Domácí šunka z králičího masa

Anna Kocikova Kuchařka: Anna Kocikova

Jiné maso 10 názorů

Suroviny

1000 g vykostěného králičího masa
100 ml vody
15 g soli
5 g rychlosoli Praganda
1 lžička tekutého medu
2 lžíce zeleného pepře ve slaném nálevu
mikrotenový sáček
šunkovar
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ve vlažné vodě rozmícháme a necháme rozpustit med a obě soli. Polovinu masa nakrájíme na drobnější kousky (cca 1,5 cm), zbytek masa umeleme na masovém mlýnku. Maso dáme do mísy, přidáme vodu s rozpuštěnými surovinami a rukama důkladně hněteme a promačkáváme tak, jako bychom připravovali mleté maso na sekanou.
    Doba hnětení postačí 10 minut.

  2. Poté přidáme kuličky naloženého pepře a ještě chvíli prohněteme. Masovou směs v míse zakryjeme mikrotenovou folií nebo sáčkem a dáme na 24 hodin do lednice.

  3. Vnitřek šunkovaru vyložíme mikrotenovým sáčkem a naplníme ho připravenou směsí. Při plnění směs hodně utlačujeme, abychom vytlačili co nejvíce vzduchu.
    Když máme naplněno, sáček přehneme, šunkovar pečlivě uzavřeme a postavíme ho do hlubokého hrnce.

  4. Hrnec naplníme teplou vodou, která by měla být cca 0,5 cm pod okrajem víčka šunkovaru.
    Do hrnce dáme teploměr a aby nesklouzl do vody, tak ho pomocí kolíčku na prádlo přichytíme k okraji hrnce.
    Vaříme 90 minut při teplotě 80°C. Teplotu během vaření průběžně kontrolujeme. Neměla by být nižší než 75°C a vyšší než 80°C.

  5. Poté šunkovar opatrně vytáhneme a necháme chladit v hrnci se studenou vodou, kterou občas vyměníme. Pak dáme ještě stále uzavřený šunkovar alespoň na 12 hodin do lednice, aby se šunka uležela a dala se dobře krájet.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 219 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Domácí šunka z králičího masa

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Marie Svarcova:Děkuji :-8:-K

    Odpovědět

  • Marie Svarcova Marie Svarcova

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Milan P.: Děkuji:-KDobrá je obojí:-8Z králičího masa se trochu prodraží,ale jednou za čas stojí za to,takovou"útratu"udělat;-):-*

    Ivace64: Ivi je k dostání v drogerii Teta.Prodává se v 250 g sáčku.Doufám,že ji seženeš.Na 1kg masa se má dávat 10-15g,ale já dávám jen 5g.I při takovém malém množství má šunka hezkou barvu:-)

    cecilka: Věřím,že se šunka podařila:-KTaké jsem měla z počátku obavy,ale šunkovar je velice dobrý pomocník a nedá se na tom nic pokazit;-)

    Odpovědět

  • Milan P. Milan P.

    Zdravím Vás.
    Musím uznat ,že nyní nevím, do jaké šunky se pustit, jestli do křecí, nebo do králičí. Musím uznat, že tu práci Vám nezávidím.
    Palec nahoru. Barva nádherná .I když to vyjde daleko dráž, než kuřecí, určitě vyzkouším. Milan P. :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Ivace64 Ivace64

    Anna Kocikova: Aničko,kde tu rychlo sůl seženu ?:-K

    Odpovědět

  • Ivace64 Ivace64

    srettka: :-K:-K

    Odpovědět

  • cecilka cecilka

    <3, práve robím, no z bravčového mäsa, snáď sa mi podarí. Kedysi dávno som takúto šunku robievala, no v klasickej umelej octovej fľaši, šunkovary pred 20.-timi rokmi neboli, ľudia si ich vyrábali sami. Drahuška, drž palce, nech sa mi dielo podarí.:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Simona Skolakova: Simuš děkuji:-K Od ledna ve výrobě šunky jedeme skoro každý týden;-)Kousek se dá zamrazit a zbytek mizí kosmickou rychlostí:-DŠunkovar jsme koupili loni z kraje roku a teprve teď má zatěžkávací období;-)Měli ho v Penny v akci za 399,-,jinak běžně stojí 499,-.Určitě to stojí za koupení.Jistě by jsi ho využila:yes:

    srettka: Kami díky:-KJá bych na to schválně králíka nekupovala,ale dostali jsme dva opravdu krásné kusy a v mrazáku nebylo místo:-8K té chuti,šunka je taková jemná a je poznat,že není z vepřového masa.Kdo nezná chuť králičího masa,tak by si myslel,že je kuřecí:-)Jestli si šunkovar koupíš a pak ho budeš chtít opět vyhodit...víš,kde bydlíme;-)jinak si pro něj dojedeme sami:-D:-D

    Odpovědět

  • srettka srettka

    Krása, fakt:yes: Udělat ji z ušáka by mě fakt nenapadlo. Projeví se to nějak na chuti? No já si snad to vařidlo na šunku zase pořídím <3

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Aničko,ty ses do těch šunek dala;-),ale i tato z králíka musí být výborná:yes:králíka bych měla,ale šunkovar nemaje:-(Moc se mi líbí;-):yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: domácí šunka z králíka kraličí šunka sunka z kralika sunka z kralika recept kralici sumka šunka z králíka recepty výroba králíčí šunky kralici sunka recept výroba šunky z králíka v šunkovaru králíci sunka ze sunkovaru sunka s králíka výroba domácí šumky výroba králičí šunky vyroba domácí šunky z kralika recept na šunku z králíka domaci sunka z veproveho a kralika výroba domácí šunky v šunkovaru z králíka vyroba sunky z králíka recepty z křáličího masa sumka z kralika

Zapomněl/a jsem heslo