Jak uvařit quinou a do jakých pokrmů se hodí? Poradíme, jak na tuto superpotravinu
Tato přirozeně bezlepková pseudoobilovina je oblíbená pro svou všestrannost a lze ji připravit naslano i nasladko. Quinoa je vhodná pro všechny věkové kategorie a její příprava je podobná jako u rýže.
Quinoa je skvělou a výživnou přílohou k mnoha jídlům, může být však i hlavním chodem. Potěšíte jí vegetariány, vegany a také celiaky. Její obliba strmě stoupá v posledních letech, kdy se čím dál častěji objevují potravinové intolerance.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak správně uvařit quinou
Uvaření quinoy je otázkou chvilky a zvládne to úplně každý, nemějte obavy.
- Quinou předem namočte na 10 minut do studené vody. Zbavíte ji tím nežádoucí hořkosti.
- Stejně jako u rýže, i zde je potřeba dbát na doporučený poměr vody a quinoy, proto se na jeden díl této pseudoobiloviny doporučují dva díly vody.
- Quinou vhoďte do vroucí osolené vody a vařte po dobu 15 minut. V průběhu vaření ji promíchejte. Hotová lehce křupe, ale není vyloženě tvrdá ani měkká.
- Tip: Quinoa má velmi nevýraznou chuť, uvařením ve vývaru (ať už masovém či zeleninovém) získá jeho jemný nádech.
Mohlo by vás zajímat
V jakých pokrmech se quinoa vyjímá
Připravte si lahodné pokrmy s quinoou a potěšte nejen svou střevní mikroflóru:
- Quinoa je skvělá v podobě ranní kaše, lze ji doplnit čerstvým ovocem či ovocným rozvarem.
- Znáte quinoa pudink? Je to výtečná delikatesa, kterou jakmile jednou ochutnáte, budete ji nejspíš pravidelně připravovat.
- Tato superpotravina se hodí také k přípravě nejrůznějších salátů, do kterých využijete suroviny, které doma přebývají. Můžete popustit uzdu své fantazii.
- Nejen malým strávníkům chutná quinoa jako vložka do polévky.
- Nedáte dopustit na nákypy? Pak rozhodně vyzkoušejte zapečenou quinou s cuketou, je výborná teplá i studená.
Pokud jste tuto pseudoobilovinu ještě nikdy nejedli, můžete si ji zkusit připravit podle názorného videoreceptu. Quinoa s vůní Itálie vás zcela jistě osloví (a ohromí).
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos na páře se smetanovou omáčkou a přílohou ve varném mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Grilované ovoce s medem
Přidáno před 15 hodinami
Čirokový koláč s ovocem
Přidáno před 18 hodinami
Bulgur s pečenou dýní, cuketou a žampiony
Přidáno před 20 hodinami
Vajíčková lahůdková pomazánka se sýrem
Přidáno 16. 9. 2024 00:10
Chowder s treskou
Přidáno 15. 9. 2024 21:35
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak uvařit quinou? Královna superpotravin se v kuchyni neztratí. Jak s ní vařit a do jakých pokrmů ji použít
Netradiční Prostřeno!: Menu připravil pořezaný Václav Vydra, Jana Boušková nadchla svými omáčkami
Komentáře