Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Během chladných dnů nás nejčastěji zahřejí polévky a vývary, dušené maso, zelenina, obilninové kaše, luštěniny a mnoho dalších pokrmů. Všechny mají jedno společné - jsou horké a plné koření, které hřeje samo o sobě.

Pro mnoho lidí je na konci podzimní a zimní procházky nejpříjemnější návrat do tepla domova. V teplíčku si můžeme vychutnat nejen horkou kávu nebo čaj, ale i dobrou večeři, která nám zahřeje promrzlá těla, rozproudí krev a doplní energii.

1/16

    1 z 16

    Gulášová polévka z masových knedlíčků

    Gulášová polévka z masových knedlíčků

    Gulášovka s cibulí, s mletou paprikou, s masem, bramborami a kořením je tou nejlepší zahřívací polévkou. Když do ní přidáme špetku chilli nebo mleté feferonky, orosí se nám nejen čelo. Gulášová polévka je vhodná na svačinu pro externí pracovníky, k obědu jako hlavní jídlo a k večeři po dlouhé procházce v chladném dni.

    2 z 16

    Nudle se zeleninou a kuřecím masem na asijský způsob

    Nudle se zeleninou a kuřecím masem na asijský způsob

    Asijské pokrmy vynikají svou jednoduchou a rychlou přípravou. Postačí nám kousky zeleniny a hub, maso, nudle a pánev wok, na které suroviny proměníme v chutné jídlo. S pomocí sójové omáčky, kari, zázvoru a voňavého asijského koření vytvoříme pokrm, který nás uvnitř příjemně zahřeje. Množství koření si určujeme sami.

    3 z 16

    Pohanka s jablky

    Pohanka s jablky

    Pohanka a vůbec všechny obiloviny jsou po uvaření vhodnými zahřívacími pokrmy - ohřejí nejen tělo, ale i dušičku. Sladkou pohanku s jablky si můžeme připravit v neděli k snídani nebo k svačině. Než odložíme teplé oblečení, může být pohanka uvařená. Horkou ji smícháme s medem a jogurtem nebo se zakysanou smetanou.

    4 z 16

    Cuketová bramboračka

    Cuketová bramboračka

    Královna českých polévek je bramboračka, vonící houbami, kořenovou zeleninou, česnekem, kořením a majoránkou. V domácnostech našich babiček měla bramborová polévka stálé místo na sporáku, a to v mnoha obměnách podle toho, co se právě urodilo. Nejoblíbenější byly čerstvé nebo sušené lesní houby, jindy třeba dýně.

    5 z 16

    Indické kuřecí v kokosovém mléce

    Indické kuřecí v kokosovém mléce

    Koření patří do všech pokrmů, které mají za úkol zahřát. Indické jídlo, plné koření, sice pálí jako čert, ale o zahřátí se rozhodně postará. Například kurkuma, kari, zázvor, cibule, česnek, garam masala, biryani masala a mnoho jiných druhů koření perfektně dochutí zeleninu, maso, rýži i obiloviny a ještě je pěkně obarví.

    6 z 16

    Ratatouille s bylinkami

    Ratatouille s bylinkami

    Ratatouille je francouzský pokrm, který je připravený pouze ze zeleniny, takže potěší i vegetariány. Každá zelenina se přitom připravuje zvlášť, aby se zachovaly všechny chutě a vůně konkrétních druhů. Základem pokrmu jsou lilky, cukety, papriky, rajčata a voňavé bylinky, mezi kterými vede tymián, rozmarýn a bazalka.

    7 z 16

    Teplý fazolkový salát s liškami

    Teplý fazolkový salát s liškami

    Teplý salát je báječnou zahřívací večeří, ale také chutnou přílohou k pečenému masu, luštěninám či bramborám. Na másle opečeme cibuli a česnek a necháme rozvonět koření. Podlijeme ho lžicí vody, přidáme zeleninu a dusíme ji tak dlouho, dokud není měkká a všechna tekutina se nevyvaří. Ozdobíme ji zelenými bylinkami.

