Špekáčky na chalupě nebo chatě vyřeší nejeden oběd či večeři
Univerzální špekáčky nemusí skončit jen opečené nad ohněm. Na chatě nebo chalupě s nimi můžeme připravit mnoho chutných jídel, jimiž nasytíme rodinu nebo kamarády.
Špekáčky, uzenky, buřty, to jsou názvy pro uzeninu typicky českou. Podle norem musí obsahovat viditelné kousky špeku. Kupujeme kvalitní špekáčky od ověřeného výrobce s co nejvyšším podílem masa.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Špekáčky ve studené kuchyni
Tyto oblíbené uzeniny mohou být součástí svačinových salátů, ale oceníme je i namleté v pomazánkách. Špekáčky naložené jako utopenci se mohou stát jedlým dárkem, pikantním pohoštěním i snídaní flamendrů.
Polévky se špekáčky
Přidáním špekáčku dostane polévka zase jiný chuťový rozměr. Uzeniny ochutí polévky gulášové, zelné i luštěninové. Nakrájením a rychlým osmahnutím na pánvi uzenkám zvýrazníme chuť, každá polévka ji pak ochotně přijme.
Hlavní jídla se špekáčky
V zapečených pokrmech (těstoviny, brambory, zelenina) mohou v nouzi maso nahradit právě špekáčky. Také všichni známe buřtguláš, s oblibou podávaný jako rychlý a jednoduchý oběd nebo večeři. Také oloupané, rozpůlené a v těstíčku smažené buřty, podávané s bramborovou kaší, mohou být rychlým a chutným obědem.
Co dobrého se špekáčky
Oblíbené je využití buřtů do leča. Ani chalupáři milované buřty pečené v černém pivu nesmíme vynechat. Opečený špekáček podáváme k čočce nebo k hrachové kaši, přidáváme ho do různých kotlíků, eintopfů a dalších specialit. Ani oblíbené špízy se bez nich často neobejdou.
Špekáčky na ohni
Ozdobně nakrojené a správně opečené špekáčky jsou lahůdkou. Můžeme využít i gril, na kterém jich připravíme větší množství naráz. Majitelé udíren jistě vědí, jakou lahůdkou jsou čerstvě vytažené douzené špekáčky.
Jako inspiraci můžeme nabídnout videorecept pro všechny netrpělivé strávníky na utopence, které ráno naloží a večer je mohou baštit.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře