Jak správně uvařit těstoviny al dente
Uvařit těstoviny je zdánlivě téměř primitivní činnost a přece v ní mnozí dělají chyby stále dokola. Správný postup má několik zákonitostí, které je nutno dodržet.
Co potřebujeme?
- Dostatečné množství vařící vody. Vzhledem k tomu, že se těstoviny hodně navaří (= varem nabudou na objemu), dáváme na každých 100 g suchých těstovin 1 l vody. Voda musí opravdu pořádně vařit.
- Dostatečné množství soli. Těstoviny hodně soli vsáknou, takže je nutné vodu osolit opravdu výrazně, jinak budou zcela bez chuti. Na každý litr vody patří 1/2 lžíce soli. Dokonce i při dodržování tzv. neslané diety se doporučuje vodu na těstoviny sice méně, ale osolit.
Jak vaříme
Do dostatečného množství vroucí osolené vody vložíme těstoviny a voda musí opět rychle přijít do varu. Hrnec nezakrýváme poklicí, protože těstoviny by vzkypěly. Pak je promícháme, zmírníme plamen a dovaříme podle návodu, občas promícháme, aby se neslepily. Těstoviny z čerstvého těsta vaříme přibližně poloviční dobu než suché. Těstoviny vaříme jen tzv. na skus (al dente). To znamená, že při kousnutí cítíte, že koušete do těstoviny, nedají se rozmáčknout. Rozvařené těstoviny jsou nechutné a překvapivě těžší do žaludku.
Těstoviny můžeme vařit i ve vývaru (např. z uzeného masa), dostanou lepší chuť.
Co s těstovinami po uvaření
Uvařené těstoviny ihned scedíme, nikdy neproplachujeme, ale zakápneme trochou oleje a promícháme, aby se neslepily. Pak už pokračujeme podle receptu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 11 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 12 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 13 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 20 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně vařit bulgur? Obilninu s jednoduchou přípravou a skvělou chutí si určitě zamilujete
Špagety s medvědím česnekem à la carbonara: Stačí na ně jen pár surovin, levou zadní je zvládne i začátečník a skvěle chutnají
Vývar z masa a kostí je základem polévek i omáček. Jak uvařit ten nejlepší vývar
Komentáře
28. 1. 2024 18:43
27. 1. 2024 12:04