Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční menu je ve většině českých a moravských domácnostech hodně podobné. Tradiční pokrmy se příliš nemění, ale přidávají se některá jídla, která patří v mnoha rodinách na vánoční stůl už po celé generace.

Vánoční jídla se nevaří jen na Štědrý den, ale po celou dobu adventu až po Tři krále. Štědrý den a vánoční svátky jsou zakončením doby půstu a začátkem doby hojnosti. To už v současnosti úplně neplatí, ale tradice zůstávají a mnoho rodin je dodržuje.

1

Advent ve znamení obilovin a luštěnin

V období adventního půstu omezíme maso a podáváme potraviny, které symbolizují zdraví a hojnost. Takovými potravinami jsou obiloviny, luštěniny, ořechy, semínka a zelenina - syrová i kvašená. O Vánocích připravujeme houbového kubu, jehož základem jsou kroupy - můžeme je však vyměnit za jáhly nebo bulgur.

2

Jaké je tradiční vánoční pečivo

Po celé Vánoce si vychutnáváme vánočku - štědrovku, vonící máslem, mandlemi a muškátovým oříškem. Někde dávají přednost štole, plné rozinek a kandovaného ovoce. K chuti přijdou také tradiční boží milosti - křehoutky. Na Štědrý den se v mnoha rodinách peče štrúdl s jablky a ořechy, okořeněný skořicí.

3

Jaké polévky vaříme na Vánoce

Adventní půst znamená vyhýbat se masu, což v současné době příliš nedodržujeme. Povoleny jsou pouze ryby a vrcholem jejich konzumace je Štědrý večer se smaženým kaprem. Odřezky z kapra použijeme do rybí polévky. Kromě ní je velmi oblíbený masový vývar s knedlíčky nebo hrachová polévka s opečenými krutonky.

4

Jaké maso a ryby jíme o Vánocích

Štědrý den znamená konec půstu. Ačkoliv se tradičně podává smažený kapr, v mnoha rodinách dávají přednost kuřecím nebo vepřovým řízkům. Obliba ryb u nás totiž už po mnoho let klesá. Kvůli tradici se někdy připravuje obalené filé nebo díky rybářům v rodině i jiné druhy sladkovodních ryb.

5

Bramborový salát - vánoční tradice

Salát je pokrmem, který nám připomíná svou chutí Vánoce po celý rok. Na "zaručeně nejlepší" salát má patent každá rodina a někde se i pořádají soutěže o ten nejlepší. Co v něm nesmí chybět? Den předem uvařené brambory, vařená vejce, uzenina, kyselé okurky a majonéza. To ostatní si můžeme přidat podle svých zvyklostí.

6

Sladkosti o Adventu i o Vánocích

Nejoblíbenější sladkostí na Vánoce je cukroví - od tradičních druhů až po takové, které jsou výsledkem zkoušení a experimentování. Voní cukrem, vanilkou, rumem, oříšky, kokosem a čokoládou. Oblíbenou sladkostí jsou také perníčky, sušené ovoce, oříšky v karamelu, dorty a vánoční čokolády - domácí i koupené.

7

Jakou drůbež pečeme na Vánoce

O vánočních svátcích pečeme tradičně pernatou drůbež - aby nám neuletělo štěstí. Připravujeme pečenou kachnu s bramborovým knedlíkem a se zelím. Chovatelé hus si pochutnají i na tučnějším husím mase, ale mnoho lidí dává přednost lehkému jídlu z kuřete, vařeným bramborám a zeleninovému salátu.

8

Vinná klobása jako součást menu

Bez vinné klobásy nejsou ty pravé Vánoce. Stáčíme je do tvaru malých šneků nebo do velké spirály, ale také pokrájené na dlouhé špalíky. Připravujeme je pečené v troubě, smažené na pánvi, obalované jako řízek nebo dokonce jen vařené v páře. Tvar zajistíme špejlí, aby se kluzké klobásy nerozmotávaly. 

9

Malé chlebíčky na všechny způsoby

Chlebíčky jsou unikátním českým vynálezem, který se používá v naprosté většině rodin jako sváteční pohoštění, slavnostní občerstvení i jako rychlá a jednoduchá večeře. Základem jsou krajíčky pečiva, potřené máslem, salátem či pomazánkou a obložené uzeninou, vejci, okurkami, zeleninou a sýry.

10

Jaké jsou tradiční vánoční nápoje

Kromě vody, čaje, kávy a kakaa jsou nejoblíbenějšími nápoji minerálky, ovocné džusy, horká čokoláda, vánoční punč, grog, svařené víno a sladké husté likéry jako vaječný či karamelový koňak. Po vydatné večeři přijde k chuti pivo, víno nebo trocha silnějšího alkoholu, který nám pomůže s trávením.

Už v předvánoční době začínáme připravovat husté karamelové, kávové, ovocné, čokoládové a vaječné likéry a koňaky, na kterých si pochutnáme nejen o Vánocích - ale rádi je darujeme jako jedlý dáreček. V našem videu vám ukážeme přípravu jednoho z nich a to hned v několika variantách:

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky