Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vinná klobása je masný výrobek připravený z velice jemně pomletého hovězího a vepřového masa, tuku, mléka či smetany, v bílém víně namočené žemle a koření. Směs se plní do tenkých přírodních střívek.

Vinná a smetanová klobása nás provází vánočními svátky už od dávných dob - s tím rozdílem, že nyní si ji můžeme koupit po celý rok (kromě horkých letních měsíců). Klobása se prodává nedělená, protože se před pečením stáčí podle potřeby.

1

Co víme o původu vinné klobásy

V kuchařských knihách se zmínky o vinné klobáse objevily v 19. století, ale její podoby existovaly už dříve (například bílé bavorské klobásy). První zmínky ji nazývají klobásou s vínem a až ve 20. století dostala svůj nynější název. Některé druhy klobás se označují jako smetanové, pokud se při přípravě místo mléka použije smetana.

2

Proč se klobása nazývá vinná

Kvůli vínu, ve kterém se namáčí bílá žemle, nazýváme klobásu vinnou - a víno je v ní dobře cítit. Pro zvláštní příchuť vína klobása příliš nechutná dětem, ale dospělí si bez ní nedokáží představit Vánoce. Do klobás patří suché bílé víno, například Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský a jiná jemná vína, která nejsou chuťově dominantní.

3

Z jakého masa je vinná klobása

Dříve se klobásy vyráběly pouze z telecího masa, v současnosti se připravují z vepřové plece a vepřového bůčku v poměru 1:1. Pro zajímavější chuť se přidává malé množství hovězího nebo telecího masa. Směs mas se pak mele spolu s pečivem namočeným v mléce a ve víně na velmi jemné šajbě.

4

Jaké koření je ve vinné klobáse

Základní chuť klobásy musí být vinná, ale nesmí výrazně přebít chuť koření. Používá se kombinace soli, bílého pepře, muškátového oříšku, muškátového květu, citronové kůry a někdy i zázvoru, česneku a majoránky - podle regionu a domácích receptur. Příliš soli však chuť klobásy po upečení pokazí.

5

Jak naporcovat vinnou klobásu

Klobásy se nijak nedělí. Jednotlivé porce si určíme sami tím, že klobásu nakrájíme na kousky, smotáme do tvaru šneků a propíchneme špejlí, aby se nerozmotávaly. V některých receptech se používají kousky klobás, které se obalují jako tyčky, v jiných se svazují konce do tvaru koňského chomoutu.

6

Jak se připravuje vinná klobása

Klobásu můžeme jednoduše uvařit v osolené vodě nebo v páře. Smotanou klobásu opékáme na pánvi, pečeme v troubě, obalujeme a smažíme jako řízek, případně ji grilujeme. Mezi další druhy tepelné úpravy patří pečení v mikrovlnce, v remosce nebo horkovzdušné fritéze. Klobásy lze také zapékat v těstíčku.

7

Jak dlouho péct vinnou klobásu

Klobásu vkládáme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme ji, dokud není zlatavá až oranžová. Delší pečení způsobí, že se tuk vypeče a klobása bude tuhá jako provázek. Před vložením do pekáče ho můžeme potřít sádlem a nasypat na něj měsíčky cibule nebo dokonce kysané zelí podle konkrétního receptu.

8

Jak péct klobásu, aby nepraskla

Šneky z klobás propíchneme špejlí, aby držely pohromadě a spaříme je ve vařící vodě. Můžeme je obalit v hladké mouce, vložit na pečicí papír a pomalu upéct nebo osmažit v horkém tuku na pánvi. Někdy stačí klobásy propíchat špičkou nožíku, aby je unikající pára neroztrhla. Klobásy nesmíme péct příliš zprudka.

9

Jak skladovat vinnou klobásu

Vinná klobása obsahuje syrové masové složky, které mají velmi krátkou trvanlivost. V lednici vydrží v neprodyšném obalu 1–3 dny. Pro pozdější spotřebu ji musíme očistit, smotat do šneků a zamrazit (například před Vánoci), kde vydrží až 6 měsíců. Po rozmrazení musíme klobásu hned spotřebovat, podruhé už ji nemrazíme.

10

Proč se vinné klobáse říká vánoční

Klobása se tradičně připravovala na konci adventu a o Vánocích, v době zimního slunovratu. Tvar stočené klobásy totiž připomíná sluníčko, život a naději na sluncem prozářené dny dalšího roku. Klobása se vyrábí s ohledem na krátkou trvanlivost převážně v chladném období, nejčastěji právě na Vánoce.

Na způsob přípravy vinné klobásy pečené na zelí se podívejte v našem videu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky