Okurková omáčka s koprem

Suroviny

1 cibule
lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
rovná lžíce cukru
5-6 okurek (sladkokyselých)
cca hrnek vývaru
100 ml smetany
mléko dle potřeby
1-2 lžíce nasekaného kopru, pokud možno čerstvý
(měla jsem bohužel svůj sušený)
4 kuličky nového koření
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Drobně nakrájenou cibuli na másle zesklovatět, přihodíme i koření. Přisypeme lžíci cukru a necháme lehce zkaramelizovat. Přidáme mouku a pár minut restujeme.

  2. Jíšku zalijeme studeným vývarem, případně doplníme mlékem. Do omáčky dáme hrubě na drobné kostičky nakrájené okurky a vaříme 10-15 minut. Těsně před dokončením přilijeme smetanu smíchanou s trochou omáčky a kopr.

  3. Omáčku už jen krátce prohřejeme. Nakonec dochutíme pepřem, případně cukrem nebo nálevem z okurek. Podáváme třeba s novými bramborami jako já, nebo s knedlíky a vařeným vejcem nebo hovězím masem.

  4. Tento recept vznikl ve spolupráci se . Online tam nakoupíte farmářské potraviny, čímž podpoříte lokální farmáře a výrobce a vychutnáte si opravdové jídlo.

Poznámka od kuchařky

Smetana může být i zakysaná nebo kombinace obojího. Omáčka je lahodná a kopr ji dá opět jiný rozměr.

Komentáře k receptu Okurková omáčka s koprem

K receptu nejsou žádné komentáře.