Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pokud neholdujete kroupám, můžete vánočního kubu uvařit i z jiných obilovin. Poradíme ty nejvhodnější
Zdroj: Toprecepty.cz

Vánočního kubu obvykle vaříme z ječných krup nebo krupek. Je to levné, zdravé a chutné jídlo, ale někdo mívá problém s horší stravitelností krup a nechce trávit svátky s nafouklým břichem. Dobrou alternativou může být použití jiných obilovin místo krup.

Jiné obiloviny místo krup mohou být vhodnou náhradou. Většina z nich je výživově velmi hodnotná, podobně jako kroupy. A jsou většinou přirozeně bezlepkové, což je cenné pro ty, kdo se lepku vyhýbají.

Bezlepkové

Bezlepkově se vaří už od 19. století, kdy byla objevena celiakie, tedy autoimunitního onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. V posledních letech nicméně na pultech obchodů přibývá stále více…

Jak uvařit kubu

Postup přípravy je velmi jednoduchý.

  • Na kubu pro 4 osoby namočíme 50 g sušených hub (sušené houby mají výraznější aroma a chuť než čerstvé nebo mražené).
  • Po namočení je osolíme, přidáme kmín a uvaříme doměkka.
  • Pak je překrájíme nadrobno, ale vývar ponecháme.
  • Na tuku usmažíme 1 drobně nakrájenou cibuli dorůžova.
  • Smícháme uvařené obiloviny, houby a cibulku, ochutíme 2-3 stroužky česneku rozetřeného se solí, rozemnutou majoránkou, zvláčníme vývarem z hub a zapečeme v troubě při 200 °C asi 15-20 minut. Kuba musí zůstat šťavnatý, nemá být vysušený.
  • Podáváme se salátem z červené řepy či kysaného zelí, nebo s celerovým salátem.

Jaké obiloviny místo krup

Je jen na vás, které obilovině dáte přednost, a uvaříte z ní tradiční pokrm. Názorné video ukazuje jednoduchou přípravu vánočního kuby z krup

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli