Čirá rybí polévka z Kampy

Eliza Kuchařka: Eliza

4 porce Polévky 8 názorů

Suroviny

Na vývar:
2 kostky rybího bujónu (nebo 2-3 skelety z bělomasé ryby)
1 cibule
1 palička česneku
1 mrkev
máslo
1 bobkový list
4 kuličky nového koření
4 kuličky pepře
na knedlíčky:
100 g másla
2 rohlíky
2 vejce
50 ml mléka
nasekaný čerstvý kopr
200 g pevné bílé ryby nebo filé
strouhanky
muškátový květ
strouhanka
+ asi 5 lžic bílého vína
1 menší mrkev
kousek pórku
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli se slupkou a neoloupanou nerozdělenou paličku česneku překrojíme příčně napůl a řezné plochy opečeme dohněda na másle.

  2. V jiném kastrolu rozehřejeme další lžíci másla a asi dvě minuty na něm restujeme hrubě nastrouhanou mrkev, přidáme koření, prorestujeme a zalijeme 1 a 1/4 litru vody.

  3. Vhodíme bujónové kostky, cibuli a česnek a necháme asi 3 hodiny táhnout pod bodem varu.
    Pokud se rozhodneme pro složitější variantu, vložíme rybí kostry, cibuli a česnek řeznou plochou dolů do pekáčku a vložíme na půl hodiny do trouby rozehřáté na 200°C.

  4. Poté vložíme do kastrolu k restované mrkvi, koření a vodě a necháme táhnout cca o hodinu déle.

  5. Hotový vývar přecedíme přes plátýnko.

  6. Na knedlíčky rozehřejeme máslo a dozlatova na něm opečeme rohlíky, nakrájené na malé kostičky. Zalijeme mlékem a necháme vychladnout.

  7. Přidáme mléko, rybu nakrájenou na malinké kostičky, žloutky, kopr, muškátový květ, pepř a sůl.

  8. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků a zahustíme strouhankou tak, aby šly tvarovat knedlíčky velikosti menších vlašských ořechů (varem nabydou).

  9. Knedlíčky uvaříme zvlášť v osolené vodě, aby nezkalily vývar. Vaříme asi 5 minut.

  10. cezený vývar přivedeme k varu, přidáme nakrájenou mrkev a když je měkká na skus, přisypeme pórek.

  11. Přilijeme víno a odstavíme.

  12. Dochutíme solí a pepřem.

  13. Do talíře vložíme knedlíčky a přelijeme je horkým vývarem.

Poznámka

Jedná se o upravený recept podle výstřižku z jakéhosi nedávno vydaného časopisu, tipuji na vánoční číslo.

V původním receptu figuruje bulva fenyklu, ale ten jsem nesehnala.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 133 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Čirá rybí polévka z Kampy

  • ripko ripko

    Vybral som si ten zložitejší variant ale musím povedať, že sa to nejako na chuti asi neprejavilo. Príprava polievky časovo náročná. Napriek tomu pridávam bod.
    Nehodnotím podľa obrázkov, hodnotím len to, čo som aj pripravil

    Odpovědět

  • Madlenka1 Madlenka1

    Vypadá skvěle...:yes::yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Hmmmm, knedlíčky vypadají luxusně :-p:yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Děkuji...musím se k něčemu přiznat... V době, kdy jsem byla poprvé vdaná, ale zamilovaná do svého současného manžela, jsme se museli scházet všude možně, hlavně tam, kde nepotkáme nikoho známého. A protože se několikrát ukázalo, jak je Praha malá, tak jsme se scházeli v restauracích, kam famáci a lidé z FF nechodili, ale byly v centru. Jedním z takových podniků byl Rybářský klub na Kampě, kde jsme byli zašití a jistí, že tam nikoho nepotkáme, jako se nám to bohužel několikrát stalo...
    No a když jsem v časopise zahlédla tento recept, všechno se mi vybavilo a řekla jsem si, že to prostě musím vyzkoušet. A polévka je super - i bez fenyklu.

    Odpovědět

  • Patricie Patricie

    :-KNádherná fotka a nádherný recept+:yes:

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    Eli,za jistě luxusní polívečku a inspirativní foto máš bod:-K:yes:
    :-D:-D:-D:-Ddalší má Colombo za betelné komentík:-D:-D:-D:-Dten mě fákt pobavil:-D:-D:-D:yes:

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    ... "kurňa tedy ti unterwasermani si na Kampě vařijó betelné žvanec";-);-);-)Skoro jak ti naši v Brně na Prýglu;-);-);-)

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

Tématické fráze: aby byla polévka čirá jak udělat čirou polévku rybí polévka rybí restaurace cezený bujon knedlíčky do rybí polévky jak udělat rybí polévku jak uvařit čirou polévku ? rybí jikry recepty rybí polévka vývar jak udelat cirou rybi polevku cezený vývar rybí restaurace praha co udelat aby byla cira polevka rybi polevkaa udělat rybí polévku rybí plevka jak se dela cezeny vyvar rybie knedlicky čirou rybi polevka

Zapomněl/a jsem heslo