Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

U přípravy tohoto cukroví budete mít pocit, že ho vyrábíte ze sněhu. Základem je dokonale vyšlehaný sníh nad párou a postupné zapracování ostatních surovin. Projděte si s námi postup, ve kterém nic nevynecháme, aby se vám cukroví podařilo.

Příprava cukroví je malá zkouška našich nervů. Naštěstí do příštích Vánoc všechny útrapy vyblednou a my můžeme přijmout nové výzvy. Příprava sněhového cukroví neboli kokosek může být tou pravou výzvou právě pro vás.

Jak na sněhové cukroví - kokosky

Nemusíte se obávat, přípravu kokosek určitě zvládnete. A možná jste profíci a právě tento druh cukroví vám jde jako po másle. Přímo pod receptem na kokosky najdete několik tipů, jak docílit skvělého výsledku. Z komentářů často vyplývá, že můžete použít méně cukru, než je uvedeno, a dát si pozor na teplotu - kokosky je lepší spíše pomalu vysušovat, než prudce péct, jinak by mohly zčernat.

Kokosky krok za krokem

Krásně sněhobílé kokosky připravíte ze tří základních surovin. Budete potřebovat 3 bílky (můžete využít ty, které vám zbyly z přípravy jiného cukroví), 100 g kokosu a 210 g cukru krupice. Můžete doplnit i lžičkou oblíbené marmelády. Dále postupujte krok za krokem.

  1. Do hrnce vhodné velikosti nalijte vodu tak, aby bylo možné na něj postavit šlehací mísu, aniž by se její dno dotýkalo hladiny vody.
  2. Do mísy dejte bílky a ušlehejte je na řídký sníh.
  3. Vodu v hrnci zahřejte k varu, zmírněte plamen a na hrnec posaďte mísu s lehce našlehanými bílky.
  4. Postupně do nich přisypávejte cukr, dál šlehejte a zároveň zahřívejte. Cukr by se měl ve sněhu úplně rozpustit a sníh by měl dosáhnout teploty přibližně 45–50 °C. Pokud nemáte kuchyňský teploměr, stačí zkouška prstem - sníh má být pevný a příjemně teplý. Můžete se podívat na videonávod, jak šlehat sníh nad párou.
  5. Mísu sejměte z vodní lázně a sníh došlehejte do vychladnutí. Poté do něj vařečkou zlehka zapracujte kokos a marmeládu.
  6. V tomto mezičase předehřejte troubu na 120–130 °C a plech vyložte pečicím papírem.
  7. Pomocí dvou lžiček tvořte na plechu malé hromádky. Jednou lžičkou nabírejte směs, druhou ji formujte. Pokud se hmota lepí, lžičky průběžně namáčejte do vody. Podívejte se na další možnosti tvarování kokosek
  8. Plech s kokoskami vložte do vyhřáté trouby a kokosky pomalu pečte, spíše sušte, asi 15–20 minut (nebo i déle). Pokud začnou rychle zlátnout, snižte teplotu o 10–20 °C. Hotové jsou ve chvíli, kdy jdou snadno odlepit od papíru.
  9. Upečené kokosky nechte vychladnout na plechu a poté je uložte do papírových sáčků. Skladujte v suchu a chladu.
Věříme, že se vám příprava kokosek vydaří a že se můžete inspirovat dalšími oblíbenými recepty na toto vláčné, křehké a nadýchané cukroví.
Přejeme dobrou chuť.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli