Poliš

cathleen Kuchařka: cathleen

Pro začátečníky 5 názorů

Suroviny

voda
mouka
sladěnka
droždí
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Poliš je jednoduchý, řídší a déle zrající kvásek z droždí, jeden ze způsobů nepřímého vedení těsta (tzv. na jeden kvasný stupeň).

  2. Měl by se vyrobit prošleháním, aby do něj vniklo co nejvíce vzduchu. Droždí a sladový výtažek prošleháme s vlažnou vodou a pak vešleháme i mouku (pokud je možné, je lepší ji prosít – opět zvýšíme množství vzduchu v poliši a předejdeme hrudkám v něm).
    Povrch poliše by měl být bez hrudek, hladký. Můžeme ho lehce zasypat moukou, bude pak pomaleji chládnout. Při jeho kynutí budou v mouce vznikat trhliny a v nich se budou objevovat bubliny poliše.
    Necháváme ho kvasit přibližně 2 hodiny (v létě je výhodnější udělat poliš řidší, z chladné vody a bez sladového výtažku. Pokud pak zraje v chladnějším prostředí, může zrát i 3-4 hodiny).

  3. Díky delšímu prokvašení může více vyniknout a zvýraznit se přirozená chuť a vůně pečiva (kvasinky mají lepší, příznivější podmínky pro svou aktivitu).
    - poliš zároveň v těstě pomáhá ropzvíjet lepkovou strukturu
    - pokud nenecháme poliš dobře uzrát, těsto z něj bude kynout pomaleji a upečené pečivo může mít menší tvar.
    - přezrálý poliš (jeho vyklenutý povrch hodně klesne) může mít už částečně narušený lepek, těsto z něj bude lepivější a hotové pečivo nižší a nestejnoměrné

Poznámka

Zdroj: Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz/polis/

Sladěnku dostanete ve zdravé výživě, povídání o ní a její úloze v těstě si můžete přečíst zde: http://www.pekarnomanie.cz/sladove-vytazky-sladenk...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Poliš

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    hadravovaa: netřeba se ztrácet, stačí dotaz:-) hned dopíšu.

    magdalenka: díky:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    hadravovaa: autorka to upraví, je spoľahlivá. Chybička sa stane.

    Odpovědět

  • hadravovaa hadravovaa

    v postupu se mluví o droždí - to ale v surovinách není - ztrácím se :-O

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    spagetka: asi ano, přidám...i když - po těch letech se pečení s ní tak rozmohlo, že je dotazů čímdál méně. A to mě těší <3

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Dobrý recept, jen cat - navrhla bych ti, abys už automaticky přidávala do Poznámky, co je sladěnka, víš sama, co máš vždycky dotazů, co to je, kde se to dá koupit..... a ne každého napadne rozkliknout tvoje stránky;-);-)

    Odpovědět

TIP dne na email

Náhodný recept

Tématické fráze: poliš poliš na vodu co je polis poliš kvásek polis testo kvásek poliš nepřímé těsto polis z droždí poliš na na vodu způsoby vedení těst poliš pečivo recept poliše poliš z mouky poliš rohlíky recept polis pooliš jak se dela polis nazev krouceny rohlík poliš recept housky peceni polis