Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Limitovaná mikulášská nabídka

Do obchodu

Omáčka velouté je základní světlá omáčka, kterou podáváme s masem, zeleninou nebo rybami. Je dobrým základem pro další omáčky či polévky
openverse

Omáčka velouté se podává k jídlům z masa, zeleniny a ryb. Bývá také základem mnoha dalších omáček a polévek. Poradíme, jak ji připravit.

Velouté (veluté) je základní světlá omáčka, v níž se jíška (na rozdíl od bešamelu místo mléka) zalije světlým vývarem nebo bujónem. Vývar může být masový, zeleninový nebo rybí podle druhu pokrmu. Klasický francouzský recept používá vývar z telecích nožiček.

Jak velouté uvařit

Na velouté potřebujeme 2 díly másla, 1 díl hladké mouky a vývar. Na vývaru nešetříme, musí být silný a chutný. K vývaru je možno přidat trochu bílého suchého nebo portského vína.

  1. Na rozehřátém tuku umícháme žlutou nebo světle růžovou jíšku.  
  2. Zalijeme vývarem a dobře rozšleháme dohladka, abychom neměli v omáčce kousky. Můžeme také použít ponorný mixér nebo omáčku přecedit.
  3. Provaříme alespoň 20 minut.
  4. Ochutíme solí (opatrně, vývar bývá slaný dost), pepřem, strouhaným muškátovým oříškem, příp. bylinkami. Další dochucení je v režii kuchaře. Výborně se velouté dochutí houbami (žampiony), předem smaženou cibulí, citronovou šťávou, hořčicí apod.
  5. Omáčku můžeme na závěr zjemnit trochou smetany.

Doporučujeme článek o velouté z našeho Magazínu:

Velouté podáváme k „bílému“ masu (drůbeží, králík, ryby) a k vařené nebo dušené zelenině. Velouté využijeme např. při vaření masa na paprice a svíčkové nebo houbové omáčky. Dalším příkladem je Kaldounová polévka podle našeho videa:

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky