Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka by neměla na svátečním stole chybět. Její pečení patří ke každoroční vánoční tradici. Nejčastěji vánočku připravujeme z kynutého těsta a poté splétáme. Poradíme vám, jak na to, aby se nerozjela a byla i po upečení perfektní.

Nadýchaná domácí vánočka provoní dům a podle tradic slibuje hojnost a štěstí, takže bychom její přípravu neměli podceňovat. Možná se vám nejednou stalo, že se vánočka v troubě rozjela na "dokonalou" placku. Na vině mohou být použité suroviny, nesprávné kynutí i teplota pečení. Co s tím? Držte se osvědčeného postupu.

Jak zabránit rozjetí vánočky při pečení

Vánočku můžeme upéct z různých těst, a to i bez kynutí, nicméně naprostou klasikou je vánočka z kynutého těsta. Příprava je časově náročnější, ale chuťově nás vánočka odmění. Pokud se ovšem vyhneme chybám a včas zabráníme jejímu rozjetí v troubě. A jak na to? 

  1. Těsto na vánočku je třeba nechat dostatečně vykynout. Ovšem ne překynout, to by se v troubě rozjela. Správné vykynutí lze poznat jednoduchým testem
  2. Pletení vánočky z méně než devíti pramenů zajistí, že vánočka bude pevněji držet tvar a nerozjede se. 
  3. Chytrou vychytávkou, aby se vánočka nerozjela, je zafixování na několika místech špejlemi
  4. Před pečením vánočku potřete rozšlehaným vejcem. Dodá lesk a zpevní ji
  5. Vánočku vložíme vždy do rozehřáté trouby. Během pečení již troubu neotvíráme. Správné propečení zjistíme pomocí špejle
  6. Vánočku necháme před krájením zcela vychladnout

Tip: Rozjetí v troubě může pomoci zabránit pečení vánočky ve formě

Vynikající máslovou kynutou vánočku z pěti pramenů si můžete udělat podle našeho videoreceptu, který vás přípravou provede krok za krokem. Věříme, že se s našimi tipy povede na výbornou.  Přejeme krásné Vánoce

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli