Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rychlý levandulový sirup: Na přípravu stačí jen tři ingredience a v kombinaci s proseccem vytvoříte osvěžující letní koktejl
Zdroj: Pixabay, RitaE

Milujete aroma levandule natolik, že máte po bytě poschovávané sáčky s nasušenými kvítky a používáte rádi levandulovou kosmetiku? Tak proč si ji neužít i v nápojích? Levandulový sirup omamně voní, má krásnou barvu a hlavně vám oživí spoustu letních drinků.

Levandule se hodí i do moučníků

Levandule je oblíbenou bylinkou, u níž oceňujeme nejen její aroma, ale třeba i její uklidňující účinky. Stejně tak dobře jako voní, ale i chutná, s oblibou se proto používá jako jedlý květ k dochucení různých moučníků. Levanduli však lze využít i stejným způsobem jako květy bezu, tedy pro výrobu sirupu.

Ten je skvělým způsobem, jak přidat květinovou chuť do různých nápojů. Zážitkem už je jen jeho samotná příprava, během níž se vám vůně levandule bude linout po celé kuchyni. Navíc vám na jeho výrobu budou stačit  pouhé tři ingredience – levandule, voda a cukr, takže vás tato delikatesu vyjde i poměrně levně.

Kam použít levandulový sirup?

Levandulový sirup je ideální na slazení a ochucování horkých i studených nápojů. Výborně se hodí na přípravu limonád, ale i mnoha alkoholických koktejlů, třeba s martini, ginem nebo proseccem. Můžete si jej rovněž kápnout do čaje, jemuž dodá květinový nádech, nebo rovnou do toho levandulového, kde ještě zvýrazní vůni levandule. Sirupem také můžete vylepšit napěněné mléko – získáte tak voňavé levandulové latté.

Jakou levanduli na sirup?

Na přípravu levandulového sirupu můžete použít levanduli čerstvou i sušenou. Při trhání levandule vybírejte raději neotevřená a nerozkvetlá poupata a myslete na to, že do sirupu se dávají jen samotné květy bez stonků. Pokud vám levandule neroste na zahradě a musíte si ji koupit, volte tu, která je určená pro potravinářské účely. Levandule z květinářství totiž může být plná pesticidů nebo postříkaná různými jinými chemikáliemi.

Sirup vhodný do drinků

Kromě levandule je druhou nejdůležitější ingrediencí na přípravu sirupu cukr. Chcete-li, aby měl sirup krásnou nafialovělou nebo růžovou varvu, je rozhodně lepší použít bílý cukr. Hnědý cukr by mu sice dodal lehce karamelový podtón, změnil by ale i barvu sirupu na nahnědlou. Část cukru můžete nahradit také medem, získáte tak sirup obohacený chutí a vůní medu.

Sirup je s medem sice tmavší, dobře se ale hodí pro míchání do nápojů s whisky, rumem a dalšími tmavými destiláty. Na chuť sirupu má vliv i voda, jakou použijete. Lepší chuť vám zajistí voda filtrovaná. Do levandulového sirupu se výborně hodí i rozmarýn. Obě bylinky se spolu báječně snoubí a ještě víc oživí každý nápoj. 

Aby byl sirup krásně fialový

Jedním z lákadel levandulového sirupu je rovněž jeho krásná barva v odstínech fialové. Ne vždy se ale povede taková, jakou můžete najít na fotkách u receptů na internetu. Obecně platí, že čím fialovější je levandule, tím více fialové barvy bude sirup mít. Výsledná barva závisí také na tom, jak čerstvé nebo suché jsou kvítky, a také na odrůdě rostliny.

Některé sirupy tak mohou mít spíše béžovou nebo jantarovou barvu, na chuť však zbarvení nemá žádný vliv. Sytější a intenzivnější barvu pak také získáte delším louhováním. Pokud chcete mít sirup opravdu krásně fialový, můžete do vody nebo nakonec až do sirupu po jeho vychladnutí kápnout dvě kapky červeného a jednu kapku modrého tekutého potravinářského barviva. Sirup se pak bude v drincích lépe vyjímat. 

Jak na levandulový sirup a letní koktejl?

Příprava levandulového sirupu je velmi jednoduchá a nijak se neliší od přípravy jiných bylinných sirupů. Z hotového sirupu si pak můžete udělat výborný drink s proseccem. A jako tedy na sirup i na koktejl?

Na sirup budete potřebovat: 2 hrnky vody, 6 lžic čerstvých levandulových květů (květů může být i víc) a 2 hrnky cukru, případně můžete přidat kyselinu citronovou, která dodá svěží chuť a navíc prodlouží trvanlivost sirupu. 

  1. Všechny ingredience dejte do hrnce a při mírné teplotě začnete vařit. Za stálého míchání vařte, dokud se cukr nerozpustí. 
  2. Vařte přibližně 15 minut. Pak odstavte z ohně, nechte vychladnout a louhujte alespoň 1 hodinu nebo déle, dokud chuť sirupu nedosáhne vámi požadované intenzity.
  3. Poté sirup přeceďte a přelijte do vysterilizovaných lahví. V lednici vám pak sirup vydrží přibližně 2 týdny.

Náš tip: Nalijte 15-30 ml levandulového sirupu do shakeru naplněného ledem společně s 30 ml ginu, 15 ml citronové šťávy a protřepejte. Do sklenice na šampaňské vložte květ levandule, přilijte směs s levandulovým sirupem a dolijte proseccem, šampaňským nebo jiným perlivým vínem. Získáte vynikající netradiční spritz vonící létem.

Sirup můžete obohatit dalšími bylinkami a připravit si jeho alternativu podle našeho videoreceptu:

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více