Špecle (halušky nebo střapačky) se zelím a škvarky
Suroviny pro 2
2
Nutriční hodnoty
Energie | 5 415 kJ / 1 294 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 36,78 g |
Tuky | 21,07 g |
Vláknina | 14,30 g |
Cholesterol | 14 mg |
Sodík | 12 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 233,40 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Můžeme podávat jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k pečenému masu či vinné klobáse. Název je podle síta "Špeclovač", ale krajové názvy tohoto jídla jsou různé, neboť se vaří od Krkonoš po Slovensko a také v Německu nebo Maďarsku, atd.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
20. 2. 2017 14:02
Marie Svarcova: Fuj to se mi ulevilo, já vím že původní název je spätzle, ale on tomu taky může někdo říkat podle halušek s brynzou a špekem
20. 2. 2017 12:05
Drobek: prostě jste skvělý
20. 2. 2017 12:04
zizala: vím, že jsou špecle z Německa ale psala jsem , že my tomu tak říkáme podle špeclovače - Prosím Vás není to jedno ? Hlavně že všem chutná Mějte se hezky .
20. 2. 2017 11:18
Ta pomůcka je šikovná, používám ji na halušky. Ale název špeclím nedala ta pomůcka, je to staré jídlo z německých zemí a má svůj ustálený recept. Toto nejsou špecle. To je podobné, jako by někdo lívancům říkal palačinky
20. 2. 2017 09:49
drakoska: To že je to v Topkách ještě neznamená, že je to správně. Ale pro mně za mně, říkej si tomu jak chceš, podle starých kuchařek je to jak jsem řekl já.
Přiznávám ale, že názvy jsou krajové tak jako recepty a mohou se dost lišit.
Přiznávám ale, že názvy jsou krajové tak jako recepty a mohou se dost lišit.
19. 2. 2017 21:04
Drobek:
19. 2. 2017 19:03
drakoska: díky , hezký večer
19. 2. 2017 19:02
Anna Kocikova: Aničko děkuji, bylo to moc dobré- ten název mám už 20 let vžitý a když jsem pár let bydlela na Moravě říkali tomu halušky ( vím, že jsou jiné ) a každý kraj stejnému jídlu říká jinak, myslím, že důležitější než název je chuť . Mějte se moc hezky
19. 2. 2017 18:58
Drobek: Chodím na mítinky, kde se vaří ve spec. nádobí a tam se tomu říká špecle bramborové, špecle vodové, špecle tvarohové atd. proto, že je to dělané přes "špeclovač" . Jelikož už tak vaříme 20 let máme ty názvy vžité - omlouvám se . Hezký večer
19. 2. 2017 16:42
19. 2. 2017 12:46
Do názvu bych raději dala"střapačky"(až pak ten zbytek v závorce)ale,Maruško,jídlo na talíři vypadá velice hezky a věřím,že jste si pochutnali
19. 2. 2017 10:42
Drobná připomínka, špecle a halušky nejsou totéž, do špeclí nepatří brambora.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kousky v zakysaném těstíčku
Přidáno před 9 hodinami
Pomazánka s Feta sýrem a bylinkami
Přidáno před 12 hodinami
Svítek do polévky s medvědím česnekem a parmezánem
Přidáno před 14 hodinami
Květákové kari s malými, drobnými fazolemi v tomatě
Přidáno před 22 hodinami
Sladký kuskus s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno před 22 hodinami
Pikantní buřty na pivu a Moravance
Přidáno 17. 3. 2024 17:09
Právě bylo uvařeno:
Zapékané těstoviny
Kamil@ uvařila před 6 hodinami
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
Kamil@ uvařila před 6 hodinami
Vepřové plátky pečené s marinádou
MaminkaVladuska uvařila před 6 hodinami
Kuřecí maso ve sladké chilli omáčce
HolyBee uvařila před 9 hodinami
Šťouchané brambory
Alenka87 uvařila před 9 hodinami
Hradecká pomazánka
Saratice uvařila před 10 hodinami
Bramboračka
Kacasek25 uvařila před 10 hodinami
Cuketový krém s mrkví
annaval uvařila před 10 hodinami
Babiččina drožďová pomazánka
olivka uvařila před 11 hodinami
Rychlé ořechové řezy - hrnkové
Rosvi uvařila před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Široká nabídka produktů pomůže zákazníkům Tesco prožít veselé Velikonoce
Sedlácké brambory: Šťavnatost a vůni dodá bůček, chuť speciálně upravené zelí. Na snadné jídlo stačí jen pár ingrediencí
Nejčastější chyby při zpracování špenátu: Jak ho uvařit, abychom si na něm opravdu pochutnali
Další recepty
Tématické fráze: špecle se zelím špecle s brynzou recept špecle se slaninou a zelím halusky se skvarkama střapačky se zelim špecle recept halušky se zelím špecle se zelím a uzeným výroba špeclí halušky recept speclovac recept na špecle s uzeným a zelím halušky se zelím a škvarkama recept na halušky halušky ze zelím a skvarkama jak se vaři špecle specle kuchar od plotny jak vyrobit špecle výroba špecle špecle se zelím a slaninou
Suroviny: mouka hladká, sůl, olej, voda, brambory, cibule, zelí kysané, sádlo, cukr, kmín drcený, škvarky
Špecle (halušky nebo střapačky) se zelím a škvarky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Rvvq
12 názorů