Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak propasírovat brambory na přípravu těst nebo do kaše? Máme více možností, vyberte si tu nejlepší
Unsplash

Brambory jsou skvělým základem těst na přípravu slaných i sladkých pokrmů. Můžeme z nich uvařit bramborové knedlíky se zelím či špenátem, švestkové knedlíky, oblíbené jsou různé placky a placičky, které potíráme povidly nebo sypeme mákem.

Brambory do těsta nejprve dobře uvaříme, a to buď oloupané nebo ve slupce (v tom případě je oloupeme až po uvaření). Poté je musíme dobře prolisovat (propasírovat), aby v těstě nezůstaly kousky brambor. A jak si s pasírováním brambor poradit?

Jak propasírovat brambory

Brambory pasírujeme buď ještě teplé nebo po vychladnutí. Záleží na účelu, ke kterému je potřebujeme. Na bramborovou kaši je necháme stát jenom chvíli, ale do těst používáme často studené brambory. 

  • Jednoduchým způsobem pasírování brambor je jejich protlačení přes nerezový lis na brambory (mechanický). Výsledek je perfektní, tento pomocník se v kuchyni vyplatí. Malými otvůrky lisu pohodlně protlačíme rozmělněné brambory. Lis se nám bude hodit i k přípravě zeleninového pyré (z uvařené zeleniny) nebo ke zpracování rajčat (bez slupek) na protlak.
  • Pokud lis nemáme, můžeme uvařené brambory nastrouhat na jemném struhadle. Je to ale pracnější a nejspíš v bramborách zůstanou místy malé hrudky.
  • Možná máme mačkadlo (nebo šťouchadlo) na brambory, od tohoto pomocníka ale nemůžeme čekat dobře propasírované brambory. V bramborách zůstane velké množství hrudek, proto se mačkadlo hodí spíš na šťouchané brambory.
  • Malé množství brambor lze propasírovat přes síto, tento postup je ale zdlouhavý.
  • Pokud si přejeme mít propasírované brambory ještě jemnější, můžeme je lehce a krátce došlehat buď obyčejnou nebo elektrickou metlou - tento způsob využijeme při přípravě bramborové kaše.
  • Tyčový mixér se k pasírování brambor nehodí. Pokud jsme ho vyzkoušeli na přípravu bramborové kaše s očekáváním skvělého výsledku, nejspíš nás zklamalo výsledné bramborové "lepidlo".

Vyzkoušejte zapečenou bramborovou kaši podle názorného videoreceptu, určitě si pochutnáte:

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky