Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kandování je výsledek procesu, kdy jsou kousky ovoce naloženy do cukerného sirupu a postupně se v něm vaří, dokud koncentrace cukru nedosáhne 70–75 %. Ovoce tím získá sladkou chuť a dlouhou trvanlivost.

Proslazené ovoce vydrží v suchu a chladu i několik let. Je zdrojem energie na výletech a při sportu, cukrovinkou pro děti a součástí sladkých moučníků a cukroví. Kandované ovoce je vysoce kalorické, proto si ho raději dopřejeme jen výjimečně.

1/16

    1 z 16

    Štola s tvarohem

    Štola s tvarohem

    Vánoční štola je druh moučníku, který se podobá vánočce. Peče se už na začátku adventu a je plný másla, kandovaného ovoce, rozinek a mandlí. Štola má připomínat Jezulátko v bílých plenkách, proto se její typický tvar obaluje v cukru. Následně se nechá proležet po dobu 2–4 týdnů, aby se chutě dokonale prolnuly.

    2 z 16

    Marokánky - nejen na vánoce

    Marokánky - nejen na vánoce

    Tenké křupavé nebo naopak ohebné placičky plné kandovaného ovoce a oříšků - to jsou marokánky. Připravují se z řídké kaše z mouky, smetany a medu, do které se přidá ovoce a ořechy. Lžicí nanášíme na pečicí papír tenké kulaté placičky, které upečeme dočervena. Spodní část marokánek pak potřeme rozpuštěnou čokoládou.

    3 z 16

    Vánočka s droždím i kypřicím práškem

    Vánočka s droždím i kypřicím práškem

    Do tradiční vánočky patří jen mandle a rozinky, ale mnoho lidí miluje kandované ovoce, protože jim pak moučník chutí připomíná štolu. Kromě toho je vánočka na řezu barevná a krásně se vyjímá na svátečním stole. Můžeme ji připravit z kynutého nebo tvarohového těsta - výsledek je vždy báječný.

    4 z 16

    Jablkový koláč s ořechy a kandovaným ovocem

    Jablkový koláč s ořechy a kandovaným ovocem

    Vysoký koláč voní jablky, skořicí a kandovaným ovocem. Strouhaná jablka se přidávají přímo do těsta, proto je moučník nadýchaný, šťavnatý a příjemně sladký. Na řezu jsou vidět barevné tečky ovoce, které se líbí i dětem. Koláč je vhodný k snídani, ke kávě i na sváteční stůl, kde ho můžeme doplnit kopečkem šlehačky.

    5 z 16

    Bílkový chlebíček s kandovaným ovocem

    Bílkový chlebíček s kandovaným ovocem

    Po vánočním a velikonočním pečení cukroví zbývá spousta bílků, které je škoda vyhodit. Můžeme z nich připravit báječný bílkový chlebíček s čokoládovou polevou, plný kandovaného ovoce a nasekaných ořechů. Moučník pečeme v chlebíčkové formě nebo ve formě na srnčí hřbet. Chutný je i s jemnou cukrovou posypkou.

    7 z 16

    Řezy s kandovaným ovocem

    Řezy s kandovaným ovocem

    Luxusní moučník připravíme z pásů rozváleného lineckého těsta, které potřeme marmeládou a posypeme nadrobno pokrájeným kandovaným ovocem a ořechy. Na ně navrstvíme ušlehaný sníh s cukrem a upečeme. Po vychladnutí polijeme ovoce čokoládovou polevou a moučník nakrájíme na kousky.

    9 z 16

    Mandlové florentýnky

    Mandlové florentýnky

    Florentýnky jsou velmi podobné marokánkám, ale na rozdíl od nich jsou tenčí a křupavější. Připravují se z vařeného těsta s oříšky a kandovaným ovocem a dávkují na pečicí papír po lžičkách - hodně se rozlijí. Nakonec se ze spodní strany potřou rozehřátou čokoládou a nechají ztuhnout.

    10 z 16

    Srdíčka s kandovaným ovocem

    Srdíčka s kandovaným ovocem

    Krásným lineckým cukrovím s barevnými kousky kandovaného ovoce potěšíme své přátele. Vypracujeme těsto a vmícháme do něj ovoce. Zvolíme si vykrajovátko a ze silného plátu vykrájíme požadované tvary. Upečeme je dorůžova a poprášíme jemně cukrem. Cukroví vypadá, že jsou v něm barevná sklíčka.

    12 z 16

    Třený beránek s kandovaným ovocem

    Třený beránek s kandovaným ovocem

    Kandované ovoce patří mezi vánoční pochoutky, ale oblíbili jsme si je i ve velikonočních moučnících - například v beránkovi. Může být třený, tvarohový, biskupský nebo čokoládový - barevné ovoce beránka oživí a rozzáří veselými jarními barvami. Biskupského a čokoládového beránka polijeme polevou.

    13 z 16

    Rumové kuličky s kandovaným ovocem

    Rumové kuličky s kandovaným ovocem

    Nepečené cukroví se připravuje jako poslední těsně před Vánoci. Do těsta použijeme zbytky, které zbyly po pečení - polámané piškoty a cukroví, máslo či máslové krémy, cukr, oříšky, kokos, kakao, marmeládu, rum a pokrájené kandované ovoce. Ze směsi tvoříme kuličky, které obalujeme v kokosu.

    14 z 16

    Bleskové košíčky s ovocem

    Bleskové košíčky s ovocem

    Sladké muffiny připravíme z třeného těsta, do kterého vmícháme pokrájené kandované nebo sušené ovoce (to můžeme na chvíli namočit do teplé vody). Těsto naklademe lžicí do papírových nebo silikonových košíčků a upečeme ve vyhřáté troubě. Muffinky po částečném vychlazení vyklopíme a poprášíme cukrem.

    15 z 16

    Vánoční panettone

    Vánoční panettone

    U nás jíme na Vánoce vánočku, v Německu štolu a v Itálii panettone. Moučník z máslového kynutého těsta je plný kandované pomerančové a citrónové kůry a voní muškátovým oříškem. Peče se ve vysoké formě, takže vytváří typický tvar s oblým povrchem, který připomíná kuchařskou čepici.

    16 z 16

    Vánoční či novoroční puding

    Vánoční či novoroční puding

    Tradiční vánoční pudink je směs strouhanky s vínem, máslem, cukrem, žloutky a spoustou kandovaného a sušeného ovoce, rozinek, ořechů a čokolády. Do těsta vmícháme bílkový sníh s cukrem. Upečený moučník zabalíme do alobalu a na několik týdnů až měsíců uložíme. Podáváme ho politý zapáleným alkoholem - například brandy.

1/16

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli