Jak zabránit rozjetí vánočky při pečení? Zkuste 6 osvědčených vychytávek
Vánočka by neměla na svátečním stole chybět. Její pečení patří ke každoroční vánoční tradici. Nejčastěji vánočku připravujeme z kynutého těsta a poté splétáme. Poradíme vám, jak na to, aby se nerozjela a byla i po upečení perfektní.
Nadýchaná domácí vánočka provoní dům a podle tradic slibuje hojnost a štěstí, takže bychom její přípravu neměli podceňovat. Možná se vám nejednou stalo, že se vánočka v troubě rozjela na "dokonalou" placku. Na vině mohou být použité suroviny, nesprávné kynutí i teplota pečení. Co s tím? Držte se osvědčeného postupu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zabránit rozjetí vánočky při pečení
Vánočku můžeme upéct z různých těst, a to i bez kynutí, nicméně naprostou klasikou je vánočka z kynutého těsta. Příprava je časově náročnější, ale chuťově nás vánočka odmění. Pokud se ovšem vyhneme chybám a včas zabráníme jejímu rozjetí v troubě. A jak na to?
- Těsto na vánočku je třeba nechat dostatečně vykynout. Ovšem ne překynout, to by se v troubě rozjela. Správné vykynutí lze poznat jednoduchým testem.
- Pletení vánočky z méně než devíti pramenů zajistí, že vánočka bude pevněji držet tvar a nerozjede se.
- Chytrou vychytávkou, aby se vánočka nerozjela, je zafixování na několika místech špejlemi.
- Před pečením vánočku potřete rozšlehaným vejcem. Dodá lesk a zpevní ji.
- Vánočku vložíme vždy do rozehřáté trouby. Během pečení již troubu neotvíráme. Správné propečení zjistíme pomocí špejle.
- Vánočku necháme před krájením zcela vychladnout.
Tip: Rozjetí v troubě může pomoci zabránit pečení vánočky ve formě.
Vynikající máslovou kynutou vánočku z pěti pramenů si můžete udělat podle našeho videoreceptu, který vás přípravou provede krok za krokem. Věříme, že se s našimi tipy povede na výbornou. Přejeme krásné Vánoce.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočka a vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér
Kapr a další tradiční pokrmy
Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.
Mohlo by vás zajímat:
Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba
Komentáře