Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mezi zavářky patří nudle, noky, různé druhy kapání a také knedlíčky. Ty jsou sice nejpracnější, ale výborně se hodí i na sváteční a slavnostní příležitosti a strávníci si na nich moc rádi pochutnávají. Nechte se inspirovat následujícím výběrem a vychutnejte si báječné knedlíčky z našeho receptáře.

Poctivá knedlíčková polévka je pro mnohé z nás synonymem příjemného gurmánského zážitku. Knedlíčky nám připomínají dětství u babičky a pohodové chvilky při svátečním jídle. Jejich vůně v nás probouzí příjemné pocity. Kromě toho nás knedlíčky příjemně zasytí, přitom na výběr máme z mnoha variant včetně vegetariánských.

1/15

    1 z 15

    Drožďové knedlíčky

    Drožďové knedlíčky Video

    Klasické drožďové knedlíčky mají obdobný základ jako kvasnicová pomazánka. Droždí při rozpouštění na osmažené cibulce krásně voní, z plotýnky ho odstavíme teprve tehdy, když začne tuhnout. Po prochladnutí přidáme vejce, utřený česnek, sůl, pepř a trochu strouhanky. Tvoříme malé knedlíčky, které zaváříme do vroucí polévky.

    2 z 15

    Játrové knedlíčky podle mé babičky

    Játrové knedlíčky podle mé babičky

    Játrové knedlíčky jsou klasikou typického nedělního jídla. Nejlepší jsou v masovém vývaru se zeleninou a nudlemi. Polévka s knedlíčky tohoto typu je považována za zvlášť slavnostní. Knedlíčky si nejspíš nejraději připravujete podle oblíbeného rodinného receptu. Podívejte se na videonávod, jak knedlíčky tvarovat.

    3 z 15

    Játrová nádivka nebo játrové knedlíčky

    Játrová nádivka nebo játrové knedlíčky

    Postup přípravy játrových knedlíčků je docela snadný. Osmažte cibulku dozlatova. Pečivo namočte do mléka, játra utřete nebo pomelte, přidejte k nim okapanou cibulku a namočený vymačkaný rohlík. Pak už jen přimíchejte celé vajíčko, koření a nadrobno nakrájenou petrželku. Směs promíchejte a tvořte malé knedlíčky do polévky.

    4 z 15

    Česneková polévka s knedlíčky z mletého masa

    Česneková polévka s knedlíčky z mletého masa

    Knedlíčky můžete připravit z mletého masa, vajíčka, utřeného česneku a kousku toustového chleba. Připravte zeleninový nebo masový vývar, ve kterém má důležité místo nastrouhaná mrkev. Doplňte ho na kostky nakrájenými bramborami a knedlíčky, společně povařte a na závěr dochuťte česnekem, pepřem, solí a bylinkami.

    6 z 15

    Slaninové knedlíčky do polévky

    Slaninové knedlíčky do polévky

    Zcela jednoduchou polévku změníme přidáním knedlíčků na úplně jinou a chuťově skvělou záležitost. Tyto knedlíčky mají díky anglické voňavé slanině výraznou chuť. Na ochucení knedlíčků použijte mletý pepř a špetku muškátového květu. Polévku ozdobte najemno nakrájenou petrželkou.

    7 z 15

    Krůtí vývar s česnekovými knedlíčky

    Krůtí vývar s česnekovými knedlíčky

    Horký silný vývar strávníky důkladně prohřeje. Vývar získáte z krůtího krku a křídel, do hrnce přidejte také zeleninu. K přípravě knedlíčků potřebujete starší pečivo, vejce, máslo a koření. Na ochucení opět přidejte muškátový květ, pepř a také česnek utřený se solí. 

    8 z 15

    Polévka s masovými knedlíčky a houbami

    Polévka s masovými knedlíčky a houbami

    Očištěnou zeleninu nastrouhejte a společně s nakrájenou cibulkou ji na oleji orestujte. Zvlášť tvořte mokrýma rukama malé kuličky ze směsi mletého masa, nakrájené cibulky, česneku, vajíčka a koření. Kuličky přidejte k restované zelenině a nechte je zprudka zatáhnout ze všech stran, pak přilijte horký vývar a polévku dovařte.

    9 z 15

    Drožďovo-sýrové nočky-knedlíčky do polévky

    Drožďovo-sýrové nočky-knedlíčky do polévky

    Drožďové knedlíčky patří k těm nejoblíbenějším, tyto jsou obohacené o strouhaný sýr, který se postará o další chuťový rozměr. Na pánvi nechte zesklovatět drobně nakrájenou cibulku, přidejte rozdrobené droždí a nechte je rozpustit. Přidejte utřený česnek, sýr, vejce a nasekané lístky libečku, pro zahuštění přisypte trochu strouhanky. Tvořte knedlíčky nebo nočky.

    10 z 15

    Mrkvové knedlíčky do polévky

    Mrkvové knedlíčky do polévky

    Základem výtečných knedlíčků může být také předem uvařená a vidličkou rozmačkaná mrkev, pak ji stačí smíchat s několika surovinami včetně vajíčka, nasekané petrželky a strouhanky. Vytvořené kuličky zaváříme do vroucí polévky.

    12 z 15

    Zeleninová polévka s kapustičkami a tofu knedlíčky

    Zeleninová polévka s kapustičkami a tofu knedlíčky

    Do zeleninové polévky s kapustičkami se báječně hodí také knedlíčky připravené z bílého tofu a žloutků. Na ochucení použijte kromě soli mletý pepř a třený česnek. Pro kyprost přidejte ještě trošku prášku do pečiva a nezapomeňte na polohrubou mouku, ať mají knedlíčky správnou konzistenci.

1/15

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli