Štola je typický moučník původem z Německa, který vyniká bohatou chutí a vláčností. Je v něm mnoho kandovaného a sušeného ovoce a také ořechy. Štolu pečeme s předstihem, aby se do Vánoc odležela, zvláčněla a chutě jednotlivých ingrediencí aby se krásně propojily.
Štola je tradiční vánoční pečivo, které se peče ve tvaru podlouhlého bochníčku, připomínajícího tvarem naši vánočku, nebo také miminko v plenkách. Je plné másla, ovoce, ořechů, případně tvarohu nebo marcipánu. Povrch štoly bývá potřený máslem a vydatně posypaný moučkovým cukrem. Díky tomu je štola lahodně sladká a na jazyku se jen rozplývá.
Ne každou štolu musíte nechat několik týdnů rozležet. Tato tvarohová variace je nakypřená kypřicím práškem, krásně vláčná díky tvarohu a plná rozinek, oříšků a citronové kůry. Je lehce provoněná rumem. Během pečení ji potřete několikrát rozpuštěným máslem.
Štola je typická lahodně máslovou vůní, provoněná ovocem a ořechy, bohatě pocukrovaná a vytvarovaná jako podlouhlý bochníček. Výborně chutná jako výjimečný dezert a zákusek. Proti naší vánočce je sladší, chuťově plnější a také vydatnější.
Štola podle tohoto receptu je nakypřená droždím a vyšperkovaná rozinkami, kandovaným ovocem, kandovanou citronovou kůrou a nadrobno nakrájenými mandlemi. Její bohatá chuť se báječně doplňuje s čajem i kávou, a můžeme ji směle podávat jako slavnostní dezert.
Vánoční moučník, který je původem z Německa, upečte několik týdnů před Vánoci. Těsto je výjimečné vysokým obsahem sekaných mandlí, rozinek v rumu a kandovaného ovoce. Štola podle tohoto receptu je nakypřená droždím.
Tvaroh dodává štole jemnost a vláčnost. S kandovaným ovocem a ořechy chutná naprosto dokonale. Nakypřená je kypřicím práškem do pečiva. Po upečení ji nechte vychladnout a druhý den už můžete začít konzumovat. Zabalená ale vydrží v chladu až dva měsíce.
Štola podle tohoto receptu je úžasně vláčná díky tvarohu a má lehkou rumovou příchuť. Typickou vůni jí dává kandované ovoce a také citronová kůra. Obohacená je marcipánem a na závěr potřená meruňkovou marmeládou.
Výtečnou štolu je možné upéct trochu jinak i pro ty, kdo potřebují vynechat mléko, lepek a vajíčka. Využijete tentokrát bezlepkovou mouku a tofu. Štola bude i tak krásně vláčná. Ještě teplou štolu potřete bezmléčným tukem, který jste smíchali s rumem, a posypte moučkovým cukrem.
Podle instruktážního videoreceptu upečete štolu určenou k dřívější spotřebě, budete do ní potřebovat tvaroh a zakysanou smetanu, mandle, rozinky a citronovou kůru. Krásně upečená štola může být milý jedlým dárkem, který potěší.
Komentáře