Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Prívarok je typický slovenský pokrm, který se hustotou a vydatností podobá polévce nebo omáčce. Připravuje se z brambor, masa, zeleniny, luštěnin a smetany, zahušťuje se moukou nebo rozmixovanou zeleninou.

Pro slovo "prívarok" nemáme v českém jazyce překlad - přitom většina z nás ví, co to je, a na slovenském stole to nesmí chybět. Při rodinných oslavách a o svátcích se servíruje mezi polévkou a hlavním jídlem, jindy je to hustá polévka nebo sytá omáčka, podávaná s bramborami, masem, zeleninou či s kouskem pečiva.

Zeleninový prívarok

Zeleninové prívarky se připravují z rozmačkané nebo rozmixované zeleniny - mrkve, celeru, paprik, rajčat, dýně, cukety, špenátu, květáku, kapusty, hrášku a brambor. Husté polévky zahušťujeme jíškou a zjemňujeme smetanou. Některé polévky chuťově zvýrazníme lžící pikantního guláše, kouskem vařeného masa, vařenými vejci, houbami, bramborem či kousky zeleniny.

Luštěninový prívarok

Luštěninové prívarky se připravují nejčastěji z fazolí, čočky, hrachu, ale i z jáhel, pohanky či krup. Jejich chuť ovlivňuje přidání jíšky a smetany, koření (bobkový list, pepř, bylinky) a doplňky ve formě vařeného masa, uzené slaniny, párků, zbytků pikantního guláše nebo zeleniny a vařených vajec. Osmažená cibulka nebo kostičky slaniny pokrm luxusně dochutí.

Masový prívarok

Masové prívarky se připravují vzácněji a jsou většinou z masa, které zbylo z předchozího dne. Podobají se hustému guláši nebo dušenému masu servírovanému s kousky zeleniny, vařenými bramborami, luštěninami nebo také s pečivem. Do skromných prívarků se maso přidává jako doplněk - například kuličky z mletého masa v rajčatové polévce.

Jak podávat prívarok

Po mírném naředění podáváme prívarok jako předkrm nebo polední polévku. Nedělní a sváteční obědy se na Slovensku bez prívarků neobejdou - servírují se po polévce ještě před hlavním jídlem. Prívarky jsou sytou svačinou i vydatnou zahřívací večeří. Husté pokrmy nahradí hlavní jídlo a spolu s přílohou i omáčku. Přílohy se k prívarku podávají odděleně a každý strávník si poslouží podle chuti.

Mezi prívarky můžeme směle zařadit krém z dýně hokaido, jejíž hustota se pohybuje od řídké polévky po vydatné pyré. Na přípravu se podívejme ve videu:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli