Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Okurky jsou oblíbenou a běžně dostupnou zeleninou s nasládlou a osvěžující chutí. V kuchyni jsou univerzální a kromě čerstvých křupavých kousků si na nich můžeme pochutnat v salátu, limonádě nebo je zavařit.

Okurky obsahují vysoký podíl vody, čímž jsou ideálním osvěžením a zároveň doplněním tekutin během parných letních dnů. I když jsou okurky téměř samá voda, obsahují důležité živiny a minimum kalorií. Svou jemnou chutí představují všestrannou a populární surovinu, kterou si můžeme snadno vypěstovat i na vlastní zahrádce. 

Okurkové saláty

Naprostou klasikou je tradiční okurkový salát se sladkokyselou zálivkou, který je velmi jednoduchý a přitom osvěžující a lahodný. Stačí nastrouhat okurku, zalít zálivkou z octa, soli, pepře, cukru a vody, a máme hotovo. Někdo také přidává nakrájenou cibuli nebo zjemňuje smetanou. Okurkový salát nesmí chybět ke smaženému řízku či květáku. Chutnou obměnou jsou tzatziky z nastrouhané okurky, jogurtu, česneku, kopru a olivového oleje. 

Zeleninové saláty s okurkou

Čerstvé okurky, ale i sterilované, jsou nepostradatelnou surovinou při přípravě oblíbených salátů. Známý je šopský salát, kde jsou kromě okurek nakrájená rajčata, papriky a cibule v kombinaci s balkánským sýrem a olivovým olejem. Je to lehká a osvěžující letní večeře. Okurky však využíváme i do listových salátů se zeleninou nebo těstovinových salátů s tuňákem a vejci. Sterilované kyselé okurky nesmí chybět v tradičním vánočním bramborovém salátu i vlašském salátu. 

Okurková limonáda

Obzvlášť v létě je oblíbená okurková limonáda, která je málo sladká a velmi osvěžující. Příprava je blesková: okurku nastrouháme najemno, přecedíme přes plátýnko, dolijeme perlivou vodou a dochutíme citrónovou šťávou, lístky máty a ledem. Limonádu podáváme vychlazenou a můžeme ji ozdobit plátkem okurky. Kdo chce, může si limonádu dosladit trochou cukru nebo medu. 

Okurkové jednohubky

Rychlé a zdravé pohoštění připravíme během chvilky ze salátových okurek, které škrabkou nastrouháme na tenké plátky. Namažeme je do půlky oblíbenou pomazánkou nebo můžeme obložit plátkem šunky a sýra. Každý plátek zarolujeme a přichytíme párátkem. Tyto rolky jsou nápaditým pohoštěním. Další jednohubky připravíme z koleček okurky, které nahradí pečivo, a obložíme je pomazánkou, uzeninou a zeleninou na ozdobu. 

Zavařené okurky

Do českých domácností zavařené okurky ve sladkokyselém nálevu neodmyslitelně patří. Říkáme jim také nakládačky a receptů na ně je spousta, nicméně základem bývá nálev z vody, cukru, soli a octa doplněný kořením. Do sklenic poté přidáváme očištěné okurky do velikosti 11 cm s kolečky mrkve, křenu a cibule. Zalijeme vychladlým nálevem a zavaříme v zavařovacím hrnci na 80 °C po dobu 20 minut. Můžeme také zavařovat v klasické troubě nebo mikrovlnce. 

Omáčky z okurek

Omáčky nejčastěji připravujeme ze sterilovaných okurek, které dodají ten správný "šmak". Okurky do omáček můžeme nastrouhat na struhadle nebo nakrájet na malé kousky. K okurkové omáčce se hodí jakékoliv pečené maso nebo vařené vejce a oblíbená příloha v podobě vařených brambor, knedlíku, těstovin či rýže. 

Okurkové speciality

Z okurek lze připravit několik receptů, které si zamilujete pro jejich dokonalou chuť. Prvním je okurkový relish, který nesmí chybět na žádné grilovačce. Tuto kořeněnou směs z kyselých nebo čerstvých okurek využijeme i do hot dogů či hamburgerů. Další výbornou přílohou k masu jsou křupavé okurky s koprem. Čerstvá okurka také bývá součástí vegetarináských "tataráků", náplní oblíbených asijských závitků a vegetariánské verze sushi

Na závěr pro vás máme inspiraci na netradiční okurkovou marmeládu. Fantasticky se hodí ke grilovanému masu nebo jako náplň slaných baget. Celým postupem vás provede náš videonávod. Přejeme dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli