Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak smažit bedly? Nejlepší jsou na kmíně nebo v trojobalu

Bílé hlavičky bedel můžeme v lese spatřit od července do října. Je to velmi chutná houba s jemným aroma. Můžeme z ní zužitkovat kloboučky i nožky, které se nejčastěji suší a využívají jako houbové koření. Z kloboučků zase připravíme lahodné řízky.

Bedly najdeme na slunných lesních stanovištích a mýtinách, kde se často ukazují ve své plné kráse. Pokud se vám takovýto úlovek poštěstí, jistě se budete zamýšlet nad tím, jak bedlu co nejchutněji připravit. Mezi nejjednodušší a zároveň nejoblíbenější recepty patří bedly smažené na sádle a kmínu. Pak už jen krajíc čerstvého chleba a chuťový požitek je zaručen. Stejně dobře si pochutnáte i na křupavých řízcích z bedel, které ozvláštníte uzeným sýrem nebo kořením. 

Jak udělat bedly na kmíně

Bedly na kmíně jsou výborný a rychlý pokrm, který rozhodně vyzkoušejte. Bedlám před tepelnou úpravou očistíme kloboučky a odstraníme nožky. Poté je nakrájíme na větší kousky podle naší chuti. Následně bedly smažíme buď na sádle, oleji nebo na másle, ideálně přepuštěném, které se nepřepaluje - docílíme tím u pokrmu lahodné máslové chuti.  

  1. Na pánvi rozehřejeme tuk a podle chuti můžeme orestovat na kousky nakrájenou cibuli nebo jemnější šalotku.
  2. Přidáme nakrájené bedly, osolíme, opepříme, okmínujeme a restujeme do zlatova, dokud se neodpaří všechna voda, kterou bedly pustí.
  3. Podáváme s čerstvým chlebem nebo s nasucho opečenými topinkami

Jak na bedly v trojobalu

Smažené bedly v trojobalu jako řízky jsou další možností, jak si na bedlách výtečně pochutnat. Křupavé těstíčko z mouky, vajec a strouhanky lze doplnit strouhaným sýrem nebo kořením jako je sušený česnek, majoránka, tymián, mletý zázvor či kari. Velké kloboučky bedel doporučujeme rozkrojit napůl, aby se dobře propekly. 

  1. Připravíme si 3 hluboké talíře. Do jednoho dáme mouku, do druhého rozšlehaná vejce se solí a kmínem, do třetího strouhanku.
  2. Bedly obalujeme postupně, nejdříve v mouce, vejcích a pak strouhance. 
  3. Smažíme na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova nebo lehce pokapeme olejem a pečeme na pečicím papíře v troubě

A jak připravujete bedly nejraději vy? Podělte se s námi o vaše tipy do komentářů pod článkem. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více