáča, pod kurča a k tomu klobása, cibuľa, cesnak. Tá kapusta nemala chybu! Vrelo odporúčam vyskúšať
Dovolila som si pridať foto
-
jarda Kadic:Nádhera.Kuřátko jak malované a ta chuť nasátá do toho masíčka z toho zelí a té uzeniny to musí být teda papáníčko.
-
Dnes jsem vyzkoušel to kuře, plněné bramborama.Do půlky kuřete jsem dal brambory,do půlky nádivku. Děvčata, žádný zázrak,je lepší si brambůrky udělat zvlášť.Akorát zabírají místo pro nádivku.
-
katyvypl: teda.....tos mi udělala velkou radost
takže i s červeným zelím je to dobré
mamča má červené zelí radši,tak jí příště překvapím....
a že není fotka,to vůbec nevadí
já, když to fotil,tak už jsem tak slintal,že jsem to musel přefotit, klepaly se mi ruce
a fotka byla rozmazaná
-
Tak musím říct, že to byl fantastický kulinářský zážitek!
A sežrali jsme to s prominutím ještě dříve než jsme si vůbec stihli vzpomenout, že existuje něco jako fotoaparát...
-
katyvypl:
s červeným zkušenosti nemamo
Andrejka píše,že dělala.Napiš pak,jak chutnalo.
a kdyby byla fotečka .......
-
Tak jsme včera koupili extra kvalitní a extra drahé kuře
, zelí manžel prosadil kysané červené a už se nám to peče v troubě.
Děkuji za inspiraci.
-
Jana Remkova:, mysulka: