Tento oblíbený sváteční likér není těžké připravit a bude chutnat lépe než ten kupovaný. Nejčastěji se připravuje z kombinace vajec, smetany, mléka a cukru, a doplňuje se kvalitním alkoholem. Pokud vaječný koňak nalijete do hezkých lahví a ozdobíte pěknou stužkou, můžete ho darovat jako jedlý vánoční dárek. Určitě obdarovaného potěší.
Vaječný koňak: Dopřejte si domácí vánoční likér plný sváteční atmosféry
Vaječný koňak je tradiční lahodný likér, který je oblíbený pro svou jemně sladkou chuť a krémovou konzistenci. Patří k Vánocům stejně neodmyslitelně jako cukroví na svátečním stole. Během vánočních svátků vám navodí příjemnou a hřejivou atmosféru.
Jak připravit vaječný koňak
Příprava vaječného koňaku vám nezabere moc času, vyzkoušejte ho podle následujícího postupu.
- Na zhruba 1,75 litru vaječného koňaku budete potřebovat 8 žloutků, 40 g vanilkového cukru, polovinu vanilkového lusku, 1 plechovku Salka, 1 l plnotučného mléka, 210 ml 31% smetany ke šlehání a 300 ml rumu.
- Nejprve dejte do mísy žloutky. V kuchyňském robotu nebo ručním šlehačem je vyšlehejte do pěny.
- Přidejte plechovku Salka, smetanu a plnotučné mléko. Společně zamíchejte.
- Směs přelijte do hrnce se silným dnem, přidejte semínka z vanilkového lusku a na mírném plameni pomalu zahřívejte. Směs by se neměla vařit, ale pouze ohřívat tak dlouho, dokud nezhoustne a nevytvoří pěnu.
- Tip: Směs můžete ohřívat i nad parou, stačí vložit do hrnce s trochou vody ještě jeden menší hrnec nebo třeba nerezovou misku. Takto se vám nestane, že by se směs připálila.
- Hrnec přendejte do studené vodní lázně a za stálého míchání směs vychlaďte.
- Po vychladnutí přidejte rum podle chuti.
- Hotový vaječný koňak nalijte do lahví a uložte do chladna.
Celý postup můžete zhlédnout v následujícím videoreceptu. Podívejte se také na komentáře pod tímto receptem. Rady a zkušenosti ostatních čtenářů vám pomohou udělat vaječný koňak bez chyby.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře