Čtvrtá postní neděle se nazývala družebná a pekly se na ni speciální koláče
Družebná nebo též Družbadlná či Družební neděle byla dočasným uvolněním a zmírněním strohé postní doby. Lidé se navštěvovali, hostili, družbové smlouvali budoucí sňatky, které se ale mohly konat až po Velikonocích. Končily přástky, nejlepší přadlena dostala zdobený věnec z kynutého těsta. Často se pro návštěvy pekly koláče s názvem Družbance.
Jak upéct Družbance
Družbance jsou větší koláče, bohatěji zdobené. Koláčové těsto je tučnější, aby během pečení nevyschlo. Podle knihy České Velikonoce od Petra Herinka na ně potřebujeme 350 g polohrubé a 350 g hladké mouky, 100 g másla, 100 g sádla, 100 g cukru, 2 vejce, 80 g (mělo by stačit 40 g) droždí, špetku soli, lžíci rumu a asi 350 ml mléka. Náplně na každém koláči jsou alespoň dvě, může být tvarohová, maková, povidlová (švestková, jablečná, hrušková, borůvková), ořechová atd. Na ozdobu potřebujeme rozinky, mandle, drobenku a na potření 1 vejce.
- Z vlažného mléka, droždí a lžičky cukru připravíme kvásek.
- Změklý tuk, vejce a cukr ušleháme v míse.
- Přidáme vykynutý kvásek, rum, mouku, sůl a zaděláme a vypracujeme hladké a nelepivé těsto. S vypracováním těsta nám pomůže hnětač nebo domácí pekárna.
- Zatímco bude těsto kynout, můžeme připravit nádivky (viz výše), zdobení nebo drobenku.
- Z vykynutého těsta vyválíme bochánky (asi 20 ks) a po opětovném vykynutí každý roztáhneme nebo rozválíme na větší kruh.
- Kruhy opticky rozdělíme na čtvrtinové výseče, které vyplníme nádivkami. Ozdobíme a znovu necháme na plechu vyloženém papírem na pečení dokynout.
- Okraje koláčů potřeme rozšlehaným vejcem a pak je upečeme při 200 °C v předehřáté troubě.
Domažlické koláče a valašské frgály
Družbance jsou oblíbeným moučníkem nejen pro návštěvy. Podobným moučníkem jsou také domažlické koláče a valašské frgály, které jsou ještě větší a mají jiné zdobení. Frgály nás naučí následující video-recept.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Perník s kokosem, ořechy a mandlemi
Přidáno před 6 hodinami
Maková náplň nastavená
Přidáno před 12 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno před 15 hodinami
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno před 15 hodinami
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 17 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Čím naplnit moučníky? Každému chutná něco jiného. Jak připravit dokonalé náplně, aby byly naše buchty a koláče neodolatelné
Jak připravit drobenku? Každá kuchařka má svůj oblíbený recept, stačí si vybrat
Frgály jsou oblíbené velké koláče s různými náplněmi a drobenkou. Dají se koupit, ale můžeme si je snadno upéct sami
Komentáře