Papája v kuchyni: Poradíme, jak zpracovat a jíst toto medově sladké ovoce
Papája patří mezi nejzdravější druhy ovoce s mnohými příznivými účinky na naše zdraví. Obsahuje velké množství vitamínů, minerálů i vlákniny. Její dužina je sytě oranžová, lehce zabarvená do žluta nebo růžova.
Zralá papája mívá sytě oranžovou až červenou slupku a na stisk je lehce měkká. Zralé plody skladujte v lednici a spotřebuje co nejdříve. Nezralá papája má barvu nažloutlou a chuťově není moc dobrá (byť se z ní v Asii připravují i saláty), proto ji nechte při pokojové teplotě dozrát.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak jíst a využít papáju v kuchyni
Poradíme vám, jak papáju připravit a následně využít:
- Zralou papáju stačí jen oloupat, rozpůlit, odstranit semena s velmi měkkou dužinou okolo nich, a dále je to už jen na vás - můžete ji nakrájet na kostičky nebo na plátky. Semena jsou také jedlá, ale pro jejich hořkost ne moc oblíbená.
- Papája je medově sladká. Čerstvá je chuťově vynikající v kombinaci s jogurtem, v ovocných salátech, ale také v salátech s masem nebo mořskými plody.
- Dužina papáji se často využívá k přípravě šťáv, smoothie nebo nejrůznějších koktejlů. Při pečení se pak používá v sušené formě.
- Chuťově zpestří džemy, sorbety, ale i dezerty. Její chuť zvýrazníte pokapáním limetkovou nebo citrónovou šťávou.
Ať máte s papájou jakékoliv zkušenosti, vřele doporučujeme vyzkoušet z ní domácí sorbet. Lepší byste jen těžko hledali.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 12 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 21 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 21 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 22 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 23 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno 26. 4. 2024 08:38
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na ovocný salát v zimě? Vyberte zralé ovoce a připravte delikátní zálivku
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Citronová šťáva se v kuchyni rozhodně neztratí. Uplatní se ve sladké i slané kuchyni, je skvělá do nápojů
Komentáře