Jak ohřívat bez mikrovlnky? Venku to jde dokonce i bez elektřiny a ohně
Mikrovlnka se řadí k novodobým vynálezům, bez kterých si někteří z nás už každodenní život nedokáží představit. Co dělat, když si potřebujeme ohřát jídlo, ale mikrovlnka se zrovna rozbila, nebo ji prostě nechceme použít, poradíme v našem článku.
Mikrovlnná trouba je nezbytným pomocníkem v každé moderní domácnosti. Stále však ve společnosti panují obavy o bezpečnosti tohoto způsobu ohřevu. Ať už doma mikrovlnku máme nebo ne, je dobré znát i další možnosti, jak si ohřát oběd či večeři.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak ohřívat bez mikrovlnky
Většinou se při ohřívání pokrmů neobejdeme bez varné desky, a to jak plynové či elektrické, případně pečicí trouby. Při kempování varnou desku nahradí otevřený oheň nebo plynový vařič, a dokonce i existuje způsob, jak si oběd ohřát bez elektrické energie i ohně.
- Polévky a omáčky je nejvhodnější pomalu ohřívat v kastrole na sporáku. Před ohříváním hustějších omáček necháme na dně kastrolu rozpustit kousek másla, aby se omáčka nepřichytávala. Stejně tak můžeme ohřát i bramborovou kaši.
- Nechceme-li do omáčky či kaše přidávat další tuk, přichytávání na dně hrnce předejdeme tím, že pokrm ohřejeme ve vodní lázni. Dnes se dají koupit speciální misky do vodní lázně, bohatě ale postačí i větší kastrol nebo rendlík.
- Rýži, vařenou zeleninu, těstoviny, knedlíky a brambory nejlépe ohřejeme nad párou. Pokud nemáme napařovací hrnec, jednoduše v menším hrnci přivedeme k varu trochu vody a za okraj zavěsíme za ouška nerezový cedník, ve kterém jídlo ohřejeme.
- V nerezovém cedníku ohřejeme i těstoviny a rýži, a to tak, že je nad kuchyňským dřezem prolijeme horkou vodou z rychlovarné konvice, případně je můžeme na chvíli umístit do nádoby s horkou vodou, a posléze slít.
- Maso, rybu, ale i těstoviny s omáčkou či zapékané pokrmy vložíme do předehřáté horkovzdušné trouby a za pár minutek bude pokrm ohřátý. Pokud nám však připadá zbytečné kvůli malé porci rozehřívat troubu, skvělá je remoska, případně horkovzdušná fritéza.
- Pečené brambory můžeme také ohřát na trošce oleje na pánvi. Nejenže se brambory prohřejí, ale získají zpátky i svou křupavou kůrku a budou chutnat, jako kdybychom je zrovna vytáhli čerstvě upečené z trouby.
- Při kempování si předpřipravené jídlo ohříváme v nerezovém ešusu nad rozdělaným ohněm, nebo na plynovém vařiči. Nezapomenutelným zážitkem je také příprava jídla v kotlíku, zejména tedy kotlíkového guláše.
- Pokud si potřebujeme ohřát jídlo úplně mimo civilizaci, měli bychom se seznámit se samoohřívacími sáčky. Fungují na principu chemické reakce oxidu vápenatého s hliníkovým práškem a vodou. Předpřipravený pokrm se takto do čtvrt hodiny ohřeje bez elektřiny, plynu či ohně.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jestliže víme, že budeme muset naše domácí jídlo jíst mimo domov, a nemáme možnost použít ani samoohřívací sáčky, jednoduše si přichystáme takový pokrm, který není potřeba ohřívat. Ideální jsou různé studené saláty, například kuskusový plný zeleniny.
Komentáře