

Domácí šunka z králičího masa
Suroviny
- 1000 g vykostěného králičího masa
- 100 ml vody
- 15 g soli
- 5 g rychlosoli Praganda
- 1 lžička tekutého medu
- 2 lžíce zeleného pepře ve slaném nálevu
- mikrotenový sáček
- šunkovar
Postup přípravy receptu
Ve vlažné vodě rozmícháme a necháme rozpustit med a obě soli. Polovinu masa nakrájíme na drobnější kousky (cca 1,5 cm), zbytek masa umeleme na masovém mlýnku. Maso dáme do mísy, přidáme vodu s rozpuštěnými surovinami a rukama důkladně hněteme a promačkáváme tak, jako bychom připravovali mleté maso na sekanou.
Doba hnětení postačí 10 minut.Poté přidáme kuličky naloženého pepře a ještě chvíli prohněteme. Masovou směs v míse zakryjeme mikrotenovou folií nebo sáčkem a dáme na 24 hodin do lednice.
Vnitřek šunkovaru vyložíme mikrotenovým sáčkem a naplníme ho připravenou směsí. Při plnění směs hodně utlačujeme, abychom vytlačili co nejvíce vzduchu.
Když máme naplněno, sáček přehneme, šunkovar pečlivě uzavřeme a postavíme ho do hlubokého hrnce.Hrnec naplníme teplou vodou, která by měla být cca 0,5 cm pod okrajem víčka šunkovaru.
Do hrnce dáme teploměr a aby nesklouzl do vody, tak ho pomocí kolíčku na prádlo přichytíme k okraji hrnce.
Vaříme 90 minut při teplotě 80°C. Teplotu během vaření průběžně kontrolujeme. Neměla by být nižší než 75°C a vyšší než 80°C.Poté šunkovar opatrně vytáhneme a necháme chladit v hrnci se studenou vodou, kterou občas vyměníme. Pak dáme ještě stále uzavřený šunkovar alespoň na 12 hodin do lednice, aby se šunka uležela a dala se dobře krájet.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Domácí šunka z králičího masa
-
Marie Svarcova:Děkuji
-
-
Milan P.: Děkuji
Dobrá je obojí
Z králičího masa se trochu prodraží,ale jednou za čas stojí za to,takovou"útratu"udělat
Ivace64: Ivi je k dostání v drogerii Teta.Prodává se v 250 g sáčku.Doufám,že ji seženeš.Na 1kg masa se má dávat 10-15g,ale já dávám jen 5g.I při takovém malém množství má šunka hezkou barvu
cecilka: Věřím,že se šunka podařilaTaké jsem měla z počátku obavy,ale šunkovar je velice dobrý pomocník a nedá se na tom nic pokazit
-
Zdravím Vás.
Musím uznat ,že nyní nevím, do jaké šunky se pustit, jestli do křecí, nebo do králičí. Musím uznat, že tu práci Vám nezávidím.
Palec nahoru. Barva nádherná .I když to vyjde daleko dráž, než kuřecí, určitě vyzkouším. Milan P. -
Anna Kocikova: Aničko,kde tu rychlo sůl seženu ?
-
srettka:
-
, práve robím, no z bravčového mäsa, snáď sa mi podarí. Kedysi dávno som takúto šunku robievala, no v klasickej umelej octovej fľaši, šunkovary pred 20.-timi rokmi neboli, ľudia si ich vyrábali sami. Drahuška, drž palce, nech sa mi dielo podarí.
-
Simona Skolakova: Simuš děkuji
Od ledna ve výrobě šunky jedeme skoro každý týden
Kousek se dá zamrazit a zbytek mizí kosmickou rychlostí
Šunkovar jsme koupili loni z kraje roku a teprve teď má zatěžkávací období
Měli ho v Penny v akci za 399,-,jinak běžně stojí 499,-.Určitě to stojí za koupení.Jistě by jsi ho využila
srettka: Kami díkyJá bych na to schválně králíka nekupovala,ale dostali jsme dva opravdu krásné kusy a v mrazáku nebylo místo
K té chuti,šunka je taková jemná a je poznat,že není z vepřového masa.Kdo nezná chuť králičího masa,tak by si myslel,že je kuřecí
Jestli si šunkovar koupíš a pak ho budeš chtít opět vyhodit...víš,kde bydlíme
jinak si pro něj dojedeme sami
-
Krása, fakt
Udělat ji z ušáka by mě fakt nenapadlo. Projeví se to nějak na chuti? No já si snad to vařidlo na šunku zase pořídím
-
Aničko,ty ses do těch šunek dala
,ale i tato z králíka musí být výborná
králíka bych měla,ale šunkovar nemaje
Moc se mi líbí