Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vaječný koňak: Dopřejte si domácí vánoční likér plný sváteční atmosféry
Zdroj: Toprecepty

Vaječný koňak je tradiční lahodný likér, který je oblíbený pro svou jemně sladkou chuť a krémovou konzistenci. Patří k Vánocům stejně neodmyslitelně jako cukroví na svátečním stole. Během vánočních svátků vám navodí příjemnou a hřejivou atmosféru.

Tento oblíbený sváteční likér není těžké připravit a bude chutnat lépe než ten kupovaný. Nejčastěji se připravuje z kombinace vajec, smetany, mléka a cukru, a doplňuje se kvalitním alkoholem. Pokud vaječný koňak nalijete do hezkých lahví a ozdobíte pěknou stužkou, můžete ho darovat jako jedlý vánoční dárek. Určitě obdarovaného potěší. 

Jak připravit vaječný koňak

Příprava vaječného koňaku vám nezabere moc času, vyzkoušejte ho podle následujícího postupu.

  1. Na zhruba 1,75 litru vaječného koňaku budete potřebovat 8 žloutků, 40 g vanilkového cukru, polovinu vanilkového lusku, 1 plechovku Salka, 1 l plnotučného mléka, 210 ml 31% smetany ke šlehání a 300 ml rumu. 
  2. Nejprve dejte do mísy žloutky. V kuchyňském robotu nebo ručním šlehačem je vyšlehejte do pěny. 
  3. Přidejte plechovku Salka, smetanu a plnotučné mléko. Společně zamíchejte. 
  4. Směs přelijte do hrnce se silným dnem, přidejte semínka z vanilkového lusku a na mírném plameni pomalu zahřívejte. Směs by se neměla vařit, ale pouze ohřívat tak dlouho, dokud nezhoustne a nevytvoří pěnu.
  5. Tip: Směs můžete ohřívat i nad parou, stačí vložit do hrnce s trochou vody ještě jeden menší hrnec nebo třeba nerezovou misku. Takto se vám nestane, že by se směs připálila.
  6. Hrnec přendejte do studené vodní lázně a za stálého míchání směs vychlaďte.
  7. Po vychladnutí přidejte rum podle chuti. 
  8. Hotový vaječný koňak nalijte do lahví a uložte do chladna. 

Celý postup můžete zhlédnout v následujícím videoreceptu. Podívejte se také na komentáře pod tímto receptem. Rady a zkušenosti ostatních čtenářů vám pomohou udělat vaječný koňak bez chyby. 

 

  

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli