Pochoutky z králičího masa: Králíka si můžete připravit na nespočet způsobů
Králičí maso je ideální volbou pro odlehčený jarní jídelníček. Pokud běžně králíka nejíte, připravte si ho alespoň na Velikonoce, jelikož k nim neodmyslitelně patří. A nebojte se, nemusíte jíst pouze pečená králičí stehna, z tohoto chutného masa uděláte mnoho rozličných pokrmů.
Ačkoliv se v minulosti králičí maso objevovalo na prostřených stolech téměř denně, dnes se řadí k nejméně konzumovaným druhům masa, a jeho podíl v naší stravě stále klesá. Pojďme to společně napravit - z králíka vykouzlíte mnoho pochoutek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Polévky z králičího masa
Pokud jste zdatní kuchaři a nebojíte se koupit celého králíka, kterého si následně sami naporcujete, určitě využijte odřezky, hlavu a další kosti na přípravu horké polévky. Zahustit ji můžete domácími nudlemi nebo kapáním s naťovou zeleninou.
Pečené králičí maso
Klasikou je samozřejmě pečené králičí stehno. Aby bylo šťavnaté a plné chuti, prošpikujte ho kouskem slaniny - nebo ho ve slanině rovnou obalte. K úplné dokonalosti maso dovedete, když ho alespoň den předem naložíte do marinády.
Smažené králičí maso
Nejen králičí stehno s kostí, ale i to vykostěné a naporcované na řízky můžete obalit ve strouhance a osmažit. Se strouhankou lze libovolně experimentovat - přimíchat koření a bylinky či sáhnout po méně obvyklých, jako je kukuřičná či panko.
Grilované králičí maso
Stejně tak lze naporcované králičí maso (stehna i řízky) grilovat. I zde si více pochutnáte, pokud maso předem naložíte do marinády. A máte-li doma hrnec na sous vide, případně vařič, rozhodně je při přípravě grilovaného králíka použijte.
Králičí maso na nudličky
Mleté králičí maso
Nespočet pochoutek připravíte i z králičího masa mletého. To můžete umlít v mlýnku na maso ještě syrové, v receptech se však často setkáte s masem umletým až po upečení, případně uvaření. To pak využijete zejména v roládách a karbanátcích.
Pochoutky studené kuchyně z králičího masa
Králičí maso výborně chutná i za studena. Odvážnější se můžou pustit do domácí králičí šunky, ti konzervativnější z nás si ze zbytků pečeného masa udělají báječnou pomazánku. A pokud jste se pustili do králičí rolády, druhý den ji můžete podávat jako studenou lahůdku.
Komentáře