    8 z 16

    Loštická česnečka

    Loštická česnečka

    Který pokrm nejlépe zahřeje a postaví nás na nohy i po prohýřené noci? Je to pořádně ostrá česnečka s kostičkami brambor, kořením a zelenými bylinkami. Některé polévky v sobě ukrývají další lahůdky (například kousky uzeného masa či pokrájené tvarůžky a jiný aromatický sýr), které jí dodají jedinečnou a fantastickou chuť. 

    9 z 16

    Špekáčky na pivě

    Špekáčky na pivě

    Buřty na pivě ocení každý muž a dokonce jimi pohostí i své kamarády. Základem jsou špekáčky, nařezané na povrchu do mřížky nebo do podélných zářezů, které se dají naplnit plátky slaniny, okurky a cibule. Uzeninu naskládáme do pekáče s cibulí a libovolnou zeleninou, podlijeme je pivem a upečeme do červena.

    10 z 16

    Chili con Carne III.

    Chili con Carne III.

    Mexický pokrm, který pálí jako čert, připravíme z cibule, mletého hovězího nebo jehněčího masa, tmavých fazolí a rajčatové omáčky. Vyznačuje se červenou barvou a ostře pálivou chutí, která je způsobena větším množstvím nasekaných chilli papriček. I přesto je pokrm neobyčejně chutný a muži se po něm mohou utlouct.

    11 z 16

    Ovar z krůtího masa

    Ovar z krůtího masa

    Vepřový ovar zkusíme nahradit ovarem krůtím, který není tak tučný. Maso pomalu uvaříme ve vodě s kořením jako je sůl, pepř, kmín, bobkový list a nové koření. Ovar je hotový, když můžeme z masa lehce vytáhnout kosti. Kousky masa servírujeme s chlebem, hořčicí a křenem, po kterém se zpotíme jako v horkém létě.

    12 z 16

    Domácí čínská polévka

    Domácí čínská polévka

    Každý ví, že kupované čínské polévky nejsou zdravé kvůli obsahu soli a glutamátů, a přesto si je většina z nás kupuje. Jsou totiž pekelně dobré a považujeme je za životabudiče. Jejich domácí verze přitom není nijak složitá na přípravu. Polévka obsahuje maso, zeleninu, nudle, sójovou omáčku, bylinky a koření.

    13 z 16

    Celozrnné omeletky s horkým ovocem

    Celozrnné omeletky s horkým ovocem

    Sladká svačinka pro děti po návratu ze školy a ze školky zachutná celé rodině. Omeletky, lívanečky, palačinky a vafle podáváme teplé s horkým ovocem, které rozvaříme s cukrem na hustou, voňavou omáčku a moučník jí polijeme. Svačinka nebude mít chybu, když k ní připravíme čaj, kakao nebo horkou čokoládu.

    14 z 16

    Vepřový perkelt / pörkölt /

    Vepřový perkelt / pörkölt /

    Pravý maďarský perkelt se připravuje z vepřového nebo drůbežího masa, orestovaného na cibuli, česneku a mleté paprice. Perkelt se nikdy nezahušťuje moukou. Hustotu mu dodá zelenina (papriky, rajčata, cuketa), rajčatový protlak a koření. Pokud se chceme zahřát, přidáme mleté feferonky nebo pálivou papriku.

    15 z 16

    Sváteční polévka z dýně hokkaido

    Sváteční polévka z dýně hokkaido

    Polévka z dýně hokaidó nás zahřeje už jen svou barvou - je krásně oranžová. Připravuje se z celé dýně i se slupkou. Po uvaření ji rozmixujeme dohladka a dochutíme mletým zázvorem, kurkumou, muškátovým květem a pepřem. Jemnost dodá smetana, hustotu opečené krutonky a chuť - dýňový olej.

    16 z 16

    Churros s chilli čokoládou podle Dity P.

    Churros s chilli čokoládou podle Dity P.

    Španělskou snídani reprezentují churros z odpalovaného těsta, které vytlačujeme ze sáčku přes zubatou špičku přímo do vřícího oleje. Opečené tyčinky obalíme v cukru se skořicí a máčíme je do horké čokoládové omáčky, ochucené chilli nebo alkoholem. Churros je perfektní snídaní pro podzimní a zimní chladná rána.

1/16

 

Komentáře

Další tipy a triky