Hrachová polévka se špekem

Polévky Doba přípravy: 1,5 hodiny 0 názorů

Polévky Doba přípravy: 1,5 hodiny 0 názorů

Suroviny

500 g hrachu žlutého/zeleného, půleného
150-200 g uzeného špeku + na ozdobu
1-1,5 l zeleninového vývaru/bujonu + na případné zředění
1/2 lžíce vepřového sádla
200 ml smetany ke šlehání
1 menší svazek kadeřavé petržele
sůl dle chuti
pepř dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Hrách několikrát řádně propláchneme studenou vodou, vložíme do hrnce a máčíme přes noc (též ve studené vodě).

  2. Druhý den vodu z hrnce slijeme, hrách zalijeme předem připravených vývarem, osolíme a vaříme zhruba hodinu do změknutí.

  3. Zatímco se hrách vaří, pokrájíme si špek na menší kostičky, které dále osmahneme na 1/2 lžíce sádla, dokud se špek nevypeče.

  4. Jakmile se hrách uvaří, větší polovinu špeku vložíme do hrnce k hrachu, krátce povaříme a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Je-li konzistence polévky příliš kašovitá, přidáme vývar a dochutíme.

  5. Na závěr polévku stáhneme z plotny a zašleháme do ní smetanu ke šlehání a podle chuti dochutíme solí a pepřem.
    Lístky petrželové natě otrháme od stonků a hrubě překrájíme.

  6. Při podávání vkládáme lžíci vypečeného špeku doprostřed talíře s polévkou a jemně posypeme pokrájenou petrželkou.

Poznámka od kuchařky

Tip: Místo špeku můžeme jako vložku použít krutonky z chlebu, rohlíku či veky.

Komentáře k receptu Hrachová polévka se špekem

K receptu nejsou žádné komentáře.