Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kalendář vánočního pečení: Co si připravit, než začneme péct. Rady a tipy, které se vyplatí, práce nám pak půjde lépe od ruky
Zdroj: Top recepty

Co se hodí vědět, než se pustíme do pečení? Ve chvíli, kdy už máme vyhřátou troubu, bývá pozdě honem zjišťovat, co jsme zapomněli připravit nebo na co jsme nemysleli.

Než začneme péct, zkontrolujeme, zda máme nakoupené a nachystané vše potřebné, aby naše přípravy nebyly plné zmatků a nervozity. Hodí se připomenout si trochu teorie. Zkušené hospodyně nejspíš naše rady potřebovat nebudou, ale začátečníkům by se některé postřehy mohly hodit.

Obecné rady k pečení

Jednoduché zásady nám pečení usnadní.

  • Při pečení se snažíme šetřit čas i elektřinu /plyn. Je nehospodárné vyhřívat každý den troubu na jeden druh cukroví a zase nechat zchladnout. Ekonomičtější je připravit si těsta v průběhu týdne a samotnému pečení věnovat jeden den, kdy trouba nestačí vychladnout. Těsta zabalená ve fólii nebo mikrotenu vydrží týden v chladničce bez problémů.
  • Do pečení zapojíme i další členy rodiny. Mohou hlídat troubu, klást kousky na plechy nebo měnit plechy apod. Kromě toho, že pomohou, tak si také užijí příjemnou atmosféru pečení.
  • Výhodou je mít několik plechů a horkovzdušnou troubu, v níž lze péct více plechů najednou. V opačném případě pečeme jen tolik, kolik stačíme bez stresu. Pečení má být radost, jinak výsledek za moc nestojí.

Než začneme péct

Osvojíme si tyto zásady:

  • Suroviny na těsto musí mít pokojovou teplotu. Výjimkou je máslo do křehkého těsta (např. linecké), které musí být studené z lednice, aby se těsto podařilo.
  • Na zpracování těsta lze využít elektrické pomocníky (robot, pekárna apod.), které nám usnadní práci.
  • Také různé vychytávky jako rozvalování těsta mezi dvěma fóliemi, pečení několika druhů cukroví z jednoho druhu těsta, využití silikonových formiček apod. nám usnadní a urychlí práci.
  • Cukroví upečené s předstihem uložíme v krabicích vyložených alobalem a v chladnu. Ideální je sklep nebo krytý balkon.
  • Odlomené nebo nepodařené kousky využijeme později do nepečeného cukroví.

Přejeme, aby se vám vše podařilo a chutnalo. Krásné Vánoce!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více