Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit ryzce? Kuchyňská úprava je rychlá, skvěle chutnají na kmíně
Zdroj: Pixabay, KRPhotography

Ryzce v lese potkáváme poměrně vzácně, což je docela škoda. Chutnají opravdu jedinečně a dají se připravovat na různé způsoby. Můžeme je dusit, smažit, grilovat a zapékat. Výborné jsou připravené na tuku a kmíně, skvělé jsou do polévek, gulášů a omáček, výborně se hodí k zavařování.

Ryzce sbíráme hlavně na konci léta a během podzimu. Nacházíme je pouze zřídka, ale když zrovna rostou, tak po celých rodinkách. Svým vzhledem připomínají holubinky, ale liší se od nich tím, že po poranění roní typické mléko. Barva mléka závisí na druhu ryzců. Tyto houby jsou ceněné i pro své protizánětlivé účinky.

Nejlepší ryzce pro kuchyňské zpracování

Následující druhy ryzců se velmi dobře uplatní v naší kuchyni a jsou velmi chutné.

  • V okolí smrků můžeme objevit ryzce smrkové s typickými zelenavými kruhy. Houby po poranění roní mrkvově-oranžové mléko.
  • Pod borovicemi rostou ryzce pravé (borové), které roní oranžové mléko a po poranění se nich objevují zelené skvrnky.
  • Dalším druhem jsou ryzce syrovinky (někdy nazývané jen syrovinky), které se dají jíst i v syrovém stavu, přičemž jejich chuť je pikantní. Mléko syrovinek má bílou barvu.

Ryzce naložené podle našich babiček

Ryzce jsou ceněnou houbou pro nakládání do octového nálevu. Pokud jich najdete dostatek, můžete se nechat inspirovat receptem našich babiček. Marie Janků-Sandtnerová ve své Knize rozpočtů a kuchařských předpisů radí hospodyňkám, jak připravit ryzce v octě:

  1. Malé ryzce očistíme, kořínky odřežeme, načež hlavičky v několika vodách vypereme
  2. V kamenném hrnci povaříme trochu vody s octem, solí a kmínem
  3. Do vařícího octa vložíme ryzce a povaříme je asi 8–10 minut.
  4. Potom je na sítě prolijeme studenou vodou, načež dobře okapané složíme do láhve, zalijeme studeným čistým octem, který jsme zvlášť povařili se solí a celým pepřem. Můžeme též přidati nové koření a bobkový list. 
  5. Sklenice povážeme pergamenovým papírem a uložíme ve studenu. 
  6. Poznámka: Ryzce povařené a zalité octem můžeme lehce přikrýti a nechati do druhého dne, načež ocet z nich slijeme, znovu jej povaříme a studený nalijeme  na houby a pak je pevně zavážeme. Tímto způsobem upravené houby vydrží delší dobu.

Ryzce na různé způsoby

Ryzce se výborně hodí do polévek (např. do kulajdy) a omáček. Můžeme je obalovat v trojobalu a smažit, zapékat nebo grilovat. Když se to k receptu hodí, tak při kuchyňské úpravě doporučujeme k ryzcům přidat trochu másla, které příjemně zjemní jejich výraznou chuť. Ze směsi dalších hub a ryzců připravíme jedinečnou smaženici. Můžete ji vyzkoušet podle následujícího videa:
A jak máte rádi ryzce vy? Budeme rádi za vaše tipy a rady do komentářů pod článkem.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky