Trojtěsto, místo lístkového

Olina-preclik Kuchařka: Olina-preclik

Moučníky , Ostatní 14 názorů

Suroviny

250 g polohrubé mouky
1 tvaroh (250 g)
1 hera (250 g)
vejce na potření
mouka na vál
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Všechny tři suroviny zpracujeme ve vláčné těsto, necháme chvíli odpočinout a pak vyválíme.

  2. Můžeme plnit sladkou i slanou náplní jako závin nebo taštičky, rozválet na placku, nakrájet na kousky a sypat solí a kmínem nebo paprikou. Je to univerzální těsto, které se vždycky povede. Jen ho nezapomeňte před pečením potřít rozšlehaným vejcem.

Poznámka

Plech nemusíte ani vymazávat, ani dávat papír, těsto je dost mastné samo a nelepí se.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 57 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Trojtěsto, místo lístkového

  • olina-preclik olina-preclik(neregistrovaný)

    casino: Jasně, já to taky nijak neřeším. A těsto je známé fakt přes 50 let. A jako všechno, co je dlouho známé, má mnoho podob a úprav. Takových "skoro stejných" těst je, že by se to nedalo spočítat. Za dobu, co jsem se naučila vařit jich mám v knize recptů - no moc. Tak se mějte fajn a ať vám chutná. Olina

    Odpovědět

  • casino casino

    olina-preclik:
    No jo, no, máte recht... Je to vlastně SKORO totéž;-)
    Vůbec jsem neřešil, kdo ten recept napsal dříve a kdo později:-) Pod zkráceným názvem 1:1:1 je známý aspoň 50 roků a chtěl jsem spíše Honza: poradit, jak na to:-)
    Měl jsem na mysli POSTUP a když si ho znovu trošku pozorněji přečtete tak možná seznáte, že když dva dělají totéž tak to ještě neznamená, že je to totéž... :-8

    Odpovědět

  • olina-preclik olina-preclik(neregistrovaný)

    casino: No to je vlastně totéž, jen tam je hladká mouka. Teď je otázka, kdo ten recept napsal dříve a kdo později. Ale to já neřeším. Jak jsem ho kdysi dostala, tak jsem to předala. Nemám na něj autorská práva. <3 Peču ho tak, jak jsem ho napsala už přes půl století. A tak přeji všem, kdo si ho oblíbili dobrou chuť. :-K Olina

    Odpovědět

  • casino casino

    Honza: olina-preclik:
    Přečtěte si, prosím, tento rcp: https://www.toprecepty.cz/recept/35453-slane-tycin...
    Pokud bych recepty palcoval, tak tomu zmíněnému bych dal palec
    No, možná i dva palce :-D

    Odpovědět

  • olina-preclik olina-preclik(neregistrovaný)

    Honza: Těsto trochu lepí pořád, musí se podsypávat moukou. To, že se trhá může být tím, že ho děláte tenké. Ono je křehčí. Není to jako třeba kynuté těsto, které se dá natahovat. Ale taky to může být moukou. Chce to kvalitní polohrubku. Heru nechte úplně roztát, aby nebyla studená. Já používám měkký (netučný) tvaroh z vaničky, bo si myslím, že tuku je tam dost. Jabka dovnitř strouhám, nakrájená na kostičky těsto spolehlivě protrhnou. Nebojte, myslím, že vás jen překvapilo, že to těsto není natahovací jako třeba kynuté. I tvarohové těsto na ovocné knedlíky je natahovací, tohle ne. Je vlastně takové křehké. Takže vyválet, ale pořád trochu podsypávat moukou. Přeji úspěch, Olina:yes::-K

    Odpovědět

  • Honza Honza(neregistrovaná)

    Nebo mě napadlo - může to být tím že jsem tam dal tvaroh z vaničky a ne kostku z papíru ?

    Odpovědět

  • Honza Honza(neregistrovaná)

    Ahoj poradí mi někdo proč když dělám těsto tak je pořád takové lepivé i když dám třeba dvojnásobek mouky ? A při válení se pořád trochu lepí a u obracení trhá. Může to být tím že mám Heru z mrazáku ? ? ? Díky za radu. Honza

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Dajda:Dělám z něho slané tyčky ,jsou fantastické natŕit vajíčkem ,posypat kmínem a těsto nádherné lístkuje:-p:-p Peču hodně do tmava pak jsou křehké a křupavé ! Bledule u nás nejsou v kurzu.:-D

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Souhlasím, že jde o naprosto super univerzální těsto na slané i sladké pečení. :yes:

    V létě, kdy je spousta padaných šťavnatých jablek, dělám něco jako páj. Těsto rozválím na dvě placky, spodní dám na plech, pomažu rozpuštěným máslem s na ni dám náplň: větší kousky jablek, trochu cukru, prosypat vanilkovým pudinkem, který na sebe váže šťávu, kterou jablka pustí. Přikryjeme druhým plátem, který trochu probodáme vidličkou. při dopékání pomažu rozpuštěným máslem. U nás doma jíme hned, jak je to trochu možné, to znamená, jakmile je jisté, že si nespálíme pusu. ;-)

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Výborný recept:yes::yes::yes:Určitě zkusím, možná už zítra;-)

    Odpovědět

  • evelyna evelyna(neregistrovaná)

    Toto těsto se mi velmi osvědčilo na slané tyčinky s kmínem.Jsou úžasné.

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Dnes jsem pekla z tohoto těsta šneky. Oproti receptu je v těstě navíc 1 vanilkový cukr a 1 lžička prášku do pečiva. Těsto se rozdělí na 2 díly, vyválejí se obdélníky, potřou rozpuštěným tukem, posypou se směsí hrubě mletých ořechů, cukru, rozinek a kandovaného ovoce. Stočí se do roládek a krájí řezy. Pečeme do světle růžova, pozor na připálení zespod! Můžeme posypat jen cukrem s vanilkou nebo použijeme citronovou polevou.

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Pekla jsem dneska jablkový závin. Jablka jsem měla sterilovaná ve vlastní šťávě, přidala jsem trochu skořice, pár rozinek, cukr a nahrubo strouhané ořechy. Pak ještě třešňový závin, třešně jsem vypeckovala a smíchala s cukrem, skořicovým cukrem a trochou Maizeny.Pruh těsta pod ovocem jsem posypala na másle opraženou strouhankou. S těstem se moc dobře pracuje.

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Můžu jen doporučit, taky z tohoto těsta peču, používám ale hladkou mouku. Taky se dá dobře využít pro diabetiky, kdy se náplň osladí umělým sladidlem.

    Odpovědět

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: slaný závin z lístkového těsta slané a sladké šneky babica pica šneci pica šneky lístkové těsto na slano slané moučníky slané recepty na lístkové těsto pica šnek pica štrůdl tresnovy zavin jableční šneci lístkoví šneci peceni listkoveho testa sladké záviny babica závin jako lístkový listkove sneky štrůdl jako lístkový slaný lístkový závin lístkové těsto slané recept na slané šneky

Zapomněl/a jsem heslo