Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Králičí maso je ideální volbou pro odlehčený jarní jídelníček. Pokud běžně králíka nejíte, připravte si ho alespoň na Velikonoce, jelikož k nim neodmyslitelně patří. A nebojte se, nemusíte jíst pouze pečená králičí stehna, z tohoto chutného masa uděláte mnoho rozličných pokrmů.

Ačkoliv se v minulosti králičí maso objevovalo na prostřených stolech téměř denně, dnes se řadí k nejméně konzumovaným druhům masa, a jeho podíl v naší stravě stále klesá. Pojďme to společně napravit - z králíka vykouzlíte mnoho pochoutek.

Polévky z králičího masa

Pokud jste zdatní kuchaři a nebojíte se koupit celého králíka, kterého si následně sami naporcujete, určitě využijte odřezky, hlavu a další kosti na přípravu horké polévky. Zahustit ji můžete domácími nudlemi nebo kapáním s naťovou zeleninou.

Pečené králičí maso

Klasikou je samozřejmě pečené králičí stehno. Aby bylo šťavnaté a plné chuti, prošpikujte ho kouskem slaniny - nebo ho ve slanině rovnou obalte. K úplné dokonalosti maso dovedete, když ho alespoň den předem naložíte do marinády

Smažené králičí maso

Nejen králičí stehno s kostí, ale i to vykostěné a naporcované na řízky můžete obalit ve strouhance a osmažit. Se strouhankou lze libovolně experimentovat - přimíchat koření a bylinky či sáhnout po méně obvyklých, jako je kukuřičná či panko.

Grilované králičí maso

Stejně tak lze naporcované králičí maso (stehna i řízky) grilovat. I zde si více pochutnáte, pokud maso předem naložíte do marinády. A máte-li doma hrnec na sous vide, případně vařič, rozhodně je při přípravě grilovaného králíka použijte.

Králičí maso na nudličky

K orestovanému králičímu masu se nejvíce hodí různé omáčky, například i ty, které jste zvyklí běžně připravovat k masu kuřecímu. Králíka můžete servírovat i jako trhané maso - a to jak k zelí a knedlíkům, tak i v hamburgerových houskách.

Mleté králičí maso

Nespočet pochoutek připravíte i z králičího masa mletého. To můžete umlít v mlýnku na maso ještě syrové, v receptech se však často setkáte s masem umletým až po upečení, případně uvaření. To pak využijete zejména v roládách a karbanátcích.

Pochoutky studené kuchyně z králičího masa

Králičí maso výborně chutná i za studena. Odvážnější se můžou pustit do domácí králičí šunky, ti konzervativnější z nás si ze zbytků pečeného masa udělají báječnou pomazánku. A pokud jste se pustili do králičí rolády, druhý den ji můžete podávat jako studenou lahůdku.

Pokud jste ještě nikdy králíka neporcovali, ale naznali jste, že je letos ten správný čas, určitě si nenechte ujít následující video. Uvidíte v něm recept na marinovaného pečeného králíka, ale video vás také provede porcováním masa krok za krokem.

Komentáře

Další tipy a triky