Špecle (halušky nebo střapačky) se zelím a škvarky

Marie Svarcova Kuchařka: Marie Svarcova

Doba přípravy: do 30 minut 2 porce Bramborová jídla 12 názorů

Suroviny

30 dkg hladké mouky
půl lžičky soli
lžíce oleje
studená voda dle potřeby (asi 200 ml)
1 velká syrová brambora
Dále:
1 menší cibule
miska 300 ml kysaného zelí
1 lžíce sádla
1 lžiča cukru
špetka drceného kmínu
hrst škvarků
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do větší misky dáme mouku, osolíme, přidáme olej a za stálého míchání přiléváme vodu, až získáme těsto hustší než lívancové. Necháme odpočívat, aby mouka nasákla a zatím uvaříme zelí.

  2. Zelí uvaříme, jak jsme zvyklí nebo v mikrovlnce - na lžíci sádla dáme na kostičky nakrájenou cibuli zpěnit na 2,5 minuty/600 W, přidáme pokrájené zelí, cukr, kmín i škvarky a vlníme 4 minuty/750 W.

  3. Na jemném slzičkovém struhadle nastrouháme škrabkou očistěnou a omytou bramboru. Vmícháme do těsta a pomocí špeclovače (síto na výrobu špeclí) protlačíme do vroucí osolené vody. Promícháme a povaříme. Když vyplavou na povrch, přecedíme přes síto a smícháme se uvařeným zelím.

Poznámka

Můžeme podávat jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k pečenému masu či vinné klobáse. Název je podle síta "Špeclovač", ale krajové názvy tohoto jídla jsou různé, neboť se vaří od Krkonoš po Slovensko a také v Německu nebo Maďarsku, atd.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 179 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Špecle (halušky nebo střapačky) se zelím a škvarky

  • Drobek Drobek

    Marie Svarcova: Fuj to se mi ulevilo, já vím že původní název je spätzle, ale on tomu taky může někdo říkat podle halušek s brynzou a špekem :-p

    Odpovědět

  • Drobek: :yes::yes::yes: prostě jste skvělý

    Odpovědět

  • zizala: vím, že jsou špecle z Německa ale psala jsem , že my tomu tak říkáme podle špeclovače - Prosím Vás není to jedno ? Hlavně že všem chutná :-K Mějte se hezky .

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Ta pomůcka je šikovná, používám ji na halušky. Ale název špeclím nedala ta pomůcka, je to staré jídlo z německých zemí a má svůj ustálený recept. Toto nejsou špecle. To je podobné, jako by někdo lívancům říkal palačinky ;-)

    Odpovědět

  • Drobek Drobek

    drakoska: To že je to v Topkách ještě neznamená, že je to správně. Ale pro mně za mně, říkej si tomu jak chceš, podle starých kuchařek je to jak jsem řekl já.
    Přiznávám ale, že názvy jsou krajové tak jako recepty a mohou se dost lišit.

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    Drobek: :yes:

    Odpovědět

  • drakoska: díky :-K, hezký večer

    Odpovědět

  • Anna Kocikova: Aničko děkuji, bylo to moc dobré- ten název mám už 20 let vžitý a když jsem pár let bydlela na Moravě říkali tomu halušky ( vím, že jsou jiné ) a každý kraj stejnému jídlu říká jinak, myslím, že důležitější než název je chuť . Mějte se moc hezky :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Drobek: Chodím na mítinky, kde se vaří ve spec. nádobí a tam se tomu říká špecle bramborové, špecle vodové, špecle tvarohové atd. proto, že je to dělané přes "špeclovač" . Jelikož už tak vaříme 20 let máme ty názvy vžité - omlouvám se . Hezký večer :-K

    Odpovědět

  • drakoska drakoska

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Do názvu bych raději dala"střapačky";-)(až pak ten zbytek v závorce)ale,Maruško,jídlo na talíři vypadá velice hezky a věřím,že jste si pochutnali:-K:yes:

    Odpovědět

  • Drobek Drobek

    Drobná připomínka, špecle a halušky nejsou totéž, do špeclí nepatří brambora. :-p

    Odpovědět

Tématické fráze: špecle se zelím špecle s brynzou recept špecle se slaninou a zelím halusky se skvarkama střapačky se zelim špecle recept halušky se zelím špecle se zelím a uzeným výroba špeclí halušky recept speclovac recept na špecle s uzeným a zelím halušky se zelím a škvarkama recept na halušky halušky ze zelím a skvarkama jak se vaři špecle specle kuchar od plotny jak vyrobit špecle výroba špecle špecle se zelím a slaninou

Zapomněl/a jsem heslo