Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zahustit gulášovou polévku. Oblíbená polévka pro zahřátí - s vůní papriky, majoránky a česneku
Zdroj: Top recepty

Gulášová polévka nás dovede dobře zasytit. Můžeme ji podávat jako hlavní jídlo, stačí k ní nakrájet chutný chléb. Voní po majoránce, paprice a česneku. Zahřeje nás už na pohled - svou výraznou teplou barvou, když se z ní kouří na talíři. A co teprve, když se do ní pustíme.


Oblíbená polévka pro zahřátí

Gulášové polévky připravujeme z hovězího masa, klobásků, salámu, hlívy ústřičné nebo třeba z fazolí či sójových kostek. Pochutnáme si na každé z nich. Barvu a chuť jim dává sušená paprika, dostatek utřeného česneku a majoránka. Kdo chce, přidá ještě více ostrého koření. 

Zahušťování gulášové polévky

  • Gulášovou polévku zahušťujeme často tmavou jíškou. Připravuje se obvykle z mouky a másla (nebo oleje) v poměru 1:1. Nevýhodou je kalorická vydatnost. Oproti světlé jíšce se připravuje déle, aby získala tmavší barvu. Světlá jíška se naopak přidává do světlých polévek.
  • Pokud hledáme něco méně kalorického, případně snadnějšího na přípravu, sáhneme po záklechtce. Rozmícháme pečlivě trochu hladké mouky ve studené vodě - 1 lžíce hladké mouky na 1 litr polévky by měla stačit. Potom tekutinu nalijeme do polévky přes malý cedník, abychom předešli vytvoření hrudek, a hned důkladně zamícháme. Polévku pak vaříme ještě alespoň 15 minut
  • Jinou možností zahušťování je použití suché jíšky - mouky opražené na pánvi nasucho

Další oblíbené varianty zahušťování

  • Jednoduchý a pohodlný způsob je zahušťování nastrouhanou syrovou bramborou. Přidáme ji co nejdříve, aby se důkladně rozvařila a rozmělnila v polévce.
  • Oblíbené je zahušťování starším chlebem. Nejvhodnější je žitný chléb, od kterého odkrojíme kůrku a nakrájíme ho na malé kostky, nastrouháme nebo jednoduše rozdrobíme. Přidáme ho do polévky zavčas, aby se stihl dobře rozvařit.
  • Dostatek jemně nakrájené cibule v základu se během vaření rozvaří a sníží potřebu zahušťovat. Část osmahnuté cibulky můžeme hned na začátku odebrat, propasírovat ji přes sítko nebo rozmixovat a do polévky znovu vrátit.
  • Stejně tak polévku může zahustit některá další surovina, kterou do ní přidáme a která se v ní rozvaří. Do jídel podle některých receptů se přidává hustý rajčatový protlak nebo jemná červená čočka.
  • Polévka zhoustne i postupným odpařováním - pokud nám to tak bude vyhovovat, nemusíme již řešit další zahušťování.  
  • Použijeme-li škrob (bramborový nebo kukuřičný), polévka při opětovném ohřívání ztrácí hustotuGulášovou polévku si ale rádi dáme znovu ohřátou, když se její chutě ještě lépe rozleží a propojí. 

Pokud nechceme používat jíšku nebo záklechtku, máme dostatek dalších možností, jak gulášovou polévku zahustit. Nejsnadnější je použít syrovou bramboru nebo ztvrdlý chléb. Na polévce si určitě pochutnáme.

Sdílejte s přáteli

Vytisknout

Facebook

Messenger

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky