Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečená sezónní zelenina: Delikatesu podávejte jako přílohu nebo večeři s chutným dipem
Zdroj: TopRecepty.cz

Každý správný kuchař dobře ví, že nejkvalitnější vaření je z čerstvých a sezónních surovin. Proto bychom neměli na podzim zapomínat na zeleninu typickou pro toto období. Výtečně chutná pečená v troubě. Pro famózní chuť stačí pouze olej, sůl a troška koření.

Pečená zelenina z trouby chutná velmi dobře, stačí doplnit správným dipem a večeře je hotová. K pečení se nejlépe hodí zelenina, kterou lze uskladnit na zimu. To znamená brambory, dýně, červená řepa, mrkev, cibule, petržel a také pórek nebo celer. Čas podzimu je tedy pro tento způsob úpravy zeleniny ideální.

Jak připravit zeleninu do trouby

Na přípravu pečené podzimní zeleniny vám postačí pouze kvalitní olej, sůl a oblíbené koření. Celý fígl spočívá v dodržení několika kroků:

  1. Zeleninu očistěte, oloupejte a nakrájejte na kostky, které se vejdou akorát do pusy.
  2. Předehřejte si troubu na 220 °C (pokud to jde, nepoužívejte horkovzduch). Zelenina je nejchutnější, když se připravuje při vysokých teplotách. Krásně zkaramelizuje a zezlátne.
  3. Každý kousek pokrájené zeleniny obalte v kvalitním oleji a rozprostřete na plech s pečicím papírem, aby se kousky co nejméně vzájemně dotýkaly.
  4. Připravenou zeleninu osolte ještě před pečením a můžete použít i své oblíbené koření. Výborně se k tomu hodí pepř, chilli nebo kmín.
  5. Se zeleninou často nemíchejte, během pečení ji stačí 1x až 2x promíchat. Zelenina by měla být hotová zhruba za 20 minut. Záležet však bude na vlastnostech vaší trouby i velikosti nakrájené zeleniny.

TIP: Pečenou zeleninu doporučujeme servírovat s chutným dipem, například ze zakysané smetany či jogurtu.

Využíváte rádi sezónní suroviny v kuchyni? Jaké podzimní recepty máte nejraději? Budeme rádi, když se s námi o své tipy podělíte v komentáři pod článkem.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